Rychlost.cz Články Vědci přišli na způsob, jak zvýšit rychlost internetu až 4,5 milionkrát. Čeká nás revoluce v internetovém připojení?

Vědci přišli na způsob, jak zvýšit rychlost internetu až 4,5 milionkrát. Čeká nás revoluce v internetovém připojení?

Autor článku: Jakub Janíček | 03.04.2024

Mezinárodní tým vědců přišel s průlomovou metodou, která umožňuje zvýšit rychlost internetu na neuvěřitelných 301 milionů megabitů za sekundu. Využitím nových vlnových pásem a speciálního optického zesilovače dokázali přenášet data 4,5 milionkrát rychleji, než je průměrná rychlost připojení ve Velké Británii.

Ilustrační obrázek

Britští výzkumníci vyvinuli novou metodu, která umožňuje přenášet data pomocí optických vláken rychlostí 301 milionů megabitů za sekundu. To je 4,5 milionkrát více, než kolik dokáže nabídnout průměrné širokopásmové připojení. Tento průlom by mohl pomoci zvýšit rychlost internetu pro všechny uživatele od běžných domácností až po velké podniky.

Využití nových vlnových pásem otevírá dveře rychlejšímu internetu

Klíčem k rychlejšímu internetu je využití nových vlnových pásem, která se v tradičních systémech optických vláken nepoužívají. Tato nová pásma jsou ekvivalentem různých barev světla přenášených optickým vláknem.

Výzkumníci z Astonské univerzity ve spolupráci s Národním institutem informačních a komunikačních technologií v Japonsku a Nokia Bell Labs v USA dokázali kromě komerčně dostupných pásem C a L využít i další dvě spektrální pásma E a S.

Aby bylo možné provozovat datové vlnové délky v pásmu E, které je přibližně třikrát širší než tradiční vlnové délky používané pro přenos dat, vyvinula Astonská univerzita optický zesilovač. Tím se jí jako první podařilo emulovat délky pásma E. Nové řešení je pozoruhodné především tím, že k drastickému zvýšení rychlosti internetu není třeba nová infrastruktura. Naopak si nová technologie vystačí s již nainstalovanými optickými kabely.

Rychlejší internet pro všechny od domácností po velké firmy

Pokud by se tato nová technologie rozšířila, mohla by přinést revoluci v rychlosti internetu pro celé spektrum uživatelů. Běžným uživatelům internetu by mohla umožnit téměř okamžité stahování filmů a velkých souborů. Pro velké podniky a technologické výzkumníky by také mohla několikanásobně urychlit jejich vývoj a práci.

Nový objev pravděpodobně dokáže zpřístupnit spolehlivé internetové připojení desítkám milionů Američanů, kteří k němu v současnosti nemají přístup. Každopádně vědci opět ukázali, že hranice možností internetového připojení lze posunout mnohem dále, než jsme si dosud mysleli. Jejich průlomový výzkum otevírá dveře do budoucnosti, kde by mohl být superrychlý internet dostupný všem.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.