Rychlost.cz Články Nejde vám internet? Přinášíme tipy, jak vyřešit problémy s připojením

Nejde vám internet? Přinášíme tipy, jak vyřešit problémy s připojením

Autor článku: Jakub Janíček | 10.11.2023

Máte problémy s internetovým připojením? V našem průvodci vám představíme praktické rady a tipy, jak jednoduše zjistit, proč internet nefunguje.

V dnešní digitální době je internet nedílnou součástí našich životů. Někteří ho využívají jen pro zábavu nebo pro zajištění chodu chytré domácnosti, zatímco jiní k práci z domova. Pro každého je však důležité rychlé a stabilní připojení.

Když tedy internet nefunguje, nebo je pomalý, může to pro nás být hotová katastrofa. Pokud se navíc řadíte mezi úplné laiky, bude pro vás hledání příčiny problému náročné. Někdy může být totiž chyba i na vaší straně, nebo spíše na straně routeru. Výčet možností je opravdu dlouhý, a proto se na některé z nich podíváme podrobněji.

Zkontrolujte veškerou techniku

Prvním krokem, který byste měli při výpadku nebo zpomalení připojení provést, je kontrola veškeré techniky. Za vším může stát i taková drobnost jako povolený nebo odpojený kabel. Ke tomu může dojít, třeba když někdo pohne s modemem při utírání prachu nebo ho přesune na jiné místo.

U bezdrátového připojení se ujistěte, že je připojení k Wi-Fi na daném zařízení zapnuté. Naopak u pevného připojení prohlédněte celý ethernetový kabel – pokud došlo k jeho poškození, bude nutná jeho výměna. Jestliže doma už nový kabel máte, můžete ho zkusit vyměnit, i když na něm nenajdete žádnou viditelnou závadu.

Chyba však může být i v nastavení prohlížeče. Problém jednoduše rozpoznáte tak, že jeho funkčnost otestujete v anonymním okně. Pokud se stránka načte úspěšně, je možné, že prohlížeč nebo vybrané stránky nefungují kvůli spuštěnému rozšíření. V takovou chvíli je třeba postupně vypínat jednotlivá rozšíření a zkoušet, které z nich brání načítání stránek.

Zkuste restartovat router

Většina lidí řeší menší výpadky či náhlé zpomalení internetu restartováním routeru. K problémům často dochází po vypnutí routeru na delší časové období. Vadit mu však může i zapnutí bez přestávky, kdy nemá dostatek prostoru pro obnovení.

Router tedy můžete rovnou restartovat, nebo na chvíli odpojit z elektrické sítě, po pár minutách opětovně připojit a teprve poté restartovat – k tomu zpravidla slouží malé tlačítko, které lze zmáčknout ručně, nebo pomocí špendlíku. Pokud je nutné router často restartovat, pravděpodobně bude na čase pořídit nový, nebo ho minimálně donést do servisu, kde ho technik zkontroluje a opraví.

Ověřte si výpadek u poskytovatele

Pokud je u vás po technické stránce vše v pořádku, výpadek může být na straně poskytovatele internetu. Pokud jste tedy připojení k Wi-Fi a zkontrolovali jste veškeré vybavení na vlastní straně, ale například O2 internet nejde, je zde velká pravděpodobnost, že se něco pokazilo na straně poskytovatele.

Pokud využíváte internet u menšího poskytovatele, můžete se obrátit na jeho uživatelskou podporu, projít jeho web nebo využít speciální portály ověřující stav sítě.

Zrevidujte nastavení antiviru a případně ho vypněte

Vliv na internetové připojení má překvapivě i antivirový software. Každá firma nabízí rozdílné programy, které disponují jinými podmínkami a bezpečnostními protokoly. Některé přitom mohou být tak přísné, že vám zcela zamezí přístup k internetu.

Příčinou je obvykle to, že jsou v zařízení nainstalované dva firewally, které se navzájem ruší. Pokud vám tedy nefunguje internet, vyzkoušejte firewall na chvíli vypnout a zkuste načíst nějakou bezpečnou stránku. Jestliže se stránka rychle načte, bude třeba firewall odinstalovat nebo přenastavit.

Za problémy s internetem může stát i virus nebo malware, které internetové připojení buď zpomalí, nebo zcela zablokují. Otevřete aplikaci antiviru a spusťte skenování. Jestliže se objeví jakékoliv podezřelé soubory či hrozby, odstraňte je.

Zkontrolujte pokrytí Wi-Fi u vás doma

I když se poskytovatelé snaží nabízet poměrně kvalitní a stabilní internetové připojení, stále velká část domácností bojuje se špatným pokrytím Wi-Fi signálu. Dosah routeru je omezený, přičemž platí, že čím dále je zařízení od routeru, tím horší je internetové připojení. Dosah signálu přitom ovlivňují i další faktory, včetně velikosti a typu překážek mezi routerem a zařízením.

Možným řešením je rozšíření signálu Wi-Fi pomocí přídavných routerů, access pointů, extenderů či repeaterů. Pro opravdu kvalitní a stabilní pokrytí je nejlepší Mesh Wi-Fi, která pomocí malých satelitních uzlů v podobě krabiček vytvoří nad vybraným územím bezdrátovou síť. Velkou výhodou je automatické přepojování zařízení mezi satelitními uzly a routerem pro maximální kvalitu připojení.

S kvalitou připojení vám může pomoci i přepojení frekvenčního pásma z 2.4 GHz na 5 GHz. První varianta je obvykle označována pouze názvem Wi-Fi, druhá by měla být označena jako 5G. Pozor si dejte také na umístění routeru – ideální jsou vyvýšená místa poblíž oken, bez překážek či dalších elektrických zařízení.

extender.jpg

Resetování síťových nastavení počítače

Problém může být spojený nejen s routerem, ale i vaším zařízením. To jednoduše ověříte pomocí jiného zařízení, se kterým se k Wi-Fi pokusíte připojit. Jestliže vám připojení na druhém zařízení funguje, není chyba na straně routeru, ale ve vašem zařízení.

V první řadě ho pokusit restartovat. Pokud ani to nepomůže, je jedním z řešení resetování síťových nastavení počítače. Není to sice nic jednoduchého, ale ve většině případů se vám podaří odstranit problémy s připojením. V počítači ve zkratce dojde k vymazání dat o síti, hesel i nastavení VPN. Průběh restartu u Windows i Mac si můžete prohlédnout níže.

Restart nastavení sítě Windows

  • Klikněte na Nastavení Windows > Síť a internet > Upřesnit nastavení sítě.
  • Klikněte na tlačítko Resetování sítě.
  • Klikněte na Resetovat pro potvrzení.
  • Klikněte na Ano pro další potvrzení.
  • Restartujte počítač a postupujte podle pokynů Windows k nastavení nové domácí sítě.

Restart nastavení sítě Mac

  • Klikněte na Apple menu > Systémové preference > Síť.
  • Klikněte na Wi-Fi v rozbalovacím menu vlevo na obrazovce.
  • Klikněte na tlačítko mínus (-) pro odstranění. Poté jej znovu přidejte kliknutím na tlačítko plus (+) a v možnostech rozhraní vyberte Wi-Fi.
  • Klikněte na Použít a zavřete nastavení sítě.

Ověřte si, že Wi-Fi není přetížená

V případě připojení více zařízení nebo třeba jen jednoho zařízení s vysokými nároky se může stát, že dojde k přetížení Wi-Fi sítě. To se zpravidla projeví zpomalením připojení nebo jeho úplným výpadkem. Pokud vlastníte více chytrých zařízení, může pro vás být složité je v síti dohledat.

Nejjednodušší cestou je přihlášení do rozhraní routeru, kde je dostupný seznam zařízení využívajících danou Wi-Fi síť. Během chvilky zjistíte, jaká zařízení jsou připojená, díky čemuž můžete zkontrolovat, zda síť zbytečně nezatěžují. Některé routery mohou být uzpůsobené pouze pro omezený počet zařízení.

Problém může představovat i způsob využití daného zařízení, jako je například sledování filmů nebo stahování velkých souborů. Pozor si dejte také na cizí zařízení – tedy zda někdo, kdo zná heslo vaší Wi-Fi sítě, neoprávněně nevyužívá váš internet.

Připojení pomocí ethernetového kabelu

Pevný internet představuje jeden z nejlepších a nejstabilnějších způsobů připojení. Pokud tedy není bezdrátové připojení dostatečně stabilní, můžete zařízení připojit k routeru pomocí ethernetového kabelu. Ten vám pomůže také v případě, že máte v domácnosti zařízení, které pro svůj provoz potřebuje stabilní a kvalitní připojení – typicky se jedná o chytré televize nebo herní konzole.

Pokud vás stále trápí problémy s připojením, bude lepší informovat se o dalších dostupných možnostech. Jestliže bydlíte ve městě nebo jeho okolí, je zde velká šance, že budete mít přístup k optickému internetu. Ten prozatím představuje nejrychlejší způsob připojení, přičemž je možné dosáhnout rychlosti až 1 000 Mbps.

Přivolejte si na pomoc nástroj na diagnostiku

S opravami internetového připojení vám dokáže pomoci také systémová diagnostika. Většina dostupných zařízení má v sobě již nahrané diagnostické programy, které se o vše postarají za vás. U Windows je diagnostika dostupná přímo v nastavení. U Mac je možné využít hned dva diagnostické nástroje, a to Apple Diagnostics a Apple Hardware Test.

Aktualizace softwaru a ovladačů

Za problémy s připojením může stát i zastaralý software nebo ovladač. Nejlepší je tedy zařízení aktualizovat na nejnovější verzi. Pozor si dejte hlavně na update operačního systému, který může ovlivnit nejen problémy s pomalým připojením.

Ke stažení aktualizací budete samozřejmě potřebovat internet. Zajít můžete například k sousedovi a požádat ho, zda můžete využít jeho síť. Možným řešením je také využití mobilního telefonu s daty jako hotspot.

Zkontrolujte sílu signálu vašeho modemu

Jedním z posledních způsobů, jak si můžete ověřit, že chyba není na vaší straně, je kontrola síly signálu. Jedině tak můžete naplánovat další kroky, s nimiž se vám podaří sílu signálu navýšit. K měření můžete využít online programy, u nichž byste si měli dát pozor na jejich bezpečnost.

Raději využívejte ověřené programy, a to nejlépe přímo od poskytovatelů internetu. Dostupné jsou i různé aplikace, nebo se můžete obrátit na vašeho poskytovatele a požádat ho, aby sílu signálu na vaší adrese ověřil.

Restartujte router do továrního nastavení

Když už jste vyzkoušeli všechny možnosti a nevíte si rady, přichází vhod i radikální řešení v podobě restartování routeru do továrního nastavení. Ve zkratce se tedy router vrátí do stavu, jako když jste ho poprvé rozbalili. Pokud jste neprováděli žádná pokročilá nastavení, nemělo by to pro vás představovat žádnou pohromu. Obvykle tedy budete muset pouze zadat původní heslo, pro zvýšení bezpečnosti ho změnit, připojit všechna zařízení a případně nastavit automatické připojování.

router2.jpg

Bez ohledu na to, jakého máte poskytovatele, typ připojení nebo model routeru, problémy s připojením se vám nejspíš nevyhnou. Klíčem k úspěšnému řešení je postupné hledání možných příčin.

Důležité je zachovat chladnou hlavu a mít trpělivost. Pokud vám ani jeden ze zmíněných tipů nepomůže, určitě neváhejte a obraťte se rovnou na uživatelskou podporu vašeho poskytovatele. Jeho služeb využijte i v případě, že se nějaký krok bojíte provést, nebo internetovému připojení vůbec nerozumíte.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.