Rychlost.cz Články MS v hokeji 2024 prověřilo kvalitu připojení v ČR. O2 zaznamenalo rekordní datový provoz

MS v hokeji 2024 prověřilo kvalitu připojení v ČR. O2 zaznamenalo rekordní datový provoz

Autor článku: Jakub Janíček | 29.05.2024

Finálový zápas Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 mezi Českem a Švýcarskem sledovaly miliony diváků online, což se projevilo na rekordním datovém provozu v síti O2. Objem dat se vyšplhal k přibližně 3 Tb/s. O2 se na nápor fanoušků připravilo s předstihem a díky navýšení kapacit a spolupráci s partnery zajistilo plynulý chod sítě i během poslední třetiny.

MS v hokeji 2024 prověřilo kvalitu připojení v ČR. O2 zaznamenalo rekordní datový provoz

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se nesmazatelně zapsalo do historie nejen díky zlaté medaili českého národního týmu, ale také pro nevídaný zájem fanoušků, který se projevil i na datovém provozu v síti O2. Během finálového zápasu se objem dat vyšplhal těsně pod hranici 3 Tb/s.

O2 zaznamenalo oproti MS 2022 nárůst provozu o 100 %

Finálový zápas Česka proti Švýcarsku sledovaly miliony diváků nejen v hledišti a u televizí, ale i prostřednictvím online streamů. Právě enormní zájem o internetové vysílání České televize a O2 TV se projevil na rekordním datovém provozu. Oproti loňskému šampionátu zaznamenalo O2 nárůst o 40 %, ve srovnání s rokem 2022 se jedná dokonce o neuvěřitelný nárůst 100 %.

Zajímavé je, že grafy datového provozu přesně kopírovaly dění na ledě. Během reklamních přestávek provoz klesal, s každým gólem a napínavou situací naopak strmě stoupal. Finálový zápas tak jasně ukázal, jak se emoce fanoušků odrážejí na sledovanosti sportovních zápasů.

Na hokejovou smršť nestačila ani fotbalová liga

Že se jednalo o skutečně výjimečnou událost, dokazuje i srovnání s finálovými zápasy fotbalové Fortuna Ligy, které probíhaly ve stejný den. Přestože se jednalo o divácky atraktivní zápasy, datový provoz dosahoval sotva poloviny ve srovnání s hokejovým finále. Online svět tedy jednoznačně uchvátila hokejová horečka.

O2 správně předpovědělo, že o hokej bude velký zájem, a na očekávaný nápor fanoušků se připravilo s předstihem. Stabilitu a plynulost sítě zajišťovaly desítky odborníků a díky navýšení kapacit páteřní sítě a propojení s peeringovými partnery s přehledem zvládlo ustát nedělní tlak. Diváci si tak mohli užít strhující podívanou bez sekání a v nejvyšší kvalitě.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):