Rychlost.cz Články Google mění způsob, jakým Chrome detekuje a varuje před nebezpečnými weby

Google mění způsob, jakým Chrome detekuje a varuje před nebezpečnými weby

Autor článku: Jakub Janíček | 18.03.2024

Společnost Google představila aktualizaci bezpečnostní funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome. Nový systém nyní dokáže odhalit potenciálně nebezpečné weby v reálném čase. Vylepšená ochrana zvládne identifikovat až o 25 % více phishingových útoků než předchozí řešení, a to vše při zachování maximálního soukromí uživatelů. Aktualizace je již dostupná pro počítače a zařízení s iOS.

Ilustrační obrázek

Google dnes představil aktualizaci své funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která zásadně mění způsob, jakým chrání uživatele před nebezpečnými webovými stránkami. Nový systém nyní dokáže odhalit potenciální hrozby v reálném čase. Pomáhá mu s tím neustálá kontrola navštěvovaných URL adres a nepřetržitý přístup k seznamu nebezpečných adres, který je uložený na serverech Googlu.

Nový systém odhalí až o 25 % více phishingových útoků

Dříve Chrome stahoval seznam známých webů, které obsahují malware, nežádoucí software a phishing, jednou nebo dvakrát za hodinu. Nyní Chrome přejde na systém, který bude odesílat URL adresy, které navštěvujete, na své speciální servery, kde je porovná s aktualizovanými seznamy webů.

Výhodou je, že už není nutné čekat hodinu na aktualizování seznamu, jelikož podle Googlu je škodlivý web v průměru funkční méně než 10 minut. Společnost tvrdí, že nový systém dokáže zachytit až o 25 % více phishingových útoků než dříve používané lokální seznamy.

Jejich tvorba navíc zatěžovala rychlost načítání webů a omezovala samotné uživatele. Nový systém je již dostupný i pro iOS, uživatelé Androidu si budou muset pár týdnů počkat.

Google uživatelům slibuje maximální soukromí

Google zároveň uživatele ujistil, že systém dokáže fungovat v reálném čase, aniž by sdílel jejich údaje o vyhledávání. Když navštívíte web, Chrome nejprve zkontroluje svou mezipaměť a ověří, zda je adresa URL webu již známá a označená jako bezpečná. Pokud navštívená adresa URL není v mezipaměti, může být nebezpečná, takže je nutná její okamžitá kontrola.

Chrome zašifruje hash prefixy a odešle je na privátní server. Privátní server odstraní potenciální identifikátory uživatele a přepošle zašifrované hash prefixy na server Safe Browsing prostřednictvím TLS. Pokud je nalezena shoda s potenciálně nebezpečným webem, Chrome vám zobrazí varování. Ve výsledku by tedy služba Google Safe Browsing nikdy neměla vidět vaši IP adresu.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.