Rychlost.cz Články Potřebná rychlost pro hraní her online

Potřebná rychlost pro hraní her online

Autor článku: Lukáš Benzl | 06.06.2018

Patříte mezi vášnivé hráče moderních her a chcete si užívat hraní nejnovějších titulů online bez komplikací? Podívejte se na klíčové informace týkající se doporučené minimální rychlosti připojení.

Moderní hry mají vysoké nároky

Do detailu propracovaná grafika, obrovské lokace a složité herní modely kladou u moderních online her vysoké nároky nejen na hardware, ale také na kvalitu připojení. Již nestačí odesílat malé objemy dat. Chcete-li si proti soupeřům zahrát tak, aby váš výkon neomezovalo internetové připojení, budete se muset podívat velmi pečlivě na jeho parametry. Příliš dlouhá odezva vašeho připojení a nízká přenosová rychlost vás ve hře může připravit v lepším případě o body, v tom horším rovnou o život. Hráči s adekvátním internetem mají bez diskuze obrovskou výhodu. Jejich reakce jsou okamžité a hra je pro ně absolutně plynulá. Máte však představu o tom, jak rychlý internet vlastně potřebujete?

Rychlost internetu pro hraní her

Doporučené parametry internetového připojení se liší dle herní platformy a konkrétního titulu. Obecně patří k minimálním doporučovaným hodnotám tyto:

  • Online PC hry: 3 až 5 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Xbox One: 3 Mbit/s download, 0,5 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Playstation 4: 3 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Nintendo Switch: 3 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Nintendo Wii: 1,5 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping

Jak si můžete všimnout, pro hráče není klíčová pouze rychlost stahování a odesílání dat, ale také ping. Ten představuje rychlost odezvy v milisekundách. Čím nižší hodnota je, tím rychlejší je odezva a tím pádem také komunikace počítače se serverem. Ping ovlivňuje celá řada faktorů. Patří mezi ně například kvalita internetového připojení, vytížení serveru nebo fyzická vzdálenost bodů. Výborný ping pro hraní multiplayerových her se pohybuje v rozmezí od 0 do 50 ms. Hodnota pingu by měla být stabilní. Kolísání v rychlosti odezvy vyjadřuje tzv. jitter. Čím vyšší hodnota jitter je, tím horší stabilitu připojení máte.

Minimum není optimum

Výše zmíněné parametry internetového připojení u jednotlivých platforem jsou minimem pro to, abyste online hry mohli hrát. Není však nutné dvakrát zdůrazňovat, že minimální požadavky jsou skutečně hraniční. Nezapomínejte na to, že rychlý internet budete v případě her potřebovat nejen pro jejich hraní, ale také pro stahování aktualizací. Ty mohou mít velikost několika GB a vy určitě nechcete dlouhé hodiny čekat na to, až se vám je podaří stáhnout. Chcete mít všechny herní novinky ihned k dispozici. Neváhejte si tak udělat test rychlosti připojení k internetu a zjistit, zda-li má vaše internetové připojení vhodné parametry.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.