Rychlost.cz Články Bittorrent

Bittorrent

Autor článku: Vratislav Harabiš | 13.02.2008

Slova jako BitTorrent nebo peer-to-peer sítě si mnoho lidí spojuje s počítačovým pirátstvím a nelegálním kopírováním filmů. To je samozřejmě mylná představa, protože BitTorrent je pouze technologie, kterou můžete využívat zcela legálně a jistě si jí velmi oblíbíte.

Velké kampaně proti kopírování hudby a filmů mnohdy označují jako hlavního viníka sítě na principu peer-to-peer sítí mezi něž patří BitTorrent. Přitom jde pouze o technologie, které nelze z ničeho vinit, stejně jako nelze vinit samotný internet nebo protokol http. Představíme si tedy BitTorrent i způsoby jak jej využívat v mezích zákona.

Prosím seznamte se, BitTorrent

BitTorrent pochází z rodiny peer-to-peer sítí. Samotné peer-to-peer (uživatel - uživateli) sítě jsou založeny na jednoduchém principu sdílení mezi přáteli. Představte si situaci, kdy chcete stáhnout nějaký velký soubor. Vytvoří se připojení mezi vámi a serverem a stahování započne. Problém nastane, pokud začne tento soubor po serveru požadovat velké množství zájemců, které již server nebude schopen obsloužit.

V síti BitTorrent jsou sobory rozděleny na malé části a tyto části jsou výměnným způsobem distribuovány mezi jednotlivé uživatele. Stahování tak neprobíhá z jednoho serveru, ale požadovaný soubor je stažen po částech od různých uživatelů, a opět poskládán, zatímco vámi stažené části jsou dále nabízeny ke stažení dalším uživatelům.

Pokud chcete něco stáhnout pomocí BitTorrentu, musíte si nejprve nalézt příslušný *.torrent soubor a otevřít jej pomocí nějakého BitTorrent klienta. Tento soubor obsahuje pouze metadata o downloadu, kontrolní hash požadovaných souborů a také adresu trackeru. K tomu, aby stahováni mohlo bez problému začít, je potřeba specializovaný server – tracker. Tento server zprostředkovává vyhledávání dalších uživatelů a stará se o bezproblémovou distribuci jednotlivých částí, ale samotná data jsou vyměňována přímo mezi jednotlivými uživateli. Tracker mnohdy nabízí další doplňkové funkce, jako je vyhledávání mezi torrenty, statistiky, fóra a další.

Pokud uživatel (peer) nemá stažená kompletní data, je označován jako leech. Jakmile má data kompletní, stává se z něj seed, takže nyní již data pouze odesílá dále. Souhrnně jsou všichni seedové a leechové označeni jako swarm.

Z principu BitTorrentu je jasné, že rychlost stahování nezávisí na jediném serveru, ale na počtu a ochotě uživatelů sdílet svá data. Kvalita jednotlivých uživatelů na trackeru se tedy posuzuje podle ratia, což je poměr stažených dat ku odeslaným datům. Hodnota ratia menší než 1.0 znamená, že uživatel stáhl více dat, než odeslal. Pokud je odesláno stejné množství dat přijato, je ratio rovno jedné. Aktivní uživatele, kteří v hojné míře seedují, mají daleko více odeslaných dat, než těch přijatých, takže jejich ratio je větší než jedna. Jako všeobecné doporučení lze vzít, že hodnota vašeho ratia by neměla dlouhodobě klesnout pod hodnotu 1.0.

Hledáme torrenty

Technologie BitTorrent je velice vhodná pro stahování velkých souborů, proto jsou torrenty velice často využívány k distribuci Linuxových distribucí. Krásným příkladem je Linuxtracker, kde naleznete spoustu různých nejen linuxových distribucí, nástrojů nebo již hotových obrazů pro vizualizaci. V komerční sféře využívají torrenty například herní společnosti, které jejich prostřednictvím distribuují demoverze svých připravovaných her. Zde jako příklad uveďme tracker(http://zerowing.idsoftware.com:6969/) společnosti idSoftware, kde si můžete snadno stáhnout demoverze jejich her, různé nástroje, ale i plnou a volně šiřitelnou multiplayerovou hru Wolfenstein: Enemy Territory.

Torrent trackery jsou rovněž ideálním místem pro různé začínající filmaře a hudebníky. Je zde totiž jedinečná příležitost rozšířit své výtvory a díla mezi spoustu lidí, a přitom nemusí budovat nákladné servery. Spoustu videí od tvůrců z celého světa lze nalézt na Vuze. Milovníci zejména starých filmů si zase přijdou na své na trackeru publicdomaintorrents (www.publicdomaintorrents.com). Dalším výborným zdrojem legálních torrentů je tracker Legittorrents(www.legittorrents.info).

uTorrent: malý drobeček s velkým srdcem

Pro stahování torrentů potřebujete nějaký vhodný torrent klient. Jeden z nejoblíbenějších klientů je malý velký uTorrent(http://www.utorrent.cz/). Jde opravdu o miniaturní program, který na disku zabírá pouze necelý 1 MB. Přes svou velikost je uTorrent plnohodnotný torrent klient, který nabízí dostatek funkcí pro snadné a pohodlné stahování. Klient uTorrent(http://www.utorrent.cz/) je rovněž velice svižný a nenáročný na systémové prostředky. Přehledné rozhraní, lokalizace a snadné nastavení si jistě získá mnoho příznivců mezi začátečníky.

Azureus: HD videa na dosah

Azureus již není takovým trpaslíkem, jako je tomu v případě uTorrentu. Azureus je v Jave psaný BitTorrent klient, takže bez problému běhá na operačních systémech Windows i Linux. Nabízí velice pokročilé funkce a snadné ovládání, jeho rozhraní je rovněž v češtině.

Mezi hlavní lákadla patří jistě podpora pro server Vuze, který vzhledem připomíná server youtube, ale s tím rozdílem, že Vuze pracuje na principu BitTorrent a naleznete zde v hojné míře videa v HD kvalitě. Díky Azureusu je stahování ze serveru Vuze(http://www.vuze.com/) otázkou jednoho kliknutí. Na serveru naleznete spoustu zajímavých věcí od hudby, přes studentskou filmovou tvorbu a kreslené filmy až po klipy slavných popových hvězd. Nutno podotknout, že vše je legální a stahováním a následným sdílením tohoto materiálu neporušujete zákon.

Budoucnost nebo již přítomnost?

Peer-to-peer sítě založené na technologii BitTorrent se stávají stále více oblíbené mezi uživateli a je na filmových společnostech, jestli dokážou využít velkého potenciálu BitTorrent sítí k distribuci filmů. Nabízí se například možnost trackerů s placeným přístupem, kde byste si mohli legálně stahovat filmové novinky. Uživatele s velkým ratiem by mohli například získávat různé bonusy a podobně. Také vznikají nové online televize (http://www.tvunetworks.com/) založené na technologii peer-to-peer, takže budoucnost internetu je právě ve sdílení.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.