Rychlost.cz Články VPN: Co to je a jak může ovlivnit vaše připojení k internetu?

VPN: Co to je a jak může ovlivnit vaše připojení k internetu?

Autor článku: Jakub Janíček | 27.06.2024

VPN už dávno není jen nástrojem pro technické nadšence. Naopak, stává se čím dál důležitějším prvkem pro každého, komu záleží na online soukromí a bezpečnosti. V našem článku se dozvíte vše, co potřebujete o VPN vědět – od principu fungování a typů VPN až po praktické tipy pro výběr té správné služby.

VPN: Co to je a jak může ovlivnit vaše připojení k internetu?

Název VPN slyšel téměř každý, kdo se už nějaký ten pátek pohybuje na internetu. Jen málokdo však ví, jak přesně funguje a k čemu všemu slouží. Většina lidí VPN považuje za způsob, jak smazat svoji stopu na internetu, jiní za vstupenku k zahraničnímu obsahu, který u nás není dostupný.

I přesto má tato služba i své nevýhody, které mohou nezkušené uživatele pořádně potrápit, a to například snížení kvality internetového připojení. Chtěli byste se o VPN dozvědět více? Máme pro vás přehledný průvodce VPN a tipy na to, jak toto připojení začít používat.

Co to je VPN a k čemu slouží?

V první řadě se podíváme na to, co se skrývá za zkratkou VPN. Konkrétně se jedná o anglický název Virtual Private Network (virtuální privátní síť), který už sám o sobě shrnuje, k čemu slouží. VPN je totiž určená k ochraně soukromí a bezpečnosti uživatele během pohybu v online prostředí. Ten při využití služby může částečně skrýt vlastní internetovou stopu a reálnou IP adresu používaného zařízení.

Běžný český uživatel tak může jen na pár kliků změnit svoji polohu z Prahy na Paříž. Právě proto je tato funkce hojně využívána v zemích s přísnou cenzurou, ale i třeba u obsahu, který je z různých důvodů dostupný pouze ve vybraných zemích – tím jsou typické například streamovací služby, jako je Netflix nebo Amazon Prime Video.

Pozn.: IP adresa je unikátní identifikační číslo přiřazené zařízení připojenému k internetu. Díky němu může zařízení komunikovat s internetovou sítí.

Jak VPN funguje?

Když už víte, co je VPN, můžeme se ponořit hlouběji do jejích funkcí. Samotný koncept služby je založený na šifrování dat, jež uživatelům zajišťuje soukromí a bezpečí. Běžné VPN služby fungují na jednoduchém principu, kdy si uživatel stáhne aplikaci poskytovatele do svého zařízení, přihlásí se ke svému účtu, zvolí polohu IP adresy a připojí se.

Služba může mít také podobu pouhého rozšíření v prohlížeči, ale lze pořídit i VPN router. Po spuštění VPN vytvoří pomyslný tunel mezi zařízením a VPN servery. Skrze tunel jsou následně odeslána všechna data, která VPN server zpracuje a přepošle do veřejné internetové sítě. Stejným procesem projdou i data odesílána směrem k vašemu zařízení.
 

Tímto způsobem je vytvořeno vysoce bezpečné a anonymní prostředí, skrze které můžete přeposílat citlivá data. Každopádně by bylo pošetilé věřit, že je připojení zcela anonymní. Ve většině případů je možné váš pohyb na internetu vytrasovat, a to i při používání nejlepší VPN. Samotné hledání dat ale bude podstatně složitější, zabere hodně úsilí a téměř nikdy nebude úplné.

Pro lepší přehled si shrňme, k čemu všemu lze VPN využívat:

  • Šifrování dat – VPN šifruje veškerá data odesílaná ze zařízení, díky čemuž k nim nemá přístup nikdo jiný než vy.
  • Maskování IP adresy a identity uživatele – Běžně by byla pro připojení k internetu využita vaše IP adresa počítače. Při zapnutí VPN se IP adresa převede na IP adresu VPN serveru, kterých poskytovatelé vlastní tisíce po celém světě. Nikdo tak neví, že vámi odesílaná data pochází přímo od vás.
  • Přístup k cenzurovanému či blokovanému obsahu – Jelikož se mohou uživatelé připojit k různým VPN serverům umístěným v celé řadě zemí, mohou se jednoduše vydávat za uživatele země, kde je požadovaný obsah dostupný.

Dostupné typy VPN

Běžně se můžete setkat hned s několika typy VPN, které jsou určeny k různým účelům a nabízí odlišnou úroveň zabezpečení. Všechny z nich si podrobně rozebereme níže.

Site-to-site VPN

Site-to-Site VPN, známá také jako Router-to-Router VPN, se používá k propojení dvou nebo více geograficky oddělených sítí do jedné rozsáhlé sítě. Obvykle ji využívají společnosti, korporáty či různé organizace, které potřebují vytvořit bezpečnou a šifrovanou síť mezi jednotlivými pobočkami. K propojení slouží VPN routery či koncentrátory.

Remote Access VPN

Remote Access VPN umožňuje jednotlivým uživatelům připojit se k firemní nebo jiné síti, odkudkoli si zrovna usmyslí. Úkolem VPN je v tomto případě vytvořit šifrované připojení mezi uživatelovým zařízením a firemní sítí, což mu umožňuje bezpečný přístup k firemním datům či aplikacím.

Cloud VPN

Cloud VPN je určena k ochraně dat převáděných do cloudu. Během přenosu souborů se tedy uživatelé nemusí obávat jejich ztráty, krádeže nebo úmyslného poškození. Tento typ VPN je opět využíván zejména společnostmi nebo i tvůrci, kteří potřebují chránit svá data před hackery nebo konkurencí.

Osobní/mobilní VPN

Běžní uživatelé se setkají především s osobní či mobilní VPN, která slouží k bezpečnému připojení z různých zařízení. Využít ji tak lze v domácím prostředí, ale i na veřejnosti, pokud se chcete například připojit k Wi-Fi na nádraží nebo v restauraci. Většina takových VPN funguje prostřednictvím aplikace nebo jako rozšíření v prohlížeči.

VPN protokoly a jejich rozdíly

VPN je možné dělit i podle použitých protokolů, které se od sebe liší svým zabezpečením, rychlostí a stabilitou připojení, úrovní šifrování a spolehlivostí. Aktuálně se můžete setkat hned s šesti protokoly, konkrétně se jedná o:

  • PPTP – Jeden z nejstarších VPN protokolů vyvinutý společností Microsoft. Je známý především pro svoji rychlost a jednoduchost. Oproti novějším alternativám se považuje za méně bezpečný.
  • L2TP/IPSec – L2TP je nástupcem předchozího protokolu, který je často implementován ve spojení s IPSec pro zvýšení bezpečnosti. L2TP samo o sobě vytváří pouze tunel, zatímco IPSec zajišťuje šifrování a ověřování dat.
  • IKEv2/IPSec – Další kombinovaný protokol, který vyniká svojí schopností přizpůsobit se nestabilnímu připojení či přepínání mezi více sítěmi. Ideální volbou je například pro domácnosti, které pro rozvedení Wi-Fi využívají extendery.
  • SSTP – Dostupný je především u operačního systému Windows. Jeho velkou výhodou je vysoká míra zabezpečení a schopnost prolomit zabezpečení i u služeb, které většinu VPN poskytovatelů blokují.
  • OpenVPN – OpenVPN je open-source VPN, která vyniká zejména vysokou úrovní zabezpečení a flexibilitou. Na druhou stranu vysoká míra šifrování vede ke snížení rychlosti připojení.
  • WireGuard – Nejnovější varianta protokolu, která poskytuje nejrychlejší přenos dat a vysokou úroveň zabezpečení. Všichni nejlepší VPN poskytovatelé jsou již schopni tento protokol nabídnout svým uživatelům.

TIP: Pokud chcete VPN využívat na denní bázi u více zařízení, bude pro vás nejlepším řešením VPN router. Ten má v sobě již zabudovanou VPN, kterou využívají všechna připojená zařízení.

Kdy se vyplatí VPN využít?

Když už jsme podrobně rozebrali, co je to VPN a k čemu slouží, můžeme se přesunout i k jejímu praktickému využití. Obecně lze říci, že služby VPN ocení každý uživatel, kterému záleží na jeho soukromí a bezpečnosti v online prostředí. Nejčastěji se však využívají k:

  • ochraně dat na veřejných Wi-Fi – veřejné Wi-Fi jsou odborníky považovány za jedny z nejnebezpečnějších. Po připojení se mohou hackeři poměrně snadno dostat k vašim soukromým datům. Pokud se však například na letišti nebo v kavárně připojíte skrze VPN, budou veškerá vaše data šifrována a chráněna;
  • bezpečnému vzdálenému přístupu – většina firem a organizací využívá VPN jako přístupový bod k jejich centrální síti. Jednoduše dosáhnou bezpečného připojení, u nějž mohou kontrolovat zařízení, která mají k síti přístup. Výrazně se tak snižuje pravděpodobnost krádeže dat;
  • přístupu k blokovanému obsahu – běžně se můžete setkat s tím, že jsou některé služby nebo obsah v Čr nedostupné. Pokud vaše oblíbená streamovací služba vydala nové epizody seriálu pouze v USA, můžete se jednoduše připojit k VPN, se kterou se změní i vaše IP adresa počítače na požadovanou zemi, a začít tak streamovat;
  • ochraně dat před hackery – kdykoliv se připojíte k internetu, jste vystaveni nebezpečí, že vás napadne hacker. Poměrně časté je i dlouhodobé sledování, které může skončit opět útokem za účelem získání vašich dat, a to například v podobě údajů o platebních kartách;
  • blokování sdílení dat – během surfování po internetu sbírá váš poskytovatel veškerá data, která může následně přeprodat třetím stranám pro přesnější cílení reklamy. Tomu se lze vyhnout právě pomocí VPN, jelikož zablokuje sdílení dat nejen s vaším poskytovatelem, ale i kýmkoliv jiným;
  • anonymitě při surfování na internetu – VPN vám dokáže částečně zajistit anonymitu na internetu, díky čemuž nebudete tak snadno dohledatelní. Pokud se bojíte, že by mohl někdo sledovat vaši stopu na internetu, bude pro vás VPN dobrým řešením;
  • levným nákupům – již v minulosti bylo prokázáno, že cenová nabídka se u některých e-shopů liší podle polohy uživatele. Po přepnutí polohy IP adresy můžete v určitých online obchodech nakoupit výhodněji;
  • stahování souborů – uživatelé, kteří stahují nepovolený obsah na internetu, se mohou možným postihům vyhnout právě použitím VPN. Ta je ochrání i před případným malwarem.
Ještě před výběrem VPN poskytovatele si dopředu ověřte jeho kvalitu, ne každý poskytovatel totiž nabízí stejně kvalitní služby, a tudíž nemusí být vhodný pro všechna zmíněná využití. Setkat se můžete i s různými předplatnými, která se od sebe liší nejen cenou, ale i dostupnými funkcemi.

Jak může VPN ovlivnit vaše internetové připojení?

Kromě výhod mají i ty nejlepší VPN menší minusy. Tím největším je možné ovlivnění vašeho internetového připojení. Potýkat se můžete hlavně s jeho zpomalením, ale i výpadky. Obvykle platí, že čím je VPN server vzdálenější, tím pomalejší bude rychlost připojení.

Problém může představovat i kvalita vašeho připojení. Pokud se tedy často potýkáte s velmi pomalým internetem, nebude pro vás připojení k VPN zrovna komfortní. Pro občasné sledování seriálů či krátké surfování na internetu si s ním ale i tak vystačíte.

O rychlosti a stabilitě připojení rozhodují i další faktory, včetně kvality poskytovatele, použitého protokolu či zatížení zvoleného serveru. Pozor si dejte také na výkon vašeho zařízení. Zejména pro starší notebooky a smartphony může být připojení skrze VPN až příliš náročné, což se projeví nejen na rychlosti internetového připojení, ale i odezvě zařízení.

I když je VPN poměrně složitá technologie založená na šifrování dat, běžným uživatelům bohatě postačí fakt, že jim služba dokáže pomoci zabezpečit jejich data, ochrání je před útoky hackerů a skryje jejich reálnou IP adresu.

Samotný výběr nejlepší VPN byste měli podmínit svým potřebám a očekáváním – v tomto ohledu věnujte pozornost hlavně typu zvoleného protokolu. Efektivita VPN se odvíjí i od kvality vašeho připojení. Pokud máte podezření, že je váš internet pomalý, můžete si jeho rychlost ověřit pomocí našeho online nástroje.
Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):