Rychlost.cz Články Pomalému internetu ve vlacích odzvonilo. České dráhy posílí připojení ve více než 190 vozech

Pomalému internetu ve vlacích odzvonilo. České dráhy posílí připojení ve více než 190 vozech

Autor článku: Jakub Janíček | 01.03.2024

České dráhy a ČD - Telematika iniciovaly významný krok k modernizaci palubní Wi-Fi sítě směřující k výměně zastaralých routerů za pokročilou technologii ve více než 190 vozech. Upgrade slibuje rychlejší a stabilnější internetové připojení, přičemž je připraven i na integraci 5G sítě. Cestující se tak mohou těšit na vyšší kvalitu služeb, ať už cestují za zábavou či prací.

Pomalému internetu ve vlacích odzvonilo. České dráhy posílí připojení ve více než 190 vozech

Konečně skvělé zprávy pro všechny, kteří cestují vlakem a potřebují během jízdy spolehlivé internetové připojení. České dráhy oznámily velký krok vpřed v modernizaci své palubní Wi-Fi sítě. Ve spolupráci s dceřinou společností ČD - Telematika zahájily výměnu zastaralých routerů za nejnovější technologii, se kterou posílí připojení ve více než 190 vozech.

Modernizace na obzoru

Zlepšení se dočkají především cestující dálkových vlaků a ve vybraných spojích Pražské integrované dopravy. Právě v nich České dráhy ve spolupráci s dceřinou společností ČD – Telematika zahájily výměnu první generace Wi-Fi routerů za novější a výkonnější modely.

Celkem si projde upgradem 146 osobních vozů a všechny jednotky railjet. Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah, upozornil na to, že se snaží vyjít vstříc cestujícím, kteří využívají internetové připojení k zábavě, ale i lidem, pro které je vlak pomyslnou pojízdnou kanceláří.

Nová technologie přinese podporu veřejných datových frekvencí od 700 po 2600 MHz a využití všech dostupných mobilních sítí díky technologii bonding. V souvislosti s tím bude Wi-Fi ve vlacích vždy využívat nejkvalitnější dostupný mobilní signál a zároveň se připraví na integraci 5G sítě.

Technologický skok vpřed

Jan Hobza, předseda představenstva společnosti ČD - Telematika, se nechal slyšet, že nové routery nejen podporují sítě nové generace, ale také nabízejí maximální rychlost připojení až 5,5 Gbps. Od instalace výkonných routerů si společnost slibuje mimo jiné prodloužení jejich životnosti, kdy si dokážou poradit i s vysokorychlostním internetem.

Upgrade se týká celkem 195 vozidel, včetně rychlíků a vozů railjet, které jsou nasazovány na nejprestižnější trasy. Celý proces modernizace zahrnuje nejen instalaci nového vybavení, ale i demontáž starých zařízení, zpracování dokumentace a školení personálu. ČD - Telematika navíc zaručí kompletní servis nově instalovaných Wi-Fi sítí po dobu 60 měsíců.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):