Rychlost.cz Články Proč musíte zadávat e-mail při přihlašování k veřejné WiFi?

Proč musíte zadávat e-mail při přihlašování k veřejné WiFi?

Autor článku: Lukáš Benzl | 19.11.2018

Potřebujete si zjistit odjezdy vlaků či autobusů, polohu adresy na mapě, nebo chcete jen najít dobrou restauraci v okolí, ale nemáte internet v mobilu? Řešením může být připojit se k některé veřejné WiFi síti. Nemusí být však tak zdarma, jak se na první pohled zdá.

Jak se připojit k veřejné WiFi?

S možností bezplatného připojení k internetu prostřednictvím WiFi se můžete setkat na různých místech. Nejčastěji v různých obchodech, restauracích a hotelích, případně na úřadech, ale mnohdy taky na nádražích, v dopravních prostředcích a podobně. Někdy je síť přístupná zcela volně, jindy je vyžadováno heslo, které získáte např. u obsluhy. Setkat se ale můžete i se sítí, u které je přihlášení podmíněno poskytnutím emailové adresy. V některých případech je i potřeba přihlásit se k emailu a potvrdit přihlášení prostřednictvím zaslaného linku.

Proč chce provozovatel vaši emailovou adresu?

K čemu je vlastně poskytovateli WiFi sítě vaše emailová adresa a proč dostanete přístup k internetu jen jako odměnu za její poskytnutí? Tento kontakt může sloužit především k různým marketingovým účelům. Na vaši emailovou adresu mohou začít chodit informační newslettery či nabídky společnosti, která síť provozuje. Velkým nešvarem je i prodávání emailových adres dál.

Tak se může stát, že vám do schránky začnou chodit nabídky a reklamy od firem, o kterých jste ani neslyšeli a nemáte s nimi nic společného. V současné době se podobným problémům snaží zabránit evropská směrnice známá GDPR, která vešla v platnost i u nás dne 25. května 2018. Požadování emailové adresy pro zasílání nabídek nebo newsletterů výměnou za přístup k internetu nebo jinou službu je v přímém rozporu s tímto nařízením.

Bez ohledu na nařízení si v každém případě přečtěte provozní podmínky. V těch by vás měl majitel sítě informovat, z jakého důvodu vaši emailovou adresu požaduje. Řešením může být i založení „rezervní“ emailové schránky, kterou budete využívat právě pro tyto a podobné situace, kdy jste na pochybách, zda je poskytnutí vaší hlavní adresy rozumné. Toto řešení je vhodné i z toho důvodu, že se pak nemusíte přihlašovat na důležitý mail přes síť, o jejímž zabezpečení nic nevíte.

Na co si dát u veřejné WiFi pozor?

Použití veřejné WiFi sítě může představovat dobré nouzové řešení k zjištění potřebných informací. Problém ale je, že nevíte nic o zabezpečení těchto sítí. Teoreticky mohou být dokonalým cílem hackerů a všechny údaje, které přes ně odešlete, jsou potencionálně v nebezpečí. Riziko neblahých důsledků můžete alespoň snížit, pokud budete dodržovat několik zásadních pravidel bezpečného chování na veřejné síti.

  • Ať už používáte mobilní zařízení nebo např. notebook, ujistěte se, že máte aktivní a aktuální antivirový program a zapnutý firewall.
  • Nepoužívejte na těchto sítích důležité přihlašovací údaje, které by mohli být „odposlechnuty“ a odcizeny. Jedná se např. o přihlašovací údaje k emailu, FB profilu apod.
  • Nikdy se nepřihlašujte přes prohlížeč k internetovému bankovnictví (použití oficiální aplikace je bezpečnější).
  • Nikdy nezadávejte údaje ze své kreditní karty. Internetové platby provádějte přes sítě, o kterých víte, že jsou dobře zabezpečeny.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.