Rychlost.cz Články 4 nejzajímavější věci, které můžete dělat s ChatGPT-4o

4 nejzajímavější věci, které můžete dělat s ChatGPT-4o

Autor článku: Jakub Janíček | 30.05.2024

Připravte se na budoucnost s ChatGPT-4o. Tento šikovný pomocník vám pomůže s čímkoliv od psaní esejí a generování obrázků až po analýzu složitých dat. Vyzkoušejte s námi 4 věci, které můžete s novým modelem dělat.

4 nejzajímavější věci, které můžete dělat s ChatGPT-4o

Nadšení okolo ChatGPT neupadá. Jedním z důvodů je představení nového modelu ChatGPT-4o, který bude nově dostupný zdarma. Upgrade přinesl řadu nových funkcí a možností. Většina lidí ho proto začala využívat nejen v práci a při studiu, ale i v každodenním životě. Pojďte se s námi podívat na 4 nejzajímavější věci, které můžete s ChatGPT-4o dělat.

Co je ChatGPT-4o?

Ve zkratce se jedná o jazykový model od společnosti OpenAI, který je veřejnosti dostupný od roku 2022. I když tu s námi není dlouho, prošel si velkými změnami.

V současnosti jsou k dispozici hned tři jeho verze, a to:

  • GPT-3.5 – hodí se pro běžné dotazy, nemá ale přístup k pokročilým nástrojům, jako je generování obrázků, vedení rozhovoru nebo vyhledávání na internetu
  • GPT-4 – pracuje s širokou škálou nástrojů, je rychlejší a řeší i velmi složité úkoly
  • GPT-4o – nejpokročilejší model, který zpracovává a generuje text, obraz i zvuk

Poslední ze zmíněných byl spuštěn začátkem května 2024. Celkově je nový model lepší v porozumění kontextu a zpracování přirozeného jazyka. Vylepšení se dočkaly také funkce rozhovorů, které jsou přesnější a lze je vést v desítkách různých jazyků, včetně češtiny.

4 nejzajímavější věci, které můžete dělat s ChatGPT-4o

ChatGPT-4o se hodí do práce, ale i pro studium, sebevzdělávání či malé administrativní úkoly, s nimiž zbytečně trávíte svůj volný čas. Pojďte se s námi podívat, jak vám ulehčí život.

  1. Převedení obrázku na text

ChatGPT-4o umí číst text z obrázků, včetně ručně psaného textu. Hravě zdigitalizujete poznámky, dopisy a screenshoty, které byste za běžných okolností museli zdlouhavě přepisovat. Navíc jednoduše identifikuje jména osob a položky – tuto funkci využijete například při třídění seznamů.

  1. Vlastní osobní asistent nebo lektor

Nechce se vám platit za osobního asistenta nebo lektora angličtiny? Nemusíte, ChatGPT-4o vám oba hravě nahradí. Jak jsme již zmínili, model s vámi dokáže komunikovat, a to i v češtině. Stále má své mouchy, ale ve většině případů vám bude rozumět.

Během chvilky si z něj vytvoříte vlastního hlasového asistenta, který odpoví na vaše otázky nebo vám pomůže s učením. Asistenta si můžete nastavit podle svých potřeb – například vás bude opravovat při procvičování angličtiny nebo přidá kontext k probíranému tématu.

  1. Generování obrázků

S ChatGPT-4o můžete stejně jako s předchozí verzí generovat obrázky prostřednictvím systému DALL-E. Ten je přímo propojen s modelem. Stačí pouze zadat do chatu pokyn a během chvilky před sebou máte hotový obrázek.

I když vývojáři přidali pár vylepšení, stále má generování nedostatky. Neočekávejte, že ihned vytvoří realistickou fotografii osoby nebo vám lusknutím prstu vygeneruje přehlednou infografiku. Právě text v obrázcích je jeho Achillovou patou, se kterou se prozatím nedokázal vypořádat.

  1. Tvorba rešerší a analýza dat

Se spuštěním GPT-4o získáte konečně přístup k řadě prémiových funkcí, které byly dříve placené. K dispozici máte například vyhledávání na internetu, kdy ChatGPT prohledá různé zdroje a vytvoří vám podrobnou rešerši na jakékoliv téma. Kromě toho je schopná provádět složité analýzy několikastránkových dokumentů.

Z nahraných dat vytvoří tabulky, grafy či prezentace. Pokud na vás tlačí šéf s vytvořením prezentace pro klienta, vygenerujete ji na pár kliků. Při používání si dejte pozor na to, jaká data s modelem sdílíte – vyhněte se citlivým osobním údajům a strategickým informacím, které by mohla využít konkurence.

Zaujala vás ChatGPT-4o? Pokud ano, neváhejte a vyzkoušejte ji. Nově máte k dispozici zdarma funkce, které byly dříve určené pouze pro platící uživatele. Není čas ztrácet čas, podle řady odborníků na trhu práce nevyhraje umělá inteligence, ale lidé, kteří s ní umí pracovat. Mezi ně můžete patřit i vy, stačí otevřít počítač a začít se učit.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):