Rychlost.cz Články Jak zjistit IP adresu routeru?

Jak zjistit IP adresu routeru?

Autor článku: Lukáš Benzl | 04.03.2019

Znáte IP adresu svého routeru a máte ji někde uloženou? Potom je všechno v pořádku. Ovšem pokud zaváháte a zeptáte se, co je ta IP adresa vlastně zač a k čemu slouží, čtěte určitě dál, může totiž kdykoli nastat situace, kdy získané informace dobře zúročíte.

Co je to IP adresa?

Jedná se o zkratku termínu Internet Protocol (jak zní v plném názvu v angličtině) a představuje číslo, kterým je jednoznačně identifikováno síťové rozhraní v počítačové síti, používající IP protokol. Slouží tedy k rozlišení síťových rozhraní, připojených k počítačové síti, může se jednat například o router, síťovou kartu (Ethernet, Wi-Fi), port IrDA nebo o virtuální zařízení (loopback, rozhraní pro virtuální počítač a podobně). Pomocí IP protokolu spolu komunikují vlastně všechna zařízení prostřednictvím internetu. Data jsou mezi síťovými rozhraními přenášena ve formě IP datagramů.

K čemu IP adresu vlastně potřebujete

Odpověď je velice prostá - bez IP adresy nelze se zařízením komunikovat, připojit ho ani ovládat. Takže pokud zapomenete IP adresu k domácímu routeru (někam jste si ji poznamenali a ten zatracený papírek prostě teď ne a ne najít), není možné se k němu znovu připojit a upravit jeho nastavení, což je docela malér. Ale nezoufejte, pokud víte jak na to, dokážete si adresu zařízení (v tomto případě tedy routeru) zjistit a potom bude po problému! Takže jak na to?

Postup krok za krokem

  • V příkazovém řádku zadáte příkaz "ipconfig /all" a stikněte ENTER
  • (Příkazový řádek spustťe stsknutím kombinace kláves [Windows]+[R], do políčka "Otevřít" napište příkaz "cmd" a potvrďte tlačítkem "OK".
  • Příkaz vám vypíše celou konfiguraci síťového nastavení, z něhož vyhledáte řádek Default Gateway (výchozí brána), tam najdete i IP adresu routeru
  • Následně spustíte internetový prohlížeč a získanou IP adresu opíšete do políčka pro webovou adresu. Po stisku klávesy ENTER obdržíte dotaz na jméno a heslo pro přístup do routeru

Jde to i jinak

  • IP adresu routeru zjistíte i tak, že zvolíte cestu přes Centrum síťových připojení. V tomto případě budete postupovat následovně:
  • Nejprve kliknete pravým tlačítkem myši na ikonu sítě (v oznamovací oblasti Windows), potom z nabídky v menu vyberete "Otevřít Centrum síťových připojení a sdílení"
  • Dalším krokem je kliknutí na název připojení, potom v následujícím okně na tlačítko "Podrobnosti"
  • V okně Podrobnosti síťového připojení se zobrazí v řádku Výchozí brána IP adresa vašeho routeru
  • V případě, že se (z jakéhokoliv důvodu) nelze připojit k routeru prostřednictvím Wi-Fi sítě, je možné pro spojení s routerem použít síťový kabel. Musíte tedy propojit síťovou kartu v počítači s portem LAN a dále postupovat podle výše uvedených kroků

Jak postupovat u operačního systému Windows 10?

Máte k dispozici zase hned dvě možnosti, vyberete si tedy určitě tu, která se vám bude zdát schůdnější. A kdyby to náhodou nešlo, nezbude než se vydat druhou cestou. Určitě se k cíli dopracujete, je třeba postupovat pomalu, rozvážně a držet se uvedeného postupu:

PRVNÍ VARIANTA

  • Zvolíte Prohledat Windows (symbol lupy) a následně zadáte "Síťová připojení", čímž otevřete ovládací panel "Zobrazit síťová připojení"
  • Pomocí pravého tlačítka, které je umístěno nad adaptérem, jenž je propojen s používaným routerem, vyberete položku "Stav"
  • Vyberete adaptér, který je používán k připojení routeru - může to být "Ethernet" (pro připojení prostřednictvím síťového kabelu) nebo Wi-Fi adaptér (u bezdrátového Wi-Fi připojení)
  • Nyní z karty zvolíte možnost "Podrobnosti" a v následující kartě "Podrobnosti síťového připojení" vyhledáte řádek "Výchozí brána IPv4", který obsahuje hledanou IP adresu vašeho routeru
  • Získanou IP adresu opíšete do příkazového řádku používaného internetového prohlížeče, dále stačí jen zadat jméno uživatele a heslo pro přihlášení

VARIANTA DRUHÁ

  • Použijete klávesovou zkratku [Windows]+[R], čímž vyvoláte aplikaci "Spustit"
  • Do okna "Otevřít" napíšete příkaz "cmd" (bez těch uvozovek!)
  • Potom do příkazového řádku napíšete příkaz "ipconfig /all"
  • Zobrazí se údaje, z nichž vyberete řádek Default Gateway (nebo Výchozí brána, záleží na použitém operačním systému) a zde je zobrazena IP adresa vašeho používaného routeru

Při výběru používaného adaptéru pro připojený router zvolte podle použitého připojení Ethernet (pokud jste připojeni přes síťová kabel) nebo Wi-Fi adaptér /pokud využíváte bezdrátové Wi-Fi připojení)

Tyto postupy jsou vcelku univerzální, kromě Windows 10 je lze použít i pro operační systémy Windows 8.1 a Windows 7.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.