Rychlost.cz Články Škodí Wi-Fi lidskému zdraví?

Škodí Wi-Fi lidskému zdraví?

Autor článku: Lukáš Benzl | 09.03.2018

Jak to je doopravdy se škodlivostí Wi-Fi signálu, který se dnes vyskytuje prakticky všude kolem nás? To je už řadu let intenzivně probíraná a přitom zdaleka nedořešená otázka. Podívejte se na jedny z posledních poznatků.

Elektromagnetický smog pod lupou

O škodlivosti Wi-Fi signálu koluje ve společnosti řada mýtů a polopravd. Třebaže jsou některé z nich přitažené za vlasy, přeci jen většina lidí začne pochybovat. Vždyť „na každém šprochu je pravdy trochu.“ Co na to praví nejrůznější výzkumy na poli krátkodobého i dlouhodobého působení signálu Wi-Fi na lidský organismus prováděné odborníky i dalšími firmami, kterých se provozování Wi-Fi sítí týká?

Britští vědci se shodli v prohlášení pro populární deník Daily Mail1 na tom, že konkrétní důkazy sice neexistují, ovšem čistě teoreticky nelze negativní působení Wi-Fi signálu zcela vyloučit, především v dlouhodobém měřítku. V ovzduší se totiž vyskytuje značné množství elektromagnetického vlnění, které se občas označuje dohromady trochu hanlivým termínem „elektronický smog“. Škodlivost, nezávadnost ani přijatelná míra nejsou ale za poměrně krátkou dobu používání Wi-Fi zatím nijak prokázány.

To, že Wi-Fi nezpůsobuje rakovinu, potvrzuje pro Forbes2 na základě průzkumu Gary Larson z Procure Proton Therapy Center. Zmiňuje jasné důkazy, že Wi-Fi a mobilní telefony nezpůsobují nádor mozku. Dle Larsona neexistuje žádné biologické vysvětlení toho, aby tomu tak mohlo být.

Daily Mail3 si však na základě výpovědí různých organizací dlouhodobě neodpustí určitý varovný tón, který zaznívá především u studií, prováděných na dětech a mladistvých. Jejich mozek i celý nervový systém se totiž nachází ještě ve fázi vývoje, kdy je na negativní vnější vlivy nejcitlivější, tím pádem je tato věková kategorie k potenciálnímu poškození pochopitelně nejnáchylnější.

WHO má jasné stanovisko

Odmítavě se k možným zdravotním komplikacím spojeným s bezdrátovým internetem staví také Světová zdravotnická organizace4, nicméně agentura International Agency for Research on Cancer (IARC) spadající pod tuto organizaci připouští důležitost sledovat působení elektromagnetického vlnění v dlouhodobém horizontu.

V souvislosti s obavami z působení po delší dobu vznikají také další studie věnující se nejen fyzickému, ale také psychickému zdraví. Studenti v Dánsku údajně kvůli působení 4G signálu ztrácí koncentraci a možnou souvislost mezi poklesem koncentrace a 4G signálem potvrzuje i studie z Číny.5

Co si tedy ze všech často protichůdných poznatků reálně vzít? Aktuálně nebylo potvrzeno, že by Wi-Fi a mobilní telefony způsobovaly zdravotní komplikace a zvýšené riziko rakoviny. Závěry týkající se dlouhodobohé vlivu zatím neexistují a výzkumu se věnuje celá řada organizací.

Strach z využívání Wi-Fi tak rozhodně není na místě, třebaže omezení používání elektronických zařízení a výlet někam do přírody lze doporučit vždy. Prakticky bez ohledu na to, co říkají vědecké studie či bulvární články.

Zdroje

  1. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2846494/Could-Wifi-harming-health-Thats-growing-number-people-believe-triggering-headaches-nausea-crippling-pain.html
  2. https://www.forbes.com/sites/quora/2016/05/19/a-radiation-oncologist-says-everything-you-need-to-hear-about-wifi-and-cancer-risk/#11707a967267
  3. http://www.dailymail.co.uk/health/article-449981/Wifi-internet-poses-health-risk-children.html
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Wireless_electronic_devices_and_health
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24012322

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.