Rychlost.cz Články Jaká je optimální rychlost stahování a odesílání dat?

Jaká je optimální rychlost stahování a odesílání dat?

Autor článku: Jakub Janíček | 25.06.2024

Rychlost internetového připojení hraje klíčovou roli v tom, jak plynule a efektivně můžete surfovat na internetu, streamovat videa, hrát online hry nebo pracovat z domova. Pojďme se podívat na to, co ovlivňuje rychlost stahování a odesílání dat či jaký typ připojení je pro vaše potřeby nejvhodnější.

Jaká je optimální rychlost stahování a odesílání dat?

Většina lidí si už nedokáže představit svůj život bez připojení k internetu. I přes veškerou snahu však často není kvalita připojení dostatečná, což vede ke zpomalování a někdy i výpadkům. Velmi ale záleží na tom, k čemu chcete internet využívat.

Je totiž velký rozdíl mezi tím, zda si čas od času pročtete e-maily nebo plánujete streamovat hry od rána do večera. Pojďte se s námi podívat, jak moc je důležitá rychlost připojení při brouzdání internetem a jak ji můžete ovlivnit.

Co je rychlost internetu?

V první řadě bychom se měli podívat na to, co to vůbec je rychlost internetu. Ve zkratce se jedná o ukazatel, který udává, jak rychle je daná síť schopna přenášet data. Obvykle je tato rychlost vyjádřená v bitech za sekundu (bit/s) nebo častěji v megabitech za sekundu (Mbit/s).

Kromě toho je třeba rozdělovat také rychlostí stahování a rychlostí odesílání – na rozdíly mezi nimi se podíváme podrobně níže.

Rychlost stahování

Rychlost stahování neboli „download speed“ určuje, jak rychle lze stahovat soubory z internetu na vybrané zařízení. Z hlediska rychlosti internetu se jedná o jeden z nejsledovanějších ukazatelů, jelikož většina lidí více dat stahuje, než odesílá. Rychlost přitom neovlivňuje pouze případy, kdy se rozhodnete přímo stáhnout nějaký soubor, ale obyčejné surfování na internetu, což může zahrnovat například:

  • Prohlížení webových stránek – vyšší rychlost stahování znamená rychlejší načítání webových stránek.

  • Streamování videa – vysoká rychlost stahování je nezbytná pro streamování videí ve vysokém rozlišení bez zpoždění. Například pro streamování videa ve vysokém rozlišení (HD) na Netflixu se doporučuje rychlost stahování 5 Mbit/s, zatímco pro 4K obsah je to alespoň 25 Mbit/s.

  • Poslech hudby – s vyšší rychlostí stahování můžete očekávat rychlejší načítání skladeb a téměř nulové odmlky mezi skladbami. V tomto ohledu velmi záleží na zvolené kvalitě zvuku, kterou lze u většiny platforem nastavit.

  • Stahování souborů – chcete-li stáhnout velký soubor, například hru nebo aktualizaci, vyšší rychlost stahování zkrátí čas potřebný k dokončení stahování – namísto několika hodin vám tak stahování zabere jen několik desítek minut, maximálně hodinu.

  • Hraní online her – ačkoli online hry obvykle nevyžadují vysokou rychlost stahování (protože mnoho dat je ve skutečnosti odesíláno, nikoli stahováno), stabilní a rychlé připojení dokáže zlepšit uživatelskou zkušenost a zamezí nepříjemným výpadkům.

Pozor si dejte i na klamavou reklamu ze strany poskytovatelů. Drtivá většina z nich uvádí maximální rychlost stahování, které nemusí dosáhnout každý uživatel. Vše se přitom odvíjí od vytížení sítě, kvality signálu v daném místě, ale i typu a stáří vašeho zařízení.

Rychlost odesílání

Rychlost odesílání určuje, jak rychle můžete odesílat data z vašeho zařízení na internet. Toto je klíčové pro činnosti, jako je nahrávání videí na YouTube, sdílení velkých souborů nebo videohovory.

Rychlost odesílání, často označovaná jako „upload speed“ udává, jak rychle můžete nahrávat data z vašeho zařízení na internet. V praxi se tedy jedná o opak rychlosti stahování, která udává, jak rychle můžete data stahovat. Rychlost odesílání se opět měří v bitech nebo v megabitech za sekundu.

Jaké je doporučená rychlost internetu?

Rychlost internetového připojení se může lišit v závislosti na konkrétních činnostech, které v online prostředí provádíte. V kvalitě přenosu samozřejmě hrají roli i další faktory, takže není možné uvést zcela přesné hodnoty. Níže v tabulce se tedy podíváme alespoň na přibližnou rychlost připojení, kterou budete potřebovat při jednotlivých aktivitách.

Činnost

Min. rychlost stahování

Min. rychlost odesílání

Prohlížení webů nebo e-mailů

1 Mbit/s

---

Streamování hudby

1 Mbit/s

---

Streamování videa (SD kvalita)

3 Mbit/s

---

Streamování videa (HD kvalita)

5 Mbit/s

---

Streamování videa (4K kvalita)

25 Mbit/s

---

Online hraní her

3–6 Mbit/s

1 až 5 Mbit/s

Videohovory (SD kvalita)

1 Mbit/s

1 Mbit/s

Videohovory (HD kvalita)

2,5 Mbit/s

2,5 Mbit/s

Nahrávání velkých souborů

---

5 Mbit/s

Home office (přístup do cloudu, videohovory atd.)

10 Mbit/s

5 Mbit/s




Různé typy připojení a jejich vliv na rychlost

Na rychlost internetového připojení může mít vliv také typ připojení, kterým disponujete. V Česku se setkáte zejména s pěti variantami připojení, a to DSL, kabelovým internetem, optickými vlákny, satelitním internetem či bezdrátovým internetem 4G/5G.

Technologie

Rychlost stahování

Rychlost odesílání

DSL

1 až 100 Mbit/s

1 až 10 Mbit/s

Kabelový internet

10 až 500 Mbit/s

5 až 50 Mbit/s

Optická vlákna

250 Mbit/s až 1 Gbit/s

250 Mbit/s až 1 Gbit/s

Satelitní internet

10 až 100 Mbit/s

1 až 3 Mbit/s

Bezdrátový internet 4G/5G

5 až 50 Mbit/s

2 až 20 Mbit/s

Jak otestovat rychlost internetu?

Pokud máte pocit, že váš internet není dostatečně rychlý nebo jen chcete vědět, jaké rychlosti stahování a odesílání dosahujete, můžete provést jednoduché měření rychlosti internetu. U nás si rychlost připojení ověříte během pár minut.

Stačí, když zadáte název vašeho poskytovatele, typ připojení, okres, obec, kde se nacházíte, a váš tarif. Nástroj pro vás během chvilky připraví přehled rychlosti připojení, a to jak z hlediska stahování, tak i odesílání. Zobrazit můžete též detailní informace, včetně odezvy či odhadů, jak rychle lze stahovat nebo nahrávat různě velké soubory.

Jak zvýšit rychlost stahování?

Pokud jste již provedli test rychlosti internetu a je pro vás naměřená rychlost nedostačující, není třeba zoufat. Stále existují možnosti, jak můžete zvýšit rychlost stahování. V první řadě se ujistěte, že rychlost není omezena ze strany poskytovatele, který dočasně pracuje na opravě sítě.

Jedním z dalších způsobů, jak zrychlit stahování, je i koupě výkonnějšího routeru. Dobrou volbou jsou dual-band routery, s nimiž se můžete připojit nejen k 2,4GHz, ale i 5GHz pásmu. Pokud využíváte bezdrátový internet, problém může spočívat i v tom, že se router nachází moc daleko. Častým řešením pak bývá koupě antény, se kterou lze sílu signálu značně navýšit.

Podívejte se také na dostupné alternativy připojení. Pokud disponujete připojením DSL nebo kabelovým internetem, zkuste se poohlédnout po nabídkách optického internetu. Pomoci vám může i změna tarifu. I po jeho změně raději proveďte kontrolní měření rychlosti. Někteří poskytovatelé vám totiž mohou poskytnout drahý tarif i přesto, že rychlost nebude dosahovat očekávaných hodnot.
Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):