Rychlost.cz Články Budeme platit za hledání na Googlu? Společnost chce zpoplatnit AI vyhledávání na internetu

Budeme platit za hledání na Googlu? Společnost chce zpoplatnit AI vyhledávání na internetu

Autor článku: Jakub Janíček | 12.04.2024

Internet směřuje k zásadnímu posunu. Google a další technologické firmy údajně plánují zpoplatnit své prémiové vyhledávací služby využívající pokročilou umělou inteligenci (AI). Jedná se o reakci na enormní náklady spojené s provozem výkonných AI systémů, jako je například nákladný trénink modelů. Přechod k předplatnému by mohl být nakonec férovějším modelem, kdy uživatelé zaplatí za skutečnou hodnotu AI služeb a firmy pokryjí veškeré své investice.

Ilustrační obrázek

Internet, jak ho známe, směřuje k významné proměně. Technologičtí giganti jako Google údajně zvažují zavedení poplatků za prémiové vyhledávací služby využívající pokročilé umělé inteligence (AI). Tento krok by mohl znamenat největší změnu v obchodním modelu internetových vyhledávačů v jejich historii.

Obrovské náklady na AI změní pravidla hry

Hlavním důvodem pro tuto revoluci v přístupu k internetu jsou enormní náklady na provoz výkonných AI systémů. Vývoj a provoz pokročilých modelů vyžaduje obrovské výpočetní kapacity a investice v řádu miliard dolarů. Například společnost Amazon loni utratila 65 milionů dolarů pouze za jeden trénink svého AI modelu.

Zpoplatnění je tedy přirozenou reakcí na vysoké náklady, které jsou pro společnosti neúnosné. Experti předpokládají, že všichni hlavní hráči na poli AI budou nuceni přejít na nějakou formu předplatného, aby své náklady pokryli. Google plánuje zpřístupnit svůj nový AI vyhledávací režim pouze předplatitelům svých placených služeb.

Soukromí a bezpečnost jako výhoda?

Zatímco bezplatné vyhledávání Google zůstane zřejmě i nadále k dispozici, placená verze přinese výhodu přizpůsobených a detailnějších odpovědí od AI asistenta, který funguje podobně jako ChatGPT. Placená varianta by mohla nabídnout také vyšší míru soukromí a bezpečnosti.

Ačkoliv přechod ke zpoplatněným službám může vyvolávat kontroverze, možná se nakonec ukáže jako férovější model pro všechny zúčastněné. Uživatelé zaplatí za skutečnou hodnotu, kterou jim AI služby přinášejí, a firmy pokryjí své obrovské investice do rozvoje této technologie, která se bude moci dále zlepšovat.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.