Rychlost.cz Články Google Bard vs ChatGPT-4 – kdo je králem AI nástrojů?

Google Bard vs ChatGPT-4 – kdo je králem AI nástrojů?

Autor článku: Jakub Janíček | 21.05.2024
Google Bard vs ChatGPT-4 – kdo je králem AI nástrojů?

V posledních letech jsme svědky rychlého rozvoje umělé inteligence (AI), a to zejména v oblasti jazykových modelů. Mezi dva největší hráče na trhu patří nepochybně Google s Google Bard (v současnosti Gemini) a OpenAI s ChatGPT-4. Jak se od sebe liší a co vše vám dokážou nabídnout?

Jazykový model – co to je?

Ještě než se pustíme do porovnávání obou nástrojů, měli bychom si něco málo říct o jazykových modelech. Zjednodušeně řečeno se jedná o chytré počítačové programy, které se učí porozumět a generovat lidský jazyk. Představte si je jako super roboty, kteří dokážou číst a pochopit obrovské množství textu od knih a článků až po příspěvky na sociálních sítích.

A nejen to, dokážou také sami vytvářet smysluplné věty a odpovídat na vaše dotazy, jako by s vámi vedly skutečnou konverzaci. Ale pozor, jazykové modely nejsou opravdová umělá inteligence, kterou známe například z Terminátora. Jejich princip je založen na předvídání toho, co může následovat po zadání určitého dotazu či úkolu.

Společnosti je trénují na obrovském objemu dat, z nichž si modely vybírají vzory. Podle nich jsou poté schopny plnit příkazy, které jim zadáte. Ve zkratce tedy nerozumí tomu, co jim píšete, ale pouze předvídají, jaká slova by mohla být odpovědí na vaše otázky.

Co je Google Bard?

Nejprve se podíváme na Google Bard, který se začátkem roku 2024 přejmenoval na Gemini. Za jeho vytvořením stojí gigant Google, který se rozhodla konkurovat ChatGPT – na něj se podrobněji podíváme níže. Konkrétně se jedná o multimodální model, jež dokáže pracovat s různými tipy informací, včetně textu, kódu, audia, obrazů a videa. Umělá inteligence Gemini je dostupná ve dvou verzích:

  • Gemini – Jedná se o základní verzi, která je určena pro běžné úkoly. Není tak výkonná, což se odráží také na kvalitě výstupů. Za její použití neplatíte žádné poplatky.
  • Gemini Advanced – Výkonnější verze, která nabízí i další výhody, v podobě zpracování většího objemu dat a kvalitnějších výstupů. Tato verze není prozatím v České republice dostupná a navíc je placená.

Gemini v České republice můžete využívat v základní verzi zcela zdarma. Stačí napsat do prohlížeče Gemini, otevřít oficiální web od Googlu, přihlásit se přes Google účet a můžete začít chatovat. Počet dotazů na jeden den je omezen pouze na několik desítek. Pokud tedy chcete Gemini využívat dlouhodobě a často, zvažte, jaké otázky zadáváte.

Co je ChatGPT-4?

Dostáváme se k druhému nejznámějšímu jazykovému modelu, a to ChatGPT-4. Za jeho vývojem stojí společnost OpenAI. Prozatím se jedná o nejnovější a nejpokročilejší model v sérii GPT (Generative Pre-trained Transformer).

Oproti svým předchůdcům nabízí vyšší přesnost, lepší schopnost zpracování přirozeného jazyka a další užitečné funkce, včetně generování obrázků či prohledávání internetu v reálném čase. Kromě toho můžete využívat například:

  • generování prezentací,
  • specializované asistenty,
  • tvorbu vlastních asistentů a chatbotů.

I v tomto případě máte k dispozici neplacenou verzi ChatGPT-3.5, která umí jen minimum toho, co ChatGPT-4.

Jaký je rozdíl mezi Google Bard a ChatGPT-4?

Hlavní rozdíly mezi Gemini (Google Bard) a ChatGPT-4 se týkají zejména dostupných funkcí a kvality výstupů neboli toho, co vám daný jazykový model vygeneruje. Oba mají přístup k internetu, díky čemuž jsou výkonnější než běžné prohlížeče. Zároveň umí pracovat s videi, obrázky a mluveným slovem. Gemini má však řadu nedostatků. Její výstupy většinou nejsou tak kvalitní jako u ChatGPT-4.

Omezené jsou též dostupné funkce, které nezahrnují například generování obrázků, složité analýzy nebo práci s dokumenty. Samozřejmě má i své plusy, včetně toho, že je zcela zdarma a dokáže zpracovat rozsáhlé texty, které mají i 100 000 znaků. ChatGPT-4 naopak podporuje pouze okolo 4 000 znaků a měsíčně za něj zaplatíte zhruba 600 Kč.

K čemu lze využít Gemini (Google Bard)

  • generování textů,
  • překlady,
  • hledání na internetu,
  • shrnutí textu,
  • generování e-mailů,
  • dohledávání informací v produktech od Googlu.

K čemu lze využít ChatGPT-4

  • stejné funkce jako Gemini (má omezený přístup ke Google produktům),
  • generování obrázků,
  • tvorba prezentací,
  • tvorba asistentů pro plnění různých úkolů,
  • využívání široké škály již vytvořených asistentů,
  • propojení s dalšími aplikacemi,
  • složitá analýza textu,
  • tvorba chatbotů.

Už víte, který z těchto dvou jazykových modelů je pro vás ten pravý? Pokud jste jen zvědaví nebo se chystáte AI využívat při práci, je nejvyšší čas se s ní seznámit. Jestliže chcete využívat AI nástroje naplno a nevadí vám sáhnout hlouběji do kapsy, pak je ChatGPT-4 jasnou volbou. Naopak méně nároční uživatelé, kteří AI používají sporadicky, ocení spíše bezplatný Gemini (Google Bard).

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):