Rychlost.cz Články Ovládnou internet deepfakes? Zjistěte, jak je jednoduše rozpoznáte

Ovládnou internet deepfakes? Zjistěte, jak je jednoduše rozpoznáte

Autor článku: Jakub Janíček | 08.10.2024

V digitálním věku se setkáváme s novou hrozbou – deepfakes. Realistická falešná videa a audio nahrávky, vytvořené pomocí umělé inteligence, dokážou dokonale napodobit kohokoliv. Právě proto představují nebezpečí pro politiku, média i pro každého z nás. Naštěstí existují způsoby, jak je odhalit. Naučte se je rozpoznávat a nenechte se nachytat.

Ovládnou internet deepfakes? Zjistěte, jak je jednoduše rozpoznáte

S rozvojem technologií se objevil nový fenomén, a to deepfake. Ve zkratce se jedná o technologii využívající umělou inteligenci (AI) a strojové učení k vytváření realistických falešných obrazů, videí či zvukových záznamů. Prakticky kdokoliv tak dokáže napodobit skutečné osoby. Pojďte se s námi podívat, jak deepfake vzniká a podle čeho ho rozpoznáte.

Co je deepfake a jak funguje

Označení deepfake vzniklo kombinací slov „deep learning“ (hluboké učení) a „fake“ (falešný). Základní princip spočívá v trénování neuronových sítí na velkých datech, které obsahují obrázky, videa nebo zvukové záznamy určité osoby. 

Tyto sítě se následně naučí napodobovat mimiku, hlas či gestikulaci, což umožňuje vytvářet extrémně věrohodné záznamy, které jsou na první pohled nerozlišitelné od reality. 

Technologie se původně využívala především v zábavním průmyslu, například k oživení zesnulých herců ve filmech, ale velmi rychle se rozšířila do jiných oblastí, zejména do politiky a médií, kde má mnohem širší a znepokojivější důsledky.

Jaké jsou hrozby deepfake

Technologie deepfake představuje závažné riziko zejména v politice a médiích. V politickém prostředí mohou být deepfake videa zneužita k manipulaci s veřejností. Představte si skandální video, ve kterém politik říká něco kontroverzního. 

I když se následně prokáže, že je falešné, škoda může být nenapravitelná. Technologie má navíc potenciál ovlivňovat volby a šířit dezinformace na globální úrovni, jak už jsme mohli vidět během prezidentských voleb v USA.

Média, která tradičně slouží jako zdroj ověřených informací, čelí v éře deepfake krizi v oblasti důvěry. Když je možné snadno zmanipulovat videa nebo zvukové záznamy, ověření autenticity zpráv se stává složitější. To napomáhá také k šíření různých dezinformací.

Jak jednoduše rozpoznáte deepfake

Technologie deepfake je stále na vzestupu a můžeme očekávat, že její kvalita a dostupnost budou s časem narůstat. To s sebou přináší nejen výzvy pro média a politiku, ale i pro každého z nás. Pojďte se podívat, jak můžete deepfake rozpoznat a nenechat se nachytat.

  1. Pozor na oči a nesourodé výrazy

Jedním z prvních varovných signálů, že video může být deepfake, jsou oči. I když AI udělala velké pokroky, stále je těžké zcela přesně zachytit přirozené pohyby očí a mikroexprese. Záseky ve výrazu nebo nepřirozeně pohybující se oči mohou být prvním znamením, že něco není v pořádku. Podezřelé je i až příliš pravidelné a nepřirozené mrkání.

  1. Nesoulad v pohybech a synchronizaci

Pohyby deepfake postav často nesedí s rychlostí a tempem řeči. Zkuste si všímat, jak přesně video postava hýbe ústy. Jde-li o deepfake, může být pohyb trochu opožděný nebo dokonce nesynchronní s mluvením.

  1. Divné osvícení a stíny

Osvětlení v deepfake videích bývá jedním z nejslabších míst. Zatímco lidské oko je na detaily často nedbalejší, podvědomě dokážeme zaznamenat, když světlo nebo stíny nedávají smysl. Pokud má osoba na videu „příliš hladkou“ pokožku nebo podivné stíny na obličeji, pravděpodobně se jedná o falešné video.

  1. Zkreslený zvuk

Dalším z vodítek může být kvalita zvuku. Pokud je zvuk v pozadí videa příliš perfektní, přestože prostředí naznačuje jiné akustické podmínky, nebo pokud slyšíte lehké zkreslení v hlase, měli byste se mít na pozoru.

  1. Software a online nástroje na odhalení deepfakes

Není třeba stát se expertem na videa – existují nástroje, které vám pomohou odhalit manipulace. Mezi nejpopulárnější patří FakeCatcher, který vás na podezřelá videa upozorní.

Deepfake technologie představuje obrovský skok v oblasti manipulace s informacemi a médii. Zatímco nabízí mnoho nových příležitostí, její zneužití představuje vážná rizika pro politiku, média a společnost jako celek. Prozatím nám tedy nezbývá nic jiného, než být obezřetní a ověřovat si vše, co vidíme i slyšíme.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):