Rychlost.cz Články Chceme doma WiFi

Chceme doma WiFi

Autor článku: Patrik Čmejla | 04.02.2008

Dnešním článkem bych rád pomohl všem, kteří touží mít domácí WiFi síť, ale doposud si na její realizaci sami netroufli, a kamaráda, znalého problematiky, ve svém okolí nemají. Nebojme se ničeho, a pusťme se po hlavě rovnou do hlubin.

Rád bych celou situaci hned ze začátku zjednodušil modelovým příkladem, a to z toho důvodu, že naprosto netuším, jaké zrovna Vy máte doma koncové zařízení, které Vás k internetu připojuje. Zvolím dvě (doufám) nejčastější varianty. První varianta je ADSL modem, druhá varianta je kabelový modem. Vy, kteří již máte kombinaci ADSL modemu a routeru / WiFi routeru můžete číst také, protože řešení je od určitého místa podobné.

Také se budu věnovat pouze a jen WiFi routeru, přesto, že by v některých případech stačil Access Point. Řešení s routerem mi však přijde univerzálnější. Stejně tak přepokládám, že v počítači nebo notebooku máte WiFi sítovou kartu a že je funkční.

Výběr vhodného zařízení

Na trhu je dnes takové množství různých WiFi zařízení, že vybrat konkrétní model je přímo výzva pro flame diskuzi pod článkem. Nicméně, kdo se bojí, nesmí do lesa, jak se tak říká. Takže já osobně jsem si po krátkém vybírání zvolil zařízení Linksys WRT150N a tuhle potvoru si domů koupil. Je to jednoduchý 2,4GHz WiFi router, s podporou standardů 802.11 b/g/n. Chcete-li se o těchto technologiích dovědět více, doporučuji server Google. Pro konfiguraci naší domáci WiFi sítě nejsou další detaily nutné - cílem článku je pouze bezdrátově připojit 2 - 3 počítače.

Počáteční zapojení

Přinesli jsme si domů nevelkou, modro krabici, ve které jsme po krátkém hledání nalezli router, napájecí adapter, napájecí kabel k napájecímu adapteru, modrý síťový kabel, nějaké dokumenty a obálku s CD. Předpokládám, že sedíte u zapnutého počítače a chystáte se router zapojit a nastavit. Všechny propriety máte tedy po ruce – počítač, router, síťový adapter, žlutou limonádu.

Na routeru je vzadu na konektorech nálepka s výstrahou, že máte nejdříve v počítači spustit přiložené instalační CD. Já se o to snažil, ale můj počítač přiložené CD, respektive program na něm uložený, spustit odmítl s nějakou, pro mne nesrozumitelnou chybovou informací. Nepropadejte panice, CD není vůbec potřeba.

Sloupněte samolepku ze zadních konektorů, napájecí adapter zapojte jedním koncem do zásuvky 230V, druhým koncem do routeru, modrý síťový kabel zapojte do konektoru LAN 1 a druhým koncem do PC - vypojte kabel, který doposud vede z PC do ADSL nebo kabelového modemu a na jeho místo zapojte kabel, který jste druhým koncem zapojili do routeru. Kabel, který původně vedl z ADSL nebo kabelového modemu do počítače, zapojte do routeru, do konektoru s nápisem WAN. Zadrátované bychom to tedy snad měli. Koukám, že jsem to napsal dost zmateně, takže ještě jednou - z modemu vede kabel do routeru, a z routeru vede kabel do počítače. Z modemu, routeru, i z počítače vede kabel do zásuvky 230V OK?

Nastavení

Lehčí část máme za sebou, a to těžší jako vždy před sebou Aby to bylo napínavější a dramatičtější, aby to pokud možno co nejdéle nefungovalo, a abyste to neměli moc snadný, jsou nyní k dispozici nejméně dvě varianty Vašeho stávajícího nastavení. Buď máte IP adresu pro Váš počítač přidělovanou ADSL nebo kabelovým modemem automaticky vestavěným DHCP serverem, nebo IP adresu máte nastavenou napevno ručně. Zjistíme to.

Klikněte na START a otevřete Ovládací panely. V ovládacích panelech klikněte na ikonku s názvem „Síťová připojení“. Klikněte pravým tlačítkem na ikonku „Připojení k místní síti“ a pak na „Vlastnosti“. V nově otevřeném okně klikněte na „Protokol sítě Internet (TCP/IP)“ a pak na tlačítko „Vlastnosti“. Zobrazí se Vám okno, které vidíte o něco níž.

Pokud máte obě volby – „Získat adresu IP ze serveru DHCP automaticky“ a „Získat adresu serveru DNS automaticky“ zvolené, a políčka pro zadání IP adres zašedlá, je to ta lepší varianta, a můžete všechna tato otevřená okna zase pozavírat.

Pokud vidíte, že jsou ve všech pěti řádcích zadaná nějaká čísla, jako na obrázku níže, nic nikde neměňte, a všechna ta čísla i s názvem řádku si opište. Potom, až si všechna opsaná čísla důkladně dvakrát zkontrolujete, přepněte obě volby na „Získat adresu IP ze serveru DHCP automaticky“ a „Získat adresu serveru DNS automaticky“

Poté všechna okna zavřete kliknutím na „OK“. Protože máme nyní v každém případě nastaveno získání IP adresy automaticky z DHCP serveru, router IP adresu přidělí sám. Zapněte svůj internetový prohlížeč a do řádku pro URL adresu napište

192.168.1.1 Tuto IP adresu má router Linksys WRT150N nastavenu z výroby, takže po jejím zadání a stisknutí klávesy Enter na Vás vyskočí přihlašovací dialogové okno.

Jméno i heslo pro přihlášení je admin. Po přihlášení uvidíte následující obrazovku:

Další obrázky vynechám záměrně, aby článek mohli použít i majitelé jiných routerů. Výrazy, použité pro nastavení, jsou v podstatě ve všech zařízeních totožné nebo velmi podobné.

Jako první nastavíme „Internet Connection Type“, v jiných routerech se může toto nastavení nacházet pod položkou „WAN“. Pokud jste měli nastaveno přidělování IP adresy pomocí DHCP, nic netřeba měnit, jen zkontrolujte, máte-li vybráno „Automatic Configuration - DHCP“.

Pokud však nyní sedíte, a koukáte se na papírek s opsanými čísly, budete to mít o malinko těžší ;-) Klikněte do řádku „Automatic Configuration - DHCP“ a změňte volbu na „Static IP“. Pod touto volbou se objeví tabulka s šesti řádky. Do všech prvních pěti řádek opište všechna čísla přesně tak, jak jste si je opsali z tabulky konfigurace TCP/IP protokolu. Musí se Vám to podařit opsat naprosto totožně. Šestý řádek klidně ignorujte. Router se díky shodnému nastavení IP adres bude „vydávat“ za původní počítač.

Jdeme dál, druhá položka – „Network setup“, v jiných routerech nazývaná často LAN. Router IP – síťová adresa routeru, v tuto chvíli 192.168.1.1 je OK, nechte tak. To samé s maskou sítě, Subnet Mask, 255.255.255.0, také OK, nechte tak.

Třetí položka, vždy a všude nazývaná DHCP server, by měla být zapnutá – „Enabled“. Start IP Adress znamená, od jakého konového čísla začne server přidělovat IP adresy. V našem případě je to 100 a výše, takže IP adresa Vašeho PC bude s největší pravděpodobností 192.168.1.100. Nebudu Vás zatěžovat, v našem případě plně postačí, že je DHCP server zapnutý.

Dole na stránce ještě nastavíme časové pásmo, a nezapomeneme kliknout na „Save Settings“.

Poté klikněte na záložku „Wireless“

„Network Mode“. Vy, kteří stejně jako já, ještě nemáte WiFi síťovou kartu s podporou 802.11n nastavte si „BG-Mixed“. Ti, kteří wifi kartu s podporou standardu „n“ máte, si nastaví „Mixed“. Můžete si také samozřejmě nastavit přímo konkrétní mód, ale podle mého skromného názoru je vhodnější některý z mixed módů, už třeba jen proto, že se zastaví kamarád s notebookem, který má jiný standard, než Vy, a aby se připojil, nemusíte nastavení měnit.

„Network Name (SSID)“ je název Vaší WiFi sítě. Můžete si tam napsat co chcete.

„Standard Channel“ nastavuje kanál, na jakém bude Vaše WiFi provozována. Je to jako kanály u televize. Osobně volím kanály vždy ke středu rozsahu, číslo 6, 7, 8.

„SSID Broadcast“ znamená, zda bude Vaše síť „vidět“ pro ostatní, respektive její název. Bezpečnostní experti doporučují Disable, já mám a používám Enable – alespoň ji vidím

Dále klikněte na podstránku „Wireless Security“ Zde nastavte Security Mode na „WPA Personal“. Kdo má WiFi sítovou kartu s podporou standardu WPA2, může nastavit lepší volbu - „WPA2 Personal“.

„Encryption“ nastavte na „TKIP“

„Passphrase“ je heslo k Vaší WiFi síti. Zvolte si nějaké dlouhé, alespoň 8 znaků.

„Key Renewal“ ponechte na dedfaultních 3600 vteřinách.

Klikněte na „Save Settings“.

V tuto chvíli máte tedy veškeré základní nastavení routeru hotové, a můžeme zkusit připojit počítač bezdrátově. Odpojte kabel, který vede z počítače do routeru a pro jistotu restartujte (na cca. 10 vteřin odpojte do napájení) router i modem (v případě kabelového modemu je restart i nutný). Počkejte cca. 1 minutu, než obě zařízení začnou opět pracovat.

Otevřete opět Ovládací panely. V ovládacích panelech klikněte na ikonku s názvem „Síťová připojení“. Klikněte pravým tlačítkem na ikonku „Bezdrátové připojení k síti“ a vyberte položku „Zobrazit bezdrátové sítě k dispozici“.

V tuto chvíli, pokud jste router nastavili správně, byste měli název Vaší nové WiFi sítě vidět v seznamu sítí. Je-li tomu tak, klikněte na něj, a dole klikněte na tlačítko „Připojit“. Systém Vás vyzve k zadání hesla, které jste si zvolili a zadali do routeru, a po správném zadání Vás k síti připojí. Proběhne přidělení IP adresy, a pokud je vše v pořádku a nestala se nikde chyba nebo překlep, musí vám Internet fungovat

Vaše první domácí WiFi síť je hotová!

V příštím článku, bude-li zájem, se můžeme podívat na neméně důležité téma, a tím by bylo zabezpečení routeru, na které nám v dnešním článku už nezbylo místo.

Tento článek je volným pokračování článku - instalace malé domácí počítačové sítě LAN

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.