Rychlost.cz Články SpaceX chce dálkově ovládané lodě přetvořit na pozemní stanice. Internet tak bude dostupný i na širém moři

SpaceX chce dálkově ovládané lodě přetvořit na pozemní stanice. Internet tak bude dostupný i na širém moři

Autor článku: Jakub Janíček | 12.02.2024

SpaceX v čele s Elonem Muskem plánuje proměnit své dálkově ovládané lodě na pozemní stanice. Tím rozšíří pokrytí a zlepší kvalitu internetového připojení Starlink i na otevřeném moři. Společnost nedávno podala žádost o dočasnou licenci od FCC pro testování antén umístěných na lodích. Tento krok by mohl znamenat významný pokrok v poskytování internetu v odlehlých oblastech.

SpaceX chce dálkově ovládané lodě přetvořit na pozemní stanice. Internet tak bude dostupný i na širém moři

SpaceX v čele s vizionářem Elonem Muskem se neomezuje pouze na tradiční metody šíření satelitního internetu. Nově chce společnost přetvořit své dálkově ovládané lodě na pozemní stanice určené k posílení pokrytí internetového připojení Starlink i na moři. V současnosti jsou lodě využívány pouze jako přistávací plochy pro rakety.

SpaceX technologii teprve testuje

SpaceX nedávno podalo žádost o dočasnou licenci od FCC (Federal Communications Commission) k testování až 12 antén zemních stanic umístěných přímo na dálkově ovládaných lodích. Antény mají za úkol komunikovat se satelitní sítí SpaceX, což by mělo vést k rozšíření dosahu a kvality internetového připojení Starlink i na moři.

První testy se zaměří na hodnocení schopnosti pozemních stanic přenášet data. Už teď Starlink provozuje službu Starlink Maritime, kterou využívá více než 10 000 lodí po celém světě. V některých částech byl ale internet nestabilní a někdy i zcela nedostupný. Zapojení dálkových lodí s anténami by však mělo problém vyřešit.

Podle některých se jedná o důležitý milník

Cílem Elona Muska je od samého začátku zpřístupnit internet všem po celém světě. Některé lokality jsou ale tak nedostupné, že je opravdovou výzvou najít způsob, jak v nich internet zpřístupnit. Moře bylo jednou z nich.

Pokud by se ukázalo, že je využívání dálkových lodí účinné a efektivní, bylo by možné tuto technologii využít i v jiných oblastech. Už teď se testuje posilování internetu pomocí dronů, ale většina plánů většinou zkrachovala na nedostatečném financování. S tím pravděpodobně nebude mít SpaceX problém, a proto jsou do ní vkládány velké naděje.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):