Rychlost.cz Články Je rychlost internetu závislá na routeru?

Je rychlost internetu závislá na routeru?

Autor článku: Redakce | 03.10.2020

Prakticky každá domácnost a také většina firem v poslední době využívá pro připojení počítačů, notebooků, tabletů a dalších zařízení bezdrátové Wi-Fi připojení prostřednictvím routerů.

Občas v síti dochází k problémům s rychlostí připojení, některé přicházejí ze strany poskytovatele internetu, ale mnoho jich můžete zjistit a odstranit sami. Než si začnete zoufat a stěžovat, projděte možnosti, které mohou mít na rychlost připojení zásadní vliv.

Ztráty kvůli špatné kvalitě spojení

Spojení mezi routerem a připojenými zařízeními je jednou z nejčastějších věcí, které mohou negativně ovlivnit úroveň přeneseného signálu. Tyto problémy se projevují v obou směrech, tedy při stahování dat (downloadu) i při jejich odesílání (uploadu). Jedná se většinou o nedostatečné pokrytí prostoru bezdrátovým signálem, překážky ve směru přenosu nebo rušení přenášeného signálu. Výjimkou není ani kombinace několika zmíněných faktorů současně. Pro běžné bezdrátové připojení se nejčastěji používá frekvence 2,4 GHz, občas i 5 GHz.

Když pokrytí nestačí

Pokud signál bez problémů a v odpovídající rychlosti přijímáte v blízkosti routeru a u vzdálenějších zařízení je kvalita i síla a rychlost přijímaného signálu výrazně horší, nabízí se pro řešení hned několik různých variant:

  • změna umístění routeru je vcelku jednoduchý a mnohdy velice účinný postup, ovšem je to vždycky tak trochu metoda pokus - omyl. Musíte brát v úvahu nejrůznější překážky, které šíření signálu potlačují nebo ruší (kovové konstrukce, zdi, silné sklo a pod.). Přenášený signál se totiž šíří přímo, nejkratší cestou, nemá tendenci překážky obcházet. Teoreticky je optimální místo pro umístění routeru uprostřed prostoru, kde je síť používána, ale to je spíš jen teoretická úvaha, chce to zkoušet.
  • rušení signálu může působit i snížení rychlosti nebo další komplikace a bývá častým problémem především v husté zástavbě. To má na svědomí nejčastěji router jiného uživatele, který pracuje ve stejném přenosovém pásmu. Řešením může být nastavení jiného přenosového kanálu nebo použití routeru, který umí měnit kanály automaticky.
  • přidání dalšího bezdrátového vysílače je řešením, o němž uvažujte především v případě, že jste rozšířili prostor, v němž chcete signál přijímat (garáž, veranda, pergola apod.). K touto účelu je třeba pořídit další Wi-Fi router a umísit jej tam, kde potřebujeme vykrýt další prostor signálem. Pokud je možné provést propojení pomocí kabelu, bývá to nejspolehlivější, vždy se ale takové řešení nejeví jako optimální. Potom sáhnete po směrovači nebo Wi-Fi Extenderu a ten nastavte pro převedení signálu z jedné bezdrátové sítě do jiné (to je to zmíněné "přemostění!). Směrovač přijme signál na místě, kde je ještě dostatečně silný od primárního směrovače a převede ho na jinou Wi-Fi síť, již můžete jinak pojmenovat a zadat u ní odlišné SSID. Tak se vám vlastně podaří překrýt dvě sítě přes sebe, místy se tedy účinnost dokonce zdvojnásobí (v takových místech budete mít dostupné obě sítě a můžete si vybrat). Toto řešení je o něco složitější, ale vyhnete se natahování často neesteticky působících kabelů.
  • Použití adaptéru POL (Power-on-line) je další zajímavou variantou, kterou můžete použít, když se chcete vyhnout natahování dlouhých kabelů. Jedná se totiž o "zásuvkové adaptéry", které jednoduše zapojíte do síťových zásuvek. Lepší je použít samostatnou zásuvku, ale i spojení pomocí rozdvojky chodí velmi spolehlivě. První (vstupní) konektor slouží pro připojení ethernetového kabelu (je osazen konektorem RJ-45), další zapojíte do zásuvky v místě, kde chcete umístit další Wi-Fi router a opět ho připojíte ethernetovým kabelem k novému routeru. O vedení signálu mezi zásuvkami se postarají elektrické kabely. Toto řešení dokonale funguje a ušetří spoustu komplikací!

Upozornění: Ještě před zahájením měření si změříme rychlost přicházejícího signálu a potom rychlost, jakou má připojení těsně za routerem. To je kvůli tomu, abyste vyloučili problém se snížením rychlosti, způsobený přímo routerem. (K tomuto případnému problému se dostaneme o kousek dále). Měření je třeba provádět vždy tak, aby v té době (měření bývá velmi rychlé) neprobíhal žádný přenos dat jedním ani druhým směrem. Pro měření lze použít některý z oblíbených nástrojů, které jsou na internetu dostupné zdarma, například https://rychlost.cz/. Měly by vás zajímat hlavně údaje o rychlosti stahování dat (downloadu), ale i odesílání dat (uploadu), pro online hráče je bezesporu velmi důležitá i odezva (ping). Naměřené hodnoty si nemusíte pracně opisovat, pokud totiž provedete opakované měření s použitím stejného programu, výsledky všech měření zůstanou v paměti a v podobě grafu nebo tabulky získáte spolehlivý zprůměrovaný přehled. Měření opakujte v různou denní dobu a o víkendu i ve všední den, rychlost se totiž může výrazně lišit.

Když zlobí samotný router

Zdrojem problémů může být i router, případnou ztrátu zjistíte výše uvedeným změřením rychlosti připojení. Prvním kokem by mělo být, že důkladně zkontrolujete nastavení routeru. Můžete také vyzkoušet jednoduché, ale mnohdy účinné řešení - restart routeru, často se tím problém vyřeší opravdu ihned. U starších routerů prostě někdy již přístroj nesplňuje kladené požadavky a nepodá odpovídající výkon. V takovém případě existuje jediné rozumné řešení, kterým je pořízení nového routeru. Je-li k routeru připojeno více uživatelů, je také zapotřebí, abyste zkontrolovali datovou propustnost a dostupné podporované technologie.

Jak změřit rychlost připojení z mobilního zařízení na router?

Klasické testery připojení měří rychlost mezi koncovým zařízením a bodem na internetu (konkretní server). Občas je však dobré změřit rychlost mezi koncovým zařízením a routerem na lokální síti. K tomu může dobře posloužit aplikace pro android dostupná na Google Play nazvaná "Wifi Speed Test". Tato aplikace měří rychlost přes UDP packety, které nemusí kontrolovat stav doručení. Z tohoto důvodu může za určitých podmínek, které nelze ověřit, ukazovat značně více. Ale většinou aplikace ukazuje přesně.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.