Rychlost.cz Články Elon Musk se Starlinkem čelí překážkám v Itálii. Je internetové připojení v Evropě v ohrožení?

Elon Musk se Starlinkem čelí překážkám v Itálii. Je internetové připojení v Evropě v ohrožení?

Autor článku: Jakub Janíček | 05.04.2024

Starlink čelí v Itálii překvapivé překážce při svých plánech na rozšíření vysokorychlostního internetového připojení do jižní Evropy a severní Afriky. Spolupráci s ním odmítla největší italská telekomunikační společnost Telecom Italia. Spor mezi oběma firmami eskaluje a hrozí, že poškodí rozvoj internetových služeb v regionu.

Ilustrační obrázek

Starlink, poskytovatel satelitního internetu založený technologickým magnátem Elonem Muskem, čelí v Itálii překvapivé překážce. Nepříznivé zprávy přichází zrovna ve chvíli, kdy společnost začala pracovat na rozšíření vysokorychlostního internetového připojení do jižní Evropy a severní Afriky. Plány společnosti na expanzi narazily na problém s největším italským telekomunikačním operátorem Telecom Italia, který údajně odmítá poskytnout zásadní údaje o kmitočtech.

Boj o převahu mezi dvěma velikány

Starlink tvrdí, že Telecom Italia nedodržuje předpisy, které jej zavazují k poskytnutí nezbytných informací o kmitočtech. Tyto údaje jsou pro Starlink zásadní, jelikož bez nich nedokáže provozovat svou satelitní síť bez rušení stávajících služeb v regionu. Bez přístupu k těmto informacím je podle Starlinku vážně zpomalováno nasazování nových gateway zařízení neboli pozemních stanic, které propojují jeho satelity se zařízeními na Zemi.

Každopádně konflikt mezi Starlinkem a Telecom Italia se zdá být více než jen technický problém. Podle agentury Bloomberg společnost Telecom Italia jasně sdělila Starlinku, že s ním nechce spolupracovat. Odmítnutí spolupráce vedlo Starlink ke zvýšení tlaku na italského regulátora a Ministerstvo průmyslu, aby zasáhli. Starlink se rozhodl hrozit i tím, že své investice přenese do jiných evropských trhů, pokud situace nebude vyřešena.

Dopad na Evropu a Afriku

Nedostatek koordinace mezi oběma společnostmi by mohl mít dalekosáhlé důsledky pro internetové služby v oblasti Středozemního moře. Satelitní internet Starlinku je totiž považován za potenciální řešení, které by mohlo do oblastí s omezenou nebo nedostatečnou pozemní infrastrukturou přinést vysokorychlostní připojení, a to zejména v Evropě a Africe. Pokud se patovou situaci v Itálii nepodaří vyřešit, může to narušit schopnost Starlinku expandovat a poskytovat své služby i v dalších zemích.

Překážka od FCC ve Spojených státech

Plány Starlinku na expanzi se potýkají s výzvami také ve Spojených státech. Minulý týden tamní Federální komise pro komunikace (FCC) zamítla žádost Starlinku o použití rádiového spektra v pásmech 1,6/2,4 GHz a 2 GHz pro jeho plánovanou mobilní telefonní konektivitu „Direct to Cell“.

Regulátor rozhodl, že tato frekvenční pásma jsou v současnosti nedostupná pro další operace mobilních satelitních služeb. Jak je možné vidět, boj o nadvládu nad internetem vede k celé řadě sporů, které se s vysokou pravděpodobností budou dále rozrůstat.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.