Rychlost.cz Články Internet na cesty: Jak si zajistit rychlý internet, když jste mimo domov?

Internet na cesty: Jak si zajistit rychlý internet, když jste mimo domov?

Autor článku: Jakub Janíček | 01.08.2024

Bez ohledu na to, kam se vydáváte, s naším průvodcem internetovým připojením na cestách budete v obraze. Objevte možnosti, jak zůstat v kontaktu s blízkými a sdílet zážitky online, ať už jste kdekoliv na světě.

Internet na cesty: Jak si zajistit rychlý internet, když jste mimo domov?

Internet se stal nepostradatelným nástrojem i na cestách. Ať už potřebujete naplánovat trasu, zarezervovat ubytování nebo se jen spojit s blízkými, rychlé a spolehlivé připojení je klíčové. Jak si ho ale zajistit i mimo domov?

Naštěstí existuje celá řada možností, jak na to. Výběr té nejvhodnější varianty závisí na vašich individuálních potřebách, délce a destinaci, kam cestujete, ale i na vašich finančních možnostech. Pojďme se na některé z možností podívat podrobněji.

  1. Mobilní data

Nejjednodušší a nejrozšířenější možností je využití mobilních dat. Většina mobilních operátorů nabízí datové balíčky, které zahrnují určitý objem dat pro surfování po internetu. V rámci Evropské unie je navíc možné využívat mobilní data za stejných podmínek jako v domovské zemi, což cestování po Evropě značně usnadňuje.

Výhody

  • Stačí aktivovat mobilní data a můžete surfovat
  • Mobilní signál je dostupný na většině obydlených míst

Nevýhody

  • Využívání mobilních dat mimo EU může být finančně náročné
  • Objem dat v rámci balíčku je omezený a překročení limitu může vést k vysokým poplatkům
  • Rychlost připojení se liší v závislosti na pokrytí sítě a může být v některých oblastech pomalá

Tipy na cestu

Před cestou si ověřte ceny a dostupnost mobilních dat ve vaší destinaci. Zároveň si aktivujte datový balíček určený pro roaming, abyste se vyhnuli vysokým poplatkům. Pokud nechcete s daty zbytečně plýtvat, stáhněte si mapy, hudbu i filmy ještě před cestou, většina aplikací a platforem tuto možnost nabízí.

  1. Veřejné Wi-Fi sítě

Další možností, jak se připojit k internetu na cestách, je využití veřejných Wi-Fi sítí. Tyto sítě jsou dostupné v mnoha kavárnách, restauracích, hotelích, na letištích a dalších veřejných prostorách. Jejich hlavní výhodou je bezplatné připojení.  

Na druhou stranu jsou velmi rizikové, jelikož nebývají dostatečně zabezpečené a vaše data tak mohou být snadno zneužita. Bezpečnostní hrozby se skrývají i za zdánlivě nevinnými názvy sítí. 

Kybernetičtí útočníci často vytvářejí falešné Wi-Fi hotspoty, které se tváří jako legitimní sítě, aby od nic netušících uživatelů vylákali citlivé údaje, jako jsou hesla nebo informace o platebních kartách.

Výhody

  • Veřejné Wi-Fi sítě jsou často zdarma
  • Sítě jsou dostupné na mnoha místech

Nevýhody

  • Veřejné Wi-Fi sítě nebývají dostatečně zabezpečené, což zvyšuje riziko krádeže dat
  • Připojení k veřejným Wi-Fi sítím může být nestabilní a pomalé, zejména v exponovaných časech
  • Některé sítě vyžadují registraci a zadání osobních údajů

Tipy na cesty

Při připojování k veřejným Wi-Fi sítím dbejte na zvýšenou bezpečnost a vyhněte se zadávání citlivých údajů, jako jsou hesla k bankovním účtům. Pokud je to možné, využívejte pro šifrování dat a ochranu soukromí VPN .

  1. Přenosné Wi-Fi hotspoty

Přenosné Wi-Fi hotspoty jsou zařízení, která vytváří vlastní Wi-Fi síť s využitím mobilních dat. Stačí vložit SIM kartu s datovým tarifem a můžete se připojit k internetu s více zařízeními současně. Navíc jsou většinou poměrně malé, takže si je můžete vzít s sebou na chatu, ale i na delší cesty.

Výhody

  • Vytvoříte si vlastní zabezpečenou Wi-Fi síť
  • K hotspotu se může připojit více zařízení současně
  • Rychlost a spolehlivost připojení je srovnatelná s mobilními daty

Nevýhody

  • Pořízení hotspotu a datového tarifu představuje dodatečné náklady
  • Hotspot je nutné pravidelně nabíjet nebo přímo připojit k elektrické síti

Tipy na cesty

Během výběru internetového připojení porovnejte ceny a tarify od různých poskytovatelů. Můžete tak ušetřit i stovky korun. Zároveň si zkontrolujte dostupnost a pokrytí sítě v destinaci, kam cestujete.

  1. Zahraniční SIM karty

Speciální SIM karty určené pro cestovatele nabízejí výhodné ceny volání, SMS zpráv a mobilních dat v zahraničí. Tyto karty jsou k dostání v různých variantách a s různým objemem dat. Zakoupit je můžete prakticky kdekoliv v zahraničí. Pokud si nejste jistí, jakou SIM kartu vybrat, dohledejte si potřebné informace o tamních operátorech online.

Výhody

  • Volání, SMS zprávy a mobilní data jsou často levnější než při roamingu
  • Stačí vyměnit SIM kartu v telefonu a máte hotovo

Nevýhody

  • SIM karty nemusí být dostupné ve všech destinacích
  • Karty mohou mít omezenou platnost

Tipy na cesty

Zakupte si SIM kartu online nebo na letišti po příletu do destinace. Ještě předtím si ale zkontrolujte kompatibilitu SIM karty s vaším telefonem.

  1. Satelitní internet

Tato technologie umožňuje připojení k internetu prakticky kdekoliv na světě, ať už jste uprostřed oceánu na jachtě, zdoláváte himálajské štíty nebo jen trávíte dovolenou v odlehlé chatě bez pokrytí mobilním signálem.

Satelitní internet funguje na principu komunikace se satelity obíhajícími Zemi. Signál putuje ze zařízení uživatele na satelit a zpět na pozemní stanici poskytovatele. Tato cesta je sice delší než u tradičního internetového připojení, ale umožňuje pokrytí i v těch nejodlehlejších koutech planety.

Výhody

  • Satelitní internet je dostupný i v odlehlých oblastech
  • Jednoduchá instalace

Nevýhody

  • Za satelitní internet si většinou připlatíte
  • U některých poskytovatelů je rychlost připojení pomalejší
  • Pro připojení si musíte koupit speciální zařízení

Tipy na cesty

Pokud se chystáte do odlehlých oblastí a zvažujete satelitní internet, informujte se předem o dostupných poskytovatelích a jejich tarifech. Zjistěte také, zda vaše cílová destinace neklade nějaká omezení na používání satelitního internetu. Předem si ověřte také to, jaké zařízení potřebujete, abyste se mohli k satelitnímu internetu připojit.

Ať už se chystáte zdolávat horské vrcholy, užívat si slunce na opuštěné pláži nebo objevovat rušná velkoměsta, s trochou plánování a správným internetovým připojením se nemusíte bát ztráty kontaktu s okolním světem.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):