Rychlost.cz Články Jak zjistit zapomenuté heslo od Wi-Fi?

Jak zjistit zapomenuté heslo od Wi-Fi?

Autor článku: Lukáš Benzl | 11.10.2017

Zapomněli jste heslo od vlastní Wi-Fi sítě? Nemáte ho nikde napsáno? Nic není ztraceno. Existují postupy, jak se k uloženému heslu dostat a opět se připojit. Podívejme se krok za krokem na několik z nich.

U Windows to není úplně jednoduché, ale ani nemožné

Uživatelé operačního systému Windows mohou vyzkoušet níže uvedený postup. Názvy některých položek se mohou lišit dle verze systému a jazyka, nicméně logika zůstává stejná.

  1. Začnete tím, že otevřete okno NETWORK CONNECTIONS (síťová připojení), pro zobrazení uložených hesel ho otevřete a pravým tlačítkem kliknete na ikonu sítě (v postranním panelu), následně na OPEN NETWORK AND SHARING CENTER a konečně na odkaz CHANGE ADAPTER SETTINGS v levém menu.
  2. Následuje kliknutí na bezdrátový adaptér s označením WiFi nebo názvem podle výrobce, vyberete ho z menu STATUS
  3. Jako další krok otevřete okno WIRELESS PROPERTIES (vlastnosti bezdrátového připojení) a přejdete na záložku SECURITY
  4. Nyní je nutné zobrazit znaky. Zaškrtněte políčko SHOW CHARACTERS a zobrazí se heslo k bezdrátové síti.

Pokud tato možnost nebude aktivní, je třeba pokračovat stažením specializované aplikace pro zobrazení uloženého hesla. Za všechny lze jako příklad uvést aplikaci WIRELESSKEYVIEW, která je dostupná zdarma. Tento produkt proskenuje registry a získá z nich všechny uložené klíče k bezdrátovým sítím. Program není třeba instalovat, postačí ho jen rozbalit. V levém sloupci se zobrazí názvy všech sítí, vpravo jsou k nim zobrazena hesla ve formátu ASCII.

Postup pro operační systém macOS

  1. Otevřete složku, označenou UTILITIES (nástroje), kterou najdete v sekci APPLICATIONS. Pro obnovu hesla nemusíte být připojeni k síti.
  2. Spusťte KEYCHAIN ACCESS, v němž jsou všechna vaše systémová i přihlašovací hesla uložena.
  3. Seřaďte si seznam hesel a přihlašovacích údajů podle kategorie NAME (jméno) a dvakrát klikněte na tu síť, pro kterou chcete heslo obnovit.
  4. Po zaškrtnutí políčka SHOW PASSWORD (zobrazit heslo) zadejte své administrátorské heslo a následně se vám zobrazí zapomenuté heslo k Wi-Fi připojení.

Jděte na to přes router

Heslo k vlastní Wi-Fi síti můžete zjistit také přes router. Než se však vrhnete do celého postupu, zkontrolujte samotný router. Máte-li ho například od O2 či UPC, najdete zpravidla zespodu nálepku, kde je původní heslo uvedeno. V ostatních případech zkuste tento postup.

  1. Nejprve je třeba připojit počítač k routeru pomocí ethernetového kabelu, musíte být připojeni k síti. V případě zapomenutého hesla k Wi-Fi je to varianta, jak se k němu propracovat. Pokud by připojení pomocí kabelu nebylo možné, zbývá už je resetování a použití výrobního nastavení. Ale o tom až za chvilku.
  2. Nyní je třeba otevřít ve webovém prohlížeči stránku s nastavením routeru (přístup přes prohlížeč je možný ke každému routeru). Požadovanou stránku s nastavením lze otevřít zadáním IP adresy do prohlížeče, konečnou adresu lze v nastavení routeru změnit.
  3. Po zadání správné adresy následuje dotaz zařízení na uživatelské jméno a heslo. Ve výchozím nastavení bývá uloženo uživatelské jméno admin, password nebo není nastaveno vůbec. Většina uživatelů ale při nastavování routeru tato hesla mění, pokud si nevzpomenete nebo ho nemáte poznamenané, čeká nás níže uvedený reset. Nebylo-li uživatelské jméno změněno, najdete ho často v dokumentech k routeru.
  4. Přejdeme do sekce WIRELESS (nebo WI-FI), vstup bude nejspíš možný po kliknutí na záložku v horní části stránky, nebo přes navigační okno.
  5. Nyní na stránce WIRELESS (bezdrátové) uvidíte zobrazené jméno bezdrátové sítě (SSID) včetně typu šifrování či jiného zabezpečení (např. WPA, WPA2, WEP nebo WPA/WPA2). Vedle uvidíte políčko s označením PASSWORD nebo PASSPHRASE (přístupové heslo) a tam najdete konečně své ztracené heslo k síti.

Když to nejde jinak, je čas na resetování

Pokud všechny pokusy zklamaly, vždy můžete ještě resetovat router a vrátit ho do továrního nastavení. Tento postup tedy využijete po neúspěšném vyčerpání výše uvedených variant, zároveň při tom ale dojde k vymazání všech nastavení pro bezdrátové sítě a budete je tudíž muset provést znovu. Všichni právě připojení uživatelé budou od sítě odpojeni, ale co se dá dělat. Tak jak do toho?

  1. Na routeru vyhledáme tlačítko RESET. To je běžně umístěno na zadní straně přístroje poblíž připojovacích portů, k jeho stisknutí budete nejspíš potřebovat pevný tenký drátek, dobře poslouží třeba narovnaná kancelářská sponka na papír.
  2. Pro spuštění resetu je třeba tlačítko stisknout a podržet stisknuté nejméně po dobu 30 sekund. Po úspěšném resetování budou blikat kontrolky na routeru.
  3. Nyní musíte znovu nastavit bezdrátovou síť. Po provedení resetu se k němu lze přihlásit s použitím výchozích přístupových údajů. Pokud přihlašovací údaje nemáte k dispozici, je možné je vyhledat pro konkrétní typ routeru online, často jsou ale uvedeny i na samolepce nebo štítku na spodní části přístroje.

Upozornění: Návody slouží ke zjištění hesla od Wi-Fi sítě, která je vaše. Respektujte zabezpečení cizích sítí a nepokoušejte se do nich proniknout. Stejně tak neměňte a neresetujte nastavení cizích routerů.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.