Rychlost.cz Články Optické připojení k internetu pod lupou

Optické připojení k internetu pod lupou

Autor článku: Lukáš Benzl | 07.01.2019

Hledáte nejvýhodnější připojení k internetu a nespokojíte se s průměrnou rychlostí nebo pochybnou stabilitou, kterou mohou ovlivnit i výkyvy počasí? V takovém případě rozhodně sáhněte po připojení pomocí optického vlákna.

Nejvyšší rychlost a stabilita

Optické připojení k internetu je v současnosti nedostižné – a to v rychlosti přenosu dat i stabilitě. Optická vlákna tvoří páteřní síť celého přenosu internetu po světě. Donedávna se ale tato možnost připojení nedostala ke koncovým zákazníkům. Dnes už mohou optické připojení zcela běžně využívat firmy i domácnosti.

Jakou rychlost čekat?

Optická síť zajišťuje možnost dosažení maximální současné rychlosti internetu. Běžně se můžete setkat s domácími tarify nabízejícími rychlost 100 Mbit/s pro download i upload. Dostupné jsou však už i produkty slibující rychlost až 1 Gbit/s. Takový datový přenos už je víc než dostačující i pro nejnáročnější využití internetu. Potenciál optických vláken je ale ještě vyšší – vědcům se podařilo dosáhnout v laboratorních podmínkách rychlosti až 111 Gb/s.

Jak se signál přenáší?

Optické vlákno může být vyrobeno ze skleněných nebo plastových materiálů a signál je skrz něj přenášen pomocí světla. Tímto typem kabelu se navíc může přenášet celé světelné barevné spektrum. Díky tomu je možné vysílat velké množství datových informací zároveň a je dosaženo obrovské kapacity.

Výhody optického připojení

Nejvyšší stabilita

Optická vlákna mají velmi vysokou životnost, jsou odolná vůči všem formám rušení, jsou použitelná i v nepříznivém prostředí a přenos jejich prostřednictvím je velice bezpečný. Těšit se tedy můžete na zdaleka nejstabilnější a nejtrvanlivější připojení.

Rychlost a potenciál do budoucna

O možnostech rychlosti přenosu internetu optickými vlákny jsme si již něco řekli. V současnosti nabízené tarify dokonale pokryjí i nejvyšší nároky pro využití internetu. Optický internet uspokojí nejen domácí, ale i firemní uživatele. A co víc. Do budoucna je zde enormní prostor pro další zrychlování a zkvalitňování připojení. Tam, kde jsou stará připojení formou ADSL apod. dávno na konci svých sil, optický internet teprve vybíhá ze startu.

Nízká cena

Pokud jste v oblasti, kde je pokrytí optickým kabelem, můžete jásat. Kromě vysoké rychlosti a stability se dočkáte taky velmi příznivé ceny za připojení i provoz internetu.

Možnost kombinace se silnou WiFi

Pokud si pořídíte kvalitní router, můžete s optickým připojením využívat i bezdrátový internet a připojit se vysokou rychlostí kdekoli v bytě nebo domě.

Nevýhody

Zatím jsme na optický internet jenom pěli ódy. Má tedy tento způsob připojení k internetové síti vůbec nějaké nevýhody nebo nedostatky? Z technického hlediska lze tuto variantu, alespoň v současné době, označit za v podstatě dokonalou. Jedinou slabinou je stále ještě poněkud omezená dostupnost této možnosti. Pokud ale bydlíte v místě, kde je optické připojení k dispozici, neváhejte. Dostupnost technologie máte možnost snadno zjistit v nezávazné poptávce připojení.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.