Rychlost.cz Články Umělá inteligence pro špiony? Microsoft vytvořil AI odříznutou od internetu

Umělá inteligence pro špiony? Microsoft vytvořil AI odříznutou od internetu

Autor článku: Jakub Janíček | 13.05.2024

Svět špionáže vstupuje do nové éry. Microsoft představil AI systém, který funguje zcela bez internetu a umožňuje analýzu přísně tajných informací. Technologie otevírá dveře k efektivnější a bezpečnější práci zpravodajských služeb a může zásadně změnit způsob, jakým se zpracovávají citlivá data.

Umělá inteligence pro špiony? Microsoft vytvořil AI odříznutou od internetu

Společnost Microsoft představila unikátní projekt – umělou inteligenci, která funguje zcela nezávisle na internetu. Tento průlomový systém otevírá dveře k analýze přísně tajných informací bez rizika úniku dat. Jak je to možné a jaké jsou potenciální dopady nově vzniklé technologie?

Offline AI: Bezpečnost na prvním místě

Obavy z kybernetických útoků a úniku citlivých dat jsou v dnešní době na denním pořádku. Právě proto Microsoft vyvinul AI model, který je zcela izolován od internetového prostředí. Tento systém, založený na technologii GPT-4, je umístěn v zabezpečeném cloudovém prostředí, takzvaném „air-gapped“ systému, který znemožňuje jakýkoliv kontakt s vnějším světem.

Microsoft pro tento projekt upravil svůj superpočítač v Iowě, a vytvořil tak prostředí, kde AI model může pracovat s utajovanými informacemi. Model je statický, což znamená, že dokáže číst a analyzovat data, ale ne se z nich učit. Tím je zaručeno, že se tajné informace nedostanou mimo systém a nehrozí jejich zneužití.

Revoluce ve světě špionáže

Americké zpravodajské agentury již delší dobu toužily po využití generativní AI pro analýzu obrovského množství dat, které denně zpracovávají. Microsoft jim nyní poskytl nástroj, který jim umožní pracovat efektivněji a bezpečněji. AI model dokáže odpovídat na otázky, analyzovat data a dokonce psát kódy, to vše bez rizika úniku informací.

Zatímco systém prochází testováním a schvalováním zpravodajskou komunitou, je jasné, že tato technologie má potenciál zásadně změnit způsob, jakým zpravodajské služby pracují. Otázkou zůstává, jak se k ní postaví ostatní země a zda se spustí závod ve vývoji offline AI systémů.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):