Rychlost.cz Články 5G pro auta na dálnici: Internet budoucnosti umožní autonomní řízení

5G pro auta na dálnici: Internet budoucnosti umožní autonomní řízení

Autor článku: Jakub Janíček | 10.04.2024

Éra autonomních vozidel se blíží a společnost CETIN ve spolupráci s polským operátorem plánuje v následujících letech učinit první krok k její realizaci. Konkrétně vybudují 5G síť podél 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová, která bude schopná umožnit provoz samoříditelných aut.

Ilustrační obrázek

Představte si, že sedíte ve svém voze a nemusíte se vůbec starat o řízení. Autonomní systém vše zvládne za vás, a to bezpečně a efektivně. Tato vize se brzy může stát realitou díky revoluční technologii 5G, která pokryje klíčové úseky dálnic vysokorychlostním mobilním internetem. U nás i v Polsku by se o to měla postarat společnost CETIN ve spolupráci s polským Towerlinek Poland.

Konektivita pro chytrá auta je na cestě

Český operátor CETIN ve spolupráci s polským Towerlinek Poland plánuje v letech 2024 až 2026 realizovat ambiciózní projekt s názvem BALTCOR5G. Ten pokryje 125 kilometrů dálnice A1 mezi Ostravou a polským městem Čenstochová sítí 5G, která bude schopná podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel.

Zmíněná síť je pro provoz nových automobilů klíčová, jelikož nabízí vysokorychlostní internet a vysokou spolehlivost. Díky tomu bude možný nepřetržitý přenos obrovského množství dat potřebných pro bezpečné a plynulé řízení bez lidského zásahu. Díky nízké latenci a vysoké propustnosti bude systém schopen reagovat v reálném čase.

Inteligentní infrastruktura pro chytrou mobilitu

Projekt BALTCOR5G zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury skládající se z pasivních a aktivních prvků, přenosových sítí a edge cloudových uzlů pro zpracování dat. Součástí bude i soustava senzorů včetně kamer, díky čemuž bude možné streamovat a analyzovat data v reálném čase pomocí umělé inteligence.

Vybudovaná 5G síť má být otevřená pro virtuální operátory, správce dopravy a další subjekty. To umožní vývoj a testování nových aplikací a služeb využívajících vysokorychlostní konektivitu pro chytrou a autonomní mobilitu.

Přestože si projekt klade za cíl hlavně technologický pokrok, je mimo jiné podporován evropskými dotacemi v rámci programu Connecting Europe Facility. Díky tomu se podaří pokrýt i oblasti, které by se pro operátory z komerčního hlediska nevyplatily. Nastupující éra 5G tedy slibuje nejen pohodlnější a bezpečnější cestování, ale také nové příležitosti pro inovace a rozvoj inteligentních dopravních řešení.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.