Rychlost.cz Články Co to je ping a jak ho zmenšit?

Co to je ping a jak ho zmenšit?

Autor článku: Lukáš Benzl | 20.09.2017

Setkali jste se v souvislosti s rychlostí internetového připojení s pojmem Pping a nevíte, co pro vás v praxi znamená? Podívejte se na souhrn nejdůležitějších informací, které vám ho představí.

Ověření kvality připojení

Zkratka ping vychází z anglického označení Packet InterNet Groper, což ve volném překladu znamená „ověření po internetu přenášených souborů dat“. Slouží skutečně ke kontrole funkčnosti a rychlosti internetového spojení mezi dvěma danými síťovými rozhraními v počítačové síti. Má velký význam pro to, abyste měli neustále aktuální přehled o rychlosti a kvalitě navázaného a využívaného spojení. Jeho hodnota se může průběžně lišit. Nikdy se nebude pevně držet na dané hodnotě. Ovšem i s určitou mírou tolerance vám výborně poslouží k ověření skutečné kvality připojení. Po přijmutí odezvy dokáže vhodný program určit délku zpoždění a zobrazit výsledek jako statistický údaj.

Jaká hodnota pingu je dostačující?

Ping sledují velmi úzkostlivě hlavně hráči multiplayerových počítačovách her. S vyšším pingem je reakce hráče „zpomalená“, a proto je ve velké nevýhodě. Abyste měli šanci uspět, optimální ping pro tyto hry je v rozmezí 0 až 50 ms (milisekund).

O něco horší, ale i pro méně náročné herní tituly přijatelný ping, je 50 až 100 ms

Při hodnotě pingu v rozmezí 100 až 200 ms budete pořád vcelku bez problémů surfovat, přijímat a odesílat soubory. Na bezproblémové hraní online her a videokonference to však není.

Hodnota 200 až 1000 milisekund je vysoký ping, který je pro online hráče jen nepoužitelnou noční můrou.

Zoufalý ping s odezvou vyšší než 1000 milisekund, to už je jen k zlosti. I zadarmo je takové připojení nepřiměřeně drahé.

Jak se ping vlastně měří?

Mnohé multiplayerové hry mají průběžné měření pingu zabudováno přímo v zobrazení ovládacích prvků. Jinak si tuto hodnotu v případě podezřele líného připojení můžete pochopitelně kdykoli ověřit. Je zde náš ping test - test pingu/odezvy. Stačí kliknout na tlačítko Start ping test a během chvilky víte, jaký má vaše připojení ping.

Jak můžete výrazně zmenšit ping?

Latenci (reakční čas neboli zpoždění) signálu pochopitelně nejvíc ovlivňuje váš poskytovatel a provozovatel internetového připojení. Nedávejte si rozhodně do přímé úměry rychlost uploadu a downloadu s hodnotou pingu. Jistá provázanost tu je, ale cesta tudy prostě nevede. Nechcete-li změnit poskytovatele, nebo si připlatit za lepší připojení se zárukou nízkého pingu, věnujte první pozornost kontrole hardwaru.

Někdy je totiž vhodný upgrade možnou cestou ke zlepšení výkonu počítače současně s výrazným snížením hodnoty pingu (především u nízké kapacity RAM nebo nedostatečném výkonu grafické karty). Problém zkuste hledat i v zastaralém routeru. Vyzkoušejte jiný a uvidíte-li zlepšení, jste na správné cestě. Negativní vliv na ping mohou mít i malware nebo viry, provádějte pravidelnou kontrolu počítače.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.

Muskova společnost Starlink čelí v Itálii překvapivé překážce při expanzi svého vysokorychlostního satelitního internetu do jižní Evropy a severní Afriky. Zaskočilo ji odmítnutí spolupráce ze strany největšího italského telekomunikačního operátora Telecom Italia, který údajně nechce poskytnout potřebná data o kmitočtech. Spor mezi oběma firmami eskaluje a hrozí, že poškodí rozvoj internetových služeb v regionu.

Britští vědci ve spolupráci s japonskými a americkými kolegy dosáhli průlomu v rychlosti internetu. Využitím nových vlnových pásem a speciálního optického zesilovače dokázali přenášet data rychlostí 301 milionů megabitů za sekundu, což je 4,5 milionkrát více než rychlost průměrného připojení ve Velké Británii.