Rychlost.cz Články Průvodce výběrem zesilovače WiFi signálu

Průvodce výběrem zesilovače WiFi signálu

Autor článku: Lukáš Benzl | 14.09.2018

Máte doma nebo například v kanceláři problémy s dosahem WiFi signálu do některých místností a odlehlejších prostor? V tom případě má smysl začít přemýšlet nad pořízením zesilovače. Zjistěte, jak toto zařízení funguje a na jaké parametry byste se měli zaměřit.

Poznejte WiFi extender

Pokrytí větších prostor a domácností se v některých případech může stát oříškem. Ať se snažíte jakkoliv, na některá místa signál jednoduše nedosáhne. To vás při používání internetu pochopitelně značně limituje, protože jednou z výhod WiFi by měla být právě volnost, kdy se můžete procházet po celé domácnosti a stále být na příjmu. Řešení? Pokud máte kvalitní router s velkým dosahem, nabízí se jako další krok pořízení WiFi extenderu (zesilovače, někdy označovaného také jako repeater). Jedná se o malou krabičku do zásuvky s triviálním nastavením. Výhodou této volby je cenová dostupnost a spolehlivost.

Zařízení prodlužuje dosah WiFi signálu bez toho, abyste se museli tahat s kabely. Umístíte ho tam, kde má stále možnost zachytit signál, ale zároveň se jedná již o vzdálenost, kde dochází k možnému slábnutí signálu. Od tohoto bodu extender signál posílí a umožní mu tak dosáhnout dále. Extender WiFi sítě nevytváří signál sám o sobě. Zpravidla je tak strategicky výhodné umístit zesilovač na různé „křižovatky“ v prostoru, které představují pro šíření WiFi největší překážky. Důležité je pouze zachovat přímou viditelnost k samotnému routeru.

Jaký extender vybrat?

Extendery obecně nepatří mezi zařízení, kolem kterých by byl větší rozruch, a proto se výběr může stát o něco komplikovanější než u jiných elektronických pomocníků. Lze doporučit vyhnout se těm vůbec nejlevnějším jednokanálovým 2,4GHz modelům. Jejich nevýhodou je menší výkon a fakt, že u nich zaznamenáte znatelný pokles rychlosti připojení. Výhodné je využít 5GHz pásmo a model s větším výkonem, který podporuje všechny moderní standardy WiFi.

Mezi další klíčové vlastnosti WiFi extenderu patří přítomnost tlačítka WPS. Právě to je cestou k jednoduchému nastavení. Stisknete tlačítko na routeru, na extenderu a je hotovo. Vše se propojí a nastaví bez toho, abyste museli něco složitě konfigurovat. Výhodou je, když se na zařízení nachází LED indikace signálu. Na první pohled vidíte, zdali vše správně funguje. Určitě si pohlídejte podporované maximální rychlosti. Ty najdete ve specifikaci každého extenderu. Při používání tak jako tak počítejte s nižší rychlostí, než když byste stáli přímo u routeru.

Velmi podstatný je u WiFi extenderu vzhled. Krabička je nonstop připojena v zásuvce a je tedy vidět. Záleží-li vám na stylu vašeho interiéru, myslete na design. Některé modely jsou na pohled opravdu atraktivní a subtilní. Přítomnost antén vzhled může narušovat, ale zase zvýší dosah. Mezi oblíbené výrobce extenderů patří TP-Link nebo Xioami.

O kolik metrů signál rozšíří?

Extender nedokáže zázraky. Signál nerozšíří na stovky metrů. Záleží především na tom, kam ho umístíte. Čím dále se repeater od routeru nachází, tím nižší rychlost poskytuje. Ideální je dávar tedy extender tam, kde naměříte alespoň 50 % síly signálů. A jak zjistíte, kde to je?

Neváhejte využít bezplatnou aplikaci pro Android s názvem Wifi Heat Map. Ta vám umožňí vytvořit velmi rychle teplotní mapu kvality signálu na neomezeně velké ploše. Hned pak budete vědět, kde se nachází slabá místa a kam je vhodné extender umístit. Vytvořit teplotní mapu se vám vyplatí ještě před pořízením zesilovače, protože dost možná zjistíte, že pro vás toto řešení nemusí být vzhledem k dispozicím prostoru vhodné a budete muset vsadit na něco jiného – například šíření internetu po elektrické síti.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.