Rychlost.cz Články Rozdíl mezi levným a drahým WiFi routerem

Rozdíl mezi levným a drahým WiFi routerem

Autor článku: Lukáš Benzl | 28.09.2018

Čeká vás pořízení routeru, ale při pohledu na nabídku vidíte pouze krabičky lišící se cenou a vzhledem? V tom případě vám základní přehled důležitých parametrů může nejen ušetřit dost peněz, ale zároveň znatelně zrychlit internet.

Proč pořizujete WiFi router?

Tak jako u většiny elektronických zařízení, tak i v případě WiFi routeru je důležité říct si, z jakého důvodu si nový model pořizujete. Možná jste do teď žádný neměli, starý router se rozbil, potřebujete připojit více uživatelů, toužíte po větším dosahu… důvodů může být celá řada a měli byste je při výběru zohlednit. Při hledání rozdílů mezi levným a drahým zařízením tak budeme vycházet především z předpokladu, že se řadíte k náročnějším uživatelům, kteří nechtějí být při používání internetu omezování schopnostmi routeru.

Router sám o sobě internet nezrychlí

Kvalita a schopnosti WiFi routeru pochopitelně mají vliv na rychlost připojení, nicméně nedokáží překonat limity, které nastavuje poskytovatel internetu. Jinými slovy o tom, jak rychle můžete v ideálních podmínkách stahovat a nahrávat data, rozhoduje v první řadě samotná linka. Technicky zdatnější uživatele to nepřekvapí, ale některé zákazníky by to mohlo zaskočit. Investovat tisíce korun do routeru v naději, že budete mít svižnější internet, se vyplatí, když máte kvalitní internetový tarif.

Dvě pásma by měla být samozřejmostí

Prvním zásadním rozdílem je podpora pásma 2,4 Ghz a a 5 Ghz. Dražší router by měl být duální, tedy podporovat obě pásma najednou společně. Výhodou jsou funkce DFS (automatický výběr frekvence) a TPC (kontrola síly přenosu - Transmitting Power Control). Veškeré rozdíly mezi pásmy jsou velmi dobře popsány ve starším článku Jaký je rozdíl u Wi-Fi routerů na frekvenci 2,4 GHz a 5 GHz?

Většina zařízení dnes nabízí podporu standardů 802.11a/b/g/n. Dvě pásma automaticky znamenají podporu standardu 802.11ac. Základní routery s tímto standardem nabízí kombinovanou rychlost až 1,2 Gbps. Ty lepší a tím pádem dražší nabídnou rychlost až kolem 3 Gbps.

Antény a beamforming pro lepší signál

Vyšší cena by měla routeru přinést také lepší antény. Právě ty rozhodují o tom, jak dobře dokáže router signál šířit. Doporučit lze externí všesměrové antény s vysoce výkonným zesilovačem a technologií tvarování paprsku (tzv. beamforming). Levnější modely mají anténu zpravidla integrovanou a neumožní ani přidání externé antény, kterou si zakoupíte zvlášť.

USB by nemělo chybět

Z hlediska konektivity u dražších modelů vyžadujte přítomnost rychlého portu USB 3.0. Díky němu budete mít možnost k routeru připojit například tiskárny nebo externí úložiště. V druhém případě se vám otevře vzdálený přístup k datům na úložišti ze všech zařízení připojených v síti.

Bezpečnost v neposlední řadě

Dražší modely nabízí podporu moderních standardů, dvě pásma, pokročilé funkce nastavení a směřování signálu, výkonné antény, lepší konektivitu a hlavně také propracovanější bezpečnostní funkce. Na ty je v dnešní době rozhodně dobré myslet. Úplným základem je WPA2, v roce 2018 dorazí do routerů WPA3. Z hlediska šifrování je nejlepší volbou AES (Advanced Encryption Standard). Mezi další způsoby ochrany se řadí rodičovský zámek, whitelist a blacklist (správa zařízení), možnost nastavení sítě pro hosty a WPS (WiFi Protected Setup). Bezpečnostní funkce u lepších routerů vám umožní snadno zabezpečit WiFi síť před nezvanými hosty.

Na routeru se nevyplatí šetřit

Internet většina domácností používá každý den. Router je v provozu nepřetržitě, a proto se vyplatí investovat do kvality. V opačném případě vás mohou trápit různé komplikace od pomalého připojení přes nestabilní signál až po přehřívání routeru a jeho samovolné restartování. Chcete-li si užít surfování bez starostí a dostatečný uživatelský komfort, jsou pro vás ty nejlevnější kousky na trhu vyhozenými penězi.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.