Rychlost.cz Články Konec bílých míst na mapě? O2 a T-Mobile musí zajistit internet i odlehlým oblastem

Konec bílých míst na mapě? O2 a T-Mobile musí zajistit internet i odlehlým oblastem

Autor článku: Jakub Janíček | 10.07.2024

Česko se konečně dočká kvalitnějšího mobilního pokrytí. O2 a T-Mobile budou muset v příštích letech investovat do rozvoje sítě a zajistit dostupný internet i v odlehlých oblastech. ČTÚ jim totiž stanovil jasné cíle a harmonogram, podle kterého musí do roku 2031 pokrýt stovky bílých míst a zlepšit signál na železničních koridorech. Zda se sliby o dostupném internetu pro všechny promění v realitu, bude úřad bedlivě sledovat.

Konec bílých míst na mapě? O2 a T-Mobile musí zajistit internet i odlehlým oblastem

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) konečně tasil trumfy proti bílým místům na mapě mobilního pokrytí. Operátoři O2 a T-Mobile, kteří nedávno obdrželi nové příděly rádiových kmitočtů v pásmech 900 a 1800 MHz, se nyní musí smluvně zavázat k výraznému zlepšení dostupnosti internetu v odlehlých oblastech.

ČTÚ konečně naslouchá volání o pomoc

Po rozsáhlé veřejné konzultaci, během které se ozvaly stovky obcí a měst s žádostí o zlepšení mobilního signálu, ČTÚ sestavilo seznam bílých míst určených k urgentnímu pokrytí. Tento seznam, rozdělený na základní a doplňkový, zavazuje operátory k vybudování nové infrastruktury a zajištění kvalitního internetového připojení pro tisíce Čechů.

Zatímco minimálně 200 bílých míst musí každý z operátorů pokrýt vlastními silami pomocí vybudování nových základnových stanic (BTS), u dalších 300 lokalit jim je umožněno sdílení pasivní infrastruktury. Spolupráce mezi operátory by měla vést k rychlejšímu a efektivnějšímu pokrytí i těch nejodlehlejších koutů republiky.

5G na kolejích: Cestování vlakem konečně s kvalitním internetem

Kromě bílých míst se ČTÚ zaměřuje i na zkvalitnění mobilního signálu na železničních koridorech. Operátoři obdrželi za úkol výrazně zlepšit dostupnost 5G sítě na všech tranzitních trasách s výjimkou koridoru, na který je již alokována dotace Ministerstva průmyslu a obchodu.

Cestování vlakem by tak mohlo být v blízké budoucnosti mnohem příjemnější pro ty, kteří se neobejdou bez stabilního internetového připojení. Ačkoliv se jedná o významný krok kupředu, obyvatelé bílých míst si na kvalitní internet ještě počkají.

Časový harmonogram pokrytí stanovený ČTÚ je rozložen do roku 2031. Úřad přitom bude průběžně monitorovat plnění závazků operátorů a vyhodnocovat kvalitu signálu v jednotlivých lokalitách. Zbývá tedy jen doufat, že se sliby o dostupném internetu pro všechny brzy promění v realitu.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):