Rychlost.cz Články Automatické přepínání mezi Wi-Fi podle síly signálu

Automatické přepínání mezi Wi-Fi podle síly signálu

Autor článku: Lukáš Benzl | 24.04.2019

Pokud se s mobilním telefonem pohybujete (chodíte doma, jedete autem, hromadnou dopravou, někdy stačí jen popojít o pár desítek metrů), můžete se setkat s tím, že signál slábne nebo se úplně ztrácí. Je to nepříjemné, navíc taková situace nastane prakticky vždy v situaci, kdy potřebujete něco dokončit, to už je zákon schválnosti. Je-li v dosahu další Wi-Fi síť, která má lepší signál, lze ovšem najít schůdné řešení.

Telefon si občas nevybere úplně dobře

Pokud máte v dosahu několik různých Wi-Fi sítí, někdy se telefon či jiné zařízení připojí docela chaoticky. Po ověření signálu můžete dokonce dojít ke zjištění, že si z neznámých důvodů vybral ten úplně nejslabší signál. Pro ruční přepnutí musíte jít do nastavení, což není pohodlné a časově to zdržuje.

Jak odhalit slabá místa Wi-Fi pokrytí ve velkém bytě?

Chcete odhalit, jak silný máte Wi-Fi signál v různých částech vašeho bydlení? Pro operační systém Android je skvělým tipem aplikace Wifi Heat Map. Vytvořte si potom teplotní mapu kvality dostupného signálu na neomezeně velké ploše (ovšem s rozmyslem, aby mapa měla smysl a plnila svůj účel). Pro začátek potřebujete plánek prostoru, který chcete zmapovat (postačí i kreslený, který si pomocí aplikace jednoduše vyfotíte). Potom projdete prostor, který je ohraničen na mapě a dotykem prstu zaznamenáte důležité body. Síla signálu v těchto místech se zobrazí a zůstane uložena pro další použití.

Tento systém se hodí především pro rozsáhlé byty, kde používáte k dostatečnému pokrytí několik Wi-Fi routerů. Šikovná pomůcka, která poslouží i jako nápověda pro případné přidání dalšího routeru nebo pro vhodnější rozmístění stávajících. Pokud chcete získat přístup k hardwarovým identifikátorům blízkých externích zařízení pomocí skenování rozhraní Bluetooth a Wi-Fi, musí mít vaše aplikace příslušné oprávnění: ACCESS_FINE_LOCATION nebo ACCESS_COARSE_LOCATION.

Další šikovná aplikace

Jste majitelem mobilního telefonu s operačním systémem Android? Potom si pečlivě přečtěte informace o velmi praktické aplikaci, která byla právě pro uživatele Androidu vyvinuta. Bezesporu vám ušetří nervy a čas, hlavně je nedocenitelným pomocníkem v momentech, kdy s Wi-Fi sítěmi a signálem nastanou problémy. Problémem většiny chytrých telefonů používajících operační systém Android je to, že mají tendenci udržovat již navázané spojení s konkrétním přístupovým bodem až do úplné ztráty signálu a nesnaží se vyhledat dostupný silnější signál. Po totální ztrátě signálu se sice k další dostupné síti konečně připojí, to ale může znamenat přerušení hovoru a problémy s jeho navázáním.

Právě tyto problémy řeší velmi pohotově a vhodně aplikace Wi-FLY, která po zjištění, že se v dosahu nachází silnější Wi-Fi signál, provede odpojení od stávající sítě a okamžitě, zcela plynule, naváže spojení s dostupnou sítí, nabízející lepší signál, tudíž logicky i lepší spojení. To znamená, že rychlost připojení k internetu bude vždy na dostupném maximu. Velkou předností je také jednoduché nastavení. Stačí, když si vytvoříte určitou skupinu, do níž zahrnete dostupné Wi-Fi sítě v dané lokalitě a když váš smartphone některou z nich zaregistruje, automaticky se potom připojuje. V případě, že dojde k poklesu signálu (z důvodu změny vašeho stanoviště nebo zeslábnutí signálu), stejně automaticky proběhne přepnutí na síť s lepším signálem. To probíhá bez nutnosti manuální změny zadání nového přístupového bodu. Pro přístupové body, u nichž je vyžadováno heslo, musíte ho samozřejmě při sestavování skupiny zadat. Aplikace je zdarma.

Řešení v podobě aplikace WIFI SWITCHER

Tato aplikace umožňuje nastavit preferované sítě Wi-Fi i volbu nejnižší úrovně signálu, při níž dochází k automatickému přepnutí. Po zobrazení dostupných Wi-Fi sítí vyberte ty, k nimž se chcete připojovat a označte je jako preferované. Potom nastavíte úroveň síly signálu pro přepínání. Dostupná je i vypínatelná funkce dotázání před přepnutím" která oznamuje dostupnost silnějšího signálu a čeká na potvrzení nebo odmítnutí. Tím máte hotovo a přepínání bude probíhat tak, jak jste ho nastavili.

S nelogickým přepínáním mezi sítěmi a ztrátou signálu se již trápit nemusíte. Automatické změna sítě vám ušetří mnoho nervů a vy budete mít jistotu, že zůstanete s mobilem, tabletem či jiným moiblním zařízením stále online.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.