Rychlost.cz Články Konec podvodným hovorům? T-Mobile a O2 spojily síly v boji proti podvodníkům

Konec podvodným hovorům? T-Mobile a O2 spojily síly v boji proti podvodníkům

Autor článku: Jakub Janíček | 14.10.2024

Obáváte se podvodných hovorů? T-Mobile a O2 vás ochrání. Jejich nový firewall blokuje zfalšovaná čísla a chrání zákazníky před spoofingem. Systém funguje mezi sítěmi obou operátorů a brzy se k němu přidá i Vodafone.

Konec podvodným hovorům? T-Mobile a O2 spojily síly v boji proti podvodníkům

Denně tisíce Čechů čelí nebezpečí podvodných telefonátů. S rostoucí sofistikovaností podvodníků se však riziko zvyšuje. Právě proto T-Mobile a O2 spojily síly a vyhlásily podvodníkům válku. Jejich společný firewall má za cíl ochránit zákazníky a přinést jim kýžený klid.

Firewall proti podvodům: Jak to funguje?

Oba operátoři implementovali systém, který kontroluje hovory mezi jejich sítěmi. Když vám volá číslo z O2 a jste v síti T-Mobile (nebo naopak), systém ověří, zda volající číslo není zfalšované. Pokud systém vyhodnotí hovor jako podezřelý, zablokuje ho.

Firewall funguje online a obousměrně, čímž pokrývá velkou část mobilního provozu v Česku i na Slovensku (v síti Slovak Telekom). Nejvíce nebezpečný je takzvaný spoofing. Ve zkratce se jedná o metodu, kdy podvodník zfalšuje telefonní číslo, ze kterého volá.

Může se vám tak zdát, že volá vaše banka, policie nebo jiná důvěryhodná instituce. Cílem je vylákat z vás citlivé údaje, hesla k internetovému bankovnictví a nakonec i vaše peníze. Hovory často přicházejí ze zahraničí, což ztěžuje dohledání pachatelů.

Reálné výsledky a budoucnost ochrany

T-Mobile zaznamenal po spuštění firewallu ve své síti v roce 2022 výrazný pokles případů spoofingu. Spolupráce s O2 by měla ochranu zákazníků ještě posílit a dále snížit počet podvodných hovorů. O2 přitom ve své síti také hlásí filtrování více než sto tisíc podvodných volání denně.

K tomuto spojení se za pár měsíců přidá i Vodafone, čímž by měla být ochrana českých mobilních čísel téměř kompletní. I přes technologické inovace jsou ale podvodníci stále vynalézavější. Proto T-Mobile aktivně vzdělává veřejnost v oblasti kyberbezpečnosti. Pořádá kurzy pro školy i seniory a nabízí rady a tipy, jak se chránit před online podvody.

Jak jsme se mohli přesvědčit, spolupráce operátorů je klíčová pro účinný boj s podvodníky. Každopádně, i když technologie hrají důležitou roli, je důležité se neustále vzdělávat a být obezřetný. Nevěřte všemu, co slyšíte v telefonu, a nikdy nesdělujte citlivé údaje, pokud si nejste stoprocentně jistí, s kým mluvíte.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):