Rychlost.cz Články Google mění pravidla hry: Čeká nás online apokalypsa?

Google mění pravidla hry: Čeká nás online apokalypsa?

Autor článku: Jakub Janíček | 03.06.2024

Google svými nejnovějšími změnami vyhledávacího algoritmu a integrací umělé inteligence opět rozvířil vody internetu. Přestože slibuje relevantnější výsledky, mnozí tvůrci obsahu bijí na poplach a upozorňují na znevýhodnění menších webů. Podle jejich slov má Google upřednostňovat giganty typu Reddit na úkor nezávislých tvůrců.

Google mění pravidla hry: Čeká nás online apokalypsa?

Technologický gigant Google, s nímž se setkáváme denně, opět hýbe internetem. Jeho nejnovější aktualizace vyhledávacího algoritmu a integrace umělé inteligence slibují revoluci v tom, jak hledáme a nacházíme informace online. Podle odpůrců však hrozí, že změny pohřbí menší weby a nahradí je obřími platformami a strojově generovaným obsahem.

Konec éry nezávislých webů

Příběh Gisele Navarro, zakladatelky webu HouseFresh.com, je varovným signálem. Její web, plný originálního a odborného obsahu o čističkách vzduchu, se po aktualizaci algoritmu ihned propadl v žebříčku Google.

Návštěvnost prudce klesla a Navarro musela propustit většinu zaměstnanců. Podobný osud postihl i další weby, které se věnovaly specifickým tématům a roky si budovaly publikum. Zatímco nezávislé weby krvácí, giganti jako Reddit, Quora a Instagram hlásí raketový nárůst návštěvnosti.

Google se zřejmě rozhodl upřednostňovat platformy s obrovskou základnou uživatelů a obsahem generovaným uživateli. Otázkou je, zda je tato strategie udržitelná a zda nepovede k monopolizaci online prostoru.

Umělá inteligence: Spása, nebo pohroma?

Google vsadil na umělou inteligenci a do vyhledávání integruje funkci „AI Overviews“, která má uživatelům poskytovat stručné a relevantní odpovědi. Zatímco Google slibuje zvýšení návštěvnosti webů, mnozí tvůrci obsahu se obávají, že AI Overviews uživatele odradí od proklikávání na jejich stránky.

Není tedy divu, že Google čelí kritice za to, že zneužívá své dominantní postavení na trhu a diktuje pravidla hry, aniž by bral ohled na dopady na menší hráče. Kritici upozorňují na netransparentnost algoritmů a obávají se, že se Google stává strážcem internetu, který cenzuruje a manipuluje s informacemi.

Změny, které zavádí, budou mít dalekosáhlé důsledky pro to, jakým způsobem konzumujeme informace online. Otázkou je, zda Google dokáže najít rovnováhu mezi inovacemi a ochranou diverzity a plurality internetu.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):