Rychlost.cz Články Svět se chystá na příchod 6G: EU a USA spojí síly ve vývoji nové generace internetu

Svět se chystá na příchod 6G: EU a USA spojí síly ve vývoji nové generace internetu

Autor článku: Jakub Janíček | 01.04.2024

Evropská unie a Spojené státy americké se chystají na nadcházejícím summitu Rady pro obchod a technologie (TTC) v belgickém Leuvenu představit společnou vizi pro 6G a prohloubit spolupráci v oblasti umělé inteligence a polovodičů. V rámci dohody o 6G se zaměří na posílení spolupráce mezi svými agenturami pro financování výzkumu a inovace v klíčových oblastech, jako je mikroelektronika, AI, cloudová řešení, bezpečnost a energetika.

Ilustrační obrázek

Zatímco většina z nás si teprve zvyká na výhody 5G sítí, technologičtí giganti a vlády po celém světě už upírají svůj zrak k budoucnosti v podobě 6G sítě. Proto se Evropská unie a Spojené státy americké chystají na nadcházejícím summitu Rady pro obchod a technologie (TTC) v belgickém Leuvenu představit společnou vizi pro 6G. V souvislosti s tím chtějí prohloubit spolupráci v oblasti umělé inteligence a polovodičů.

6G jako rychlejší, spolehlivější a bezpečnější internet budoucnosti

Ačkoliv může 6G znít jako hudba vzdálené budoucnosti, EU a USA jsou už teď přesvědčeny o jejím velkém potenciálu. Konkrétně věří, že tato technologie může podpořit inkluzivnější, udržitelnější a bezpečnější globální ekonomiku. Obě strany se přitom shodují na principech pro výzkum a vývoj 6G. Společnou prací chtějí podpořit rozvoj technologií a standardů.

EU a USA plánují spolupráci v klíčových oblastech

V rámci dohody o 6G se EU a USA zaměří na posílení spolupráce mezi svými agenturami pro financování výzkumu a inovací. Spolupráce bude zahrnovat oblasti jako mikroelektroniku, umělou inteligenci a cloudová řešení, bezpečnost či energetickou účinnost. Obě strany také plánují vytvořit plán spolupráce s podobně smýšlejícími partnery, aby podpořily vývoj a komercializaci těchto sítí.

Cílem je umělá inteligence i polovodiče

EU a USA také zdůrazňují svůj závazek k podpoře důvěryhodných a zodpovědných technologií umělé inteligence. Prostřednictvím dohody o spolupráci mezi Evropskou kanceláří pro AI a Americkým institutem pro bezpečnost AI budou pokračovat v pravidelných diskusích, včetně práce na vývoji společného rámce pro hodnocení generativních modelů AI.

Obě strany také uznávají, že úsilí o vybudování odolných dodavatelských řetězců polovodičů zůstává zásadní pro zajištění bezpečných dodávek čipů. Ty jsou nepostradatelné pro stále více průmyslových odvětví, ale i vývoj samotné umělé inteligence.

Nadcházející summit TTC, konající se 4. a 5. dubna v Leuvenu, může být navíc poslední svého druhu, neboť forum nemusí po letošních volbách přežít změny ve vedení. Právě proto se obě strany rozhodly rychle navázat potřebné spolupráce, které by mohly pokračovat i po zmíněných změnách.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.