Rychlost.cz Články Jaké připojení k internetu pro přenos 4K videa?

Jaké připojení k internetu pro přenos 4K videa?

Autor článku: Lukáš Benzl | 31.08.2018

Nároky uživatelů na kvalitu médií neustále rostou a s tím je nutné myslet také na rychlost připojení, protože móda sledování videí uložených na disku je dávno pryč. Nejbližší budoucnost patří streamování a rozlišení 4K. Připravte na to i vaše internetové připojení.

Od HD rozlišení ke 4K

Setkáváte se s pojmy jako HD a 4K, ale ve skutečnosti nevíte, co znamenají? Tyto zkratky označují rozlišení obrazu, které má vliv na jeho kvalitu. Platí zde jednoduchá rovnice. Čím vyšší rozlišení, tím lépe se na obraz kouká. Zatímco před pár lety bylo HD rozlišení (1920×1080 obrazových bodů) spíše raritou, v dnešní době se začínají objevovat první živé přenosy a online služby poskytující obsah právě v rozlišení 4K (3840×2160 obrazových bodů, tzv. UHD).

Patříte-li mezi náročné uživatele, nemůžete se o takovou příležitost připravit. Je však nutné podotknout, že sledovat 4K video na monitoru s HD rozlišením je k ničemu. Zobrazovací zařízení musí dané rozlišení poskytovat. Nastavit přenos videa na rozlišení vyšší, než můžete reálně sledovat, je zbytečná zátěz pro vaše internetové připojení.

Pro milovníky streamování

Mezi online oblasti, kde se 4K obsahu nachází nejvíc, jednoznačně patří herní online streamy. Na druhém místě jsou různí poskytovatelé filmů online, na třetím pak některé YouTube kanály a YouTubeři. Mimo internet jsou již nějaký čas samozřejmostí 4K Ultra HD Blu-ray tituly. Na český trh dorazily první filmy v polovině roku 2017.

Lze očekávat, že 4K se stane standardem. Ostatně je tady již několik let a na trhu se začínají objevovat první zařízení podporující dokonce rozlišení 8K. Toužíte při sledování streamů, online filmů a dalších videí po dokonale ostrém obraze? Neobejdete se bez opravdu rychlého a stabilního připojení k internetu.

Nic pro pomalé linky

Přenos videa v rozlišení 4K klade vysoké nároky na rychlost. Amazon doporučuje pro bezproblémové sledování rychlost stahování alespoň 15 Mbit/s, Netflix dokonce 25 Mbit/s. Pokud nevíte, jak rychlý vlastně máte internet, určitě se vyplatí udělat si test rychlosti připojení k internetu.

I když si platíte od poskytovatele internet s rychlostí 25 Mbit/s a více, stále nemusíte mít jistotu, že si 4K vždy dokonale vychutnáte. Ve špičkách rychlost ovlivní agregace, stejně tak počítejte s komplikacemi, pokud v jedné domácnosti sdílí internetové připojení více zařízení. To je v dnešní době chytrých telefonů, herních konzolí a tabletů absolutně běžné.

Hlavně internet bez omezení

Rychlost společně s agregací není tím jediným, co by vás při výběru internetového připojení pro sledování 4K videa mělo zajímat. Důležité jsou také limity pro objem přenesených dat. Toto upozornění se tak týká především uživatelů s mobilním připojením a zákazníků menších poskytovatelů, kteří mohou objemy dat limitovat. Během hodiny sledování videa ve 4K se přenese přibližně 7 GB dat. To rozhodně není málo, a proto si raději předem zjistěte, zdali se vás nějaké limity netýkají.

Než si zaplatíte premium

Výše zmíněný test rychlosti připojení a průzkum podmínek vašeho poskytovatele se vyplatí udělat co nejdříve. Minimálně před rozhodnutím zaplatit si u nějaké služby členství jen kvůli tomu, abyste mohli sledovat videa ve 4K. To se týká třeba Netflixu. Zaplatit měsíčně přes 300 Kč za Ultra HD rozlišení a následně zjistit, že vás brzdí internet, by byla velká škoda. Když již víte, co od připojení vyžadovat, najděte to správné připojení k internetu dle lokality snadno a bez komplikací. Katalog poskytovatelů připojení vám na jednom místě poskytne všechny důležité informace, abyste se mohli rozhodnout.

Čeští vědci a firmy pracují na revolučním projektu satelitního internetu. Cílem je vypustit satelity na nízkou oběžnou dráhu, jen 200 km nad Zemí, což by výrazně zlepšilo rychlost a dostupnost připojení. Speciální plazmový pohon by měl satelitům zajistit téměř neomezenou životnost. Projekt by mohl vést nejen k průlomu v komunikaci, ale i v dalších oblastech, jako je výzkum vesmíru či monitoring životního prostředí.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.