Rychlost.cz Články Rychlost internetu pro streamování: Jak rychlý internet potřebujete pro Netflix a YouTube?

Rychlost internetu pro streamování: Jak rychlý internet potřebujete pro Netflix a YouTube?

Autor článku: Jakub Janíček | 15.08.2024

Milujete filmové maratony a nejraději se díváte na seriály online? Pak jistě víte, jak frustrující může být pomalé internetové připojení. V našem článku se dozvíte, jak rychlý internet potřebujete pro plynulé streamování vašich oblíbených pořadů v různých rozlišeních. Kromě toho vám poradíme, jak si optimalizovat připojení pro streamování a na co si dát pozor při výběru internetového tarifu.

Rychlost internetu pro streamování: Jak rychlý internet potřebujete pro Netflix a YouTube?

Žijeme v éře streamování, kdy filmy, seriály i videa pouštíme online, kdykoli se nám zachce. V souvislosti s tím se Netflix, YouTube, Max, Disney+ a další streamovací služby staly nepostradatelnou součástí našich životů. Ale co když se vám video seká, rozmazává, jeho načítání trvá celou věčnost, nebo se dokonce vůbec nespustí? Pojďte se s námi podívat, co za tím může stát.

Klíčem k plynulému obrazu je rychlé připojení k internetu

Rychlost internetového připojení se udává v megabitech za sekundu (Mbps). Pro streamování je naprosto klíčová rychlost stahování (download speed), která určuje, jak rychle se data stahují z internetu do vašeho zařízení – počítače, telefonu, tabletu nebo chytré televize. 

Čím vyšší je rychlost stahování, tím kvalitnější obraz a plynulejší přehrávání videa můžete očekávat. Zároveň záleží také na tom, jaký typ připojení využíváte. DSL připojení obvykle poskytuje rychlosti mezi 5-100 Mbps a kabelové připojení může dosáhnout 10-1000 Mbps.

Mobilní sítě 4G LTE typicky poskytují 10-50 Mbps, zatímco nové 5G sítě mohou dosáhnout reálných rychlostí 100-1000 Mbps. Satelitní připojení nabízí rychlosti 12-100 Mbps, ale může být spojené s vyšší latencí. Nejrychlejší je optický internet, který běžně nabízí rychlost 100-1000 Mbps a více.

Jak si užít Netflix nebo Youtube bez sekání?

Každá streamovací služba má své vlastní požadavky na rychlost internetu, které se liší v závislosti na kvalitě streamovaného videa – od standardního rozlišení (SD) až po ultra vysoké rozlišení (4K). 

Obecně platí, že pro standardní rozlišení (SD) postačí rychlost 3 Mbps, pro vysoké rozlišení (HD) je doporučena rychlost alespoň 5 Mbps a pro ultra vysoké rozlišení (4K) je třeba rychlost minimálně 25 Mbps.

Více uživatelů s sebou nese i vyšší nároky

Uvedené rychlosti platí pro streamování na jednom zařízení. Pokud sdílíte internet s rodinou nebo spolubydlícími, kteří si rádi pouští videa na YouTube, je nutné počítat s vyššími nároky na rychlost připojení.

Pokud tedy plánujete rodinný filmový večer ve 4K rozlišení a zároveň vaše ratolest bude sledovat pohádky na tabletu, budete k tomu potřebovat rychlost alespoň 50 Mbps.

Kromě rychlosti stahování je pro streamování důležitá i latence, která se udává v milisekundách (ms). Ve zkratce se jedná o zpoždění mezi odesláním požadavku z vašeho zařízení a jeho doručením na server. 

Vysoká latence se projevuje sekáním videa, zpožděným zvukem, pomalou odezvou webových stránek a celkově zhoršeným zážitkem ze sledování i hraní. Pro plynulé streamování, ale i online hraní je ideální latence do 50 ms.

Tipy pro plynulé streamování

Pokud se potýkáte s pomalým internetem a streamování je pro vás spíše utrpením než relaxací, nezoufejte. 

Existuje několik tipů, jak situaci alespoň dočasně zlepšit:

  1. Snižte kvalitu streamování –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Pokud se vám video seká, zkuste snížit kvalitu streamování v nastavení přehrávače. Nižší kvalita obrazu sice není ideální, ale alespoň se vyhnete otravnému sekání a zdlouhavému načítání.
  2. Zavřete nepoužívané aplikace –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Každá spuštěná aplikace, ať už na vašem zařízení nebo na jiných zařízeních v síti, zatěžuje internetové připojení. Zavřete všechny aplikace, které aktivně nepoužíváte a uvolněte tak šířku pásma pro streamování.
  3. Restartujte router –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Někdy pomůže i banální restart routeru. Vypněte router na několik sekund a poté ho znovu zapněte. 
  4. Kontaktujte svého poskytovatele internetu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Pokud se potýkáte s pomalým internetem dlouhodobě, kontaktujte svého poskytovatele internetu a proberte s ním možnosti zrychlení připojení.

Jak jste se mohli přesvědčit, zajištění plynulého sledování vašeho oblíbeného filmu není žádná věda. Pokud nevíte, jakou rychlostí stahování nebo latencí disponujete, vyzkoušejte náš online nástroj pro měření rychlosti internetu. Během chvilky zjistíte, jak na tom jste a zda je u vás streamování vůbec možné.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):