Rychlost.cz Články Čeští vývojáři slibují revoluci ve hrách: Umělá inteligence oživí virtuální postavy

Čeští vývojáři slibují revoluci ve hrách: Umělá inteligence oživí virtuální postavy

Autor článku: Jakub Janíček | 19.09.2024

Představte si hru, kde postavy nejsou jen programově řízené figurky, ale inteligentní bytosti s vlastními myšlenkami a emocemi. Přesně o to se snaží česká společnost GoodAI s projektem AI People. Technologie založená na jazykových modelech dává virtuálním postavám schopnost komunikovat, interagovat s prostředím a chovat se nepředvídatelně, čímž otevírá dveře zcela nové úrovni herního zážitku.

Čeští vývojáři slibují revoluci ve hrách: Umělá inteligence oživí virtuální postavy

Zapomeneme na nudné a předvídatelné postavy ve hrách přezdívané NPC? Česká společnost GoodAI přichází s ambiciózním projektem AI People, který slibuje revoluci v herním průmyslu. Cílem je využít sílu jazykových modelů (LLM) k oživení virtuálních postav a dát jim do vínku realističtější chování a interakce.

Konec strnulým figurínám?

Dny, kdy se postavy ve hrách pohybovaly strnule a reagovaly pouze na předem naprogramované podněty, by mohly být brzy sečteny. GoodAI se s projektem AI People snaží posunout hranice herního vývoje a vdechnout virtuálním postavám život.

Podle majitele a šéfa Good AI Marka Rosa jejich technologie umožňuje postavám komunikovat, interagovat s prostředím, projevovat emoce a budovat si vlastní charakter.

Marek Rosa je známý také jako zakladatel Keen Software House, tvůrce populárního sandboxu Space Engineers. Právě úspěch této hry mu umožnil investovat do výzkumu a vývoje v oblasti umělé inteligence. Celková investice do GoodAI, včetně projektu AI People, již přesáhla 250 milionů korun.

Hraní v cloudu s měsíčním předplatným

Alfa verze AI People je v současnosti dostupná s měsíčním předplatným ve výši 10 dolarů. Tato cena zahrnuje přístup k LLM a technologii převodu textu na řeč, které jsou pro fungování hry nezbytné. V budoucnu by se však měla objevit i verze s lokálním LLM, která by umožnila hraní bez nutnosti předplatného.

Vývojáři z GoodAI mají s AI People velké plány. V budoucnu chtějí přidat editor úrovní, podporu pro modifikace, hlasové ovládání či vylepšený generátor příběhů. Kromě toho chtějí představit systém progresu pro hráče i agenty, nové objekty a interakce, lokalizaci do dalších jazyků a v neposlední řadě multiplayer.

GoodAI zvažuje, že technologii AI People nabídne i dalším herním studiím. To by mohlo vést k revoluci v celém herním průmyslu a k nástupu nové generace her s realistickými a nepředvídatelnými postavami.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):