Rychlost.cz Články 10 způsobů, jak snadno a efektivně zrychlit připojení Wi-Fi

10 způsobů, jak snadno a efektivně zrychlit připojení Wi-Fi

Autor článku: Jakub Janíček | 08.01.2024
10 způsobů, jak snadno a efektivně zrychlit připojení Wi-Fi

Většina domácností se v dnešní době bez stabilního připojení k internetu neobejde. Poměrně velká část z nich se ale bohužel často potýká s problémy s Wi-Fi, které zahrnují jak výpadky, tak i kolísající rychlost připojení. 

Ne vždy stojí za komplikacemi samotný poskytovatel internetu, a proto jsme pro vás sepsali krátkého průvodce způsoby, jak můžete sami doma snadno a efektivně zrychlit své Wi-Fi připojení.

1. Zaměřte se na umístění routeru

Pro kvalitní pokrytí Wi-Fi signálu je v první řadě důležité správné umístění routeru. V ideálním případě by se měl nacházet ve středu celé domácnosti, což nemusí být vždy možné a ani dostačujíci. Největším nepřítelem Wi-Fi signálu jsou překážky v podobě silných zdí, kovových předmětů či elektrospotřebičů.

Nejčastěji za rušením signálu stojí mikrovlnné trouby, lednice, bezdrátové telefony či dětské chůvičky. Problémovou bariérou však bývá často také koupelna nebo domácí akvárium.

Během umisťování routeru se řiďte následujícími pravidly:

  1. Umístěte router na vyvýšené místo – zajistěte, aby anténky měly dostatek prostoru.

  2. Zvolte místo uprostřed bytu či domu nebo ideálně ve středu místnosti, kde se nejčastěji pohybujete a kde připojení k Wi-Fi využíváte.

  3. Router neumisťujte poblíž rušivých předmětů, koupelen, kuchyně či vedle silných zdí.

  4. Pokud router disponuje nastavitelnými anténami, zkuste je namířit tak, aby šířily signál v požadovaném směru. Úprava je vhodná zejména ve vícepatrových domech, kde jednu anténu nastavíte horizontálně a druhou k přízemí. Pro pokrytí větších místností je nejlepší boční antény nastavit horizontálně.

2. Proveďte aktualizaci firmwaru routeru

Pro rychlost internetu je důležitý i firmware routeru. Parametry a požadavky v oblasti internetového připojení se mění, a proto je nutná i pravidelná aktualizace. Ta je určená také k opravě menších nedostatků, vylepšení zabezpečení či zvýšení rychlosti připojení. Pokud disponujete modemem a routerem přímo od poskytovatele, obvykle se o aktualizaci firmwaru postará on.

Jestliže jste si pořídili vlastní router, určitě není od věci zkontrolovat dostupné aktualizace, které vám na ideální rychlost internetu pomohou dosáhnout, nebo se jí alespoň přiblížit. Stačí, když se přihlásíte do správy routeru a dohledáte sekci aktualizací. Většina routerů již nabízí automatické aktualizace, tuto funkci je však obvykle nutné v nastavení povolit.

TIP: Pokud si chcete ověřit, zda dojde ke zlepšení signálu, proveďte před aktualizací test rychlosti internetu pomocí našeho nástroje. Po aktualizaci spusťte kontrolní měření rychlosti a naměřené hodnoty porovnejte. Jestliže se hodnota nijak zvlášť neliší, můžete přistoupit k dalším krokům.

3. Vyzkoušejte změnu Wi-Fi kanálu

Způsoby, jak zrychlit internet, hledají nejčastěji lidé žijící v hustě osídlených oblastech. Důvodem je hlavně přetížení využívaných kanálů – tento problém se týká hlavně pásma 2,4 GHz. Většina moderních routerů naštěstí nabízí možnost manuálního přepnutí Wi-Fi kanálu. V pásmu 2,4 GHz je dostupných 14 kanálů a v pásmu 5 GHz 45 kanálů.

Pokud se dostanete do situace, kdy hned několik domácností ve vašem okolí používá jeden kanál, existuje vysoká pravděpodobnost, že dojde ke snížení rychlosti připojení. V první řadě proveďte test rychlosti internetu a ujistěte se, zda se nejedná pouze o krátkodobý výpadek. Pokud problémy přetrvávají, můžete se pustit do změny kanálu.

Pro hledání volných kanálů můžete volit buď online nástroje, jako je Wi-Fi Analyzer nebo inSSIDer, nebo diagnostiku přímo v operačním systému vašeho zařízení. 

U Windows se k výčtu kanálů dostanete skrze PowerShell (do příkazového řádku zadejte netsh wlan show networks mode=bssid). Ihned poté získáte seznam sítí a využívaných kanálů. Naopak u Mac můžete použít pouze diagnostiku bezdrátového připojení. Po provedení analýzy získáte seznam dostupných kanálů, ke kterým se lze připojit. 

Podobně jako v případě aktualizace se budete muset přihlásit ke správě routeru a v nastavení přepnout používaný kanál.

4. Vyzkoušejte připojení přes 5 GHz pásmo

S rychlostí internetu vám dokáže pomoci jednoduché přepnutí využívaného pásma. Drtivá většina routerů již podporuje přepínání mezi pásmem 2,4 GHz a 5 GHz. První zmíněné pásmo nabízí větší dosah, ale zato horší stabilitu a nižší rychlost. Naopak 5 GHz disponuje rychlejším a stabilnějším připojením s kratším dosahem. 

VHODNÉ VYUŽITÍ TYP PÁSMA
2,4 GHz 5 GHz
  • Surfování po internetu
  • Využívání připojení daleko od routeru
  • Připojení pro starší zařízení
  • Připojení zařízení chytré domácnosti
  • Stahování velkých souborů
  • Streamování filmů a hudby
  • Připojení Smart TV
  • Hraní online her
  • Připojení k internetu v hustě obydlené oblasti
  • Připojení zařízení poblíž routeru

5. Připojte zařízení k routeru pomocí ethernet kabelu

Pokud není rychlost připojení dostatečná, může vám pomoci připojení zařízení k routeru pomocí ethernet kabelu. Internet tak bude rychlejší a hlavně stabilnější. Takové řešení je ideální zejména pro náročnější aktivity, jako je například práce na PC nebo hraní online her. Připojit lze širokou škálu zařízení, a to bez ohledu na vzdálenost od routeru. Jediné, co vás může limitovat, je délka kabelu.

6. Ověřte si, že není chyba na straně vašeho zařízení

Chyba může být i na straně vašeho zařízení, které není schopné adekvátně zpracovat signál Wi-Fi, a tím snižuje i rychlost připojení. Ověřte si, zda jsou software i ovladače daného zařízení aktuální, a v případě potřeby je aktualizujte. U velmi starých zařízení si nepomůžete ani s aktualizací.

Taková zařízení nemá smysl nechávat připojená, jelikož budou síť ještě více zpomalovat. Některá z nich mohou být navíc připojená, aniž byste si toho byli vědomi. Počet připojených zařízení můžete jednoduše zkontrolovat a zredukovat po přihlášení do správy routeru. Jestliže máte dlouhodobé problémy s rychlostí internetu, snažte se jejich počet snížit na minimum.

7. Využití síťových extenderů

Zejména ve starších domech s tlustými zdmi může být poměrně složité rozvést Wi-Fi do všech místností. Obvykle si tedy nevystačíte pouze s běžným routerem, ale budete muset investovat i do dalších zařízení. Nejlevnějším řešením je extender, který pouze zapojíte do zásuvky a spárujete s routerem. Kvalita připojení však nebude nijak zvlášť vysoká.

Mnohem lepším způsobem, jak zrychlit internet, je koupě mesh Wi-Fi. Ta je tvořena více zařízeními v podobě satelitů, které se rozmístí napříč domácností. Po zapnutí následně vytvoří nad zvolenou oblastí neviditelnou síť. Oproti extenderům je připojení rychlejší a stabilnější. Připojená zařízení navíc automaticky přepínají mezi dostupnými satelity.

8. Zvažte koupi nového routeru

Technologie se mění raketovou rychlostí, což se odráží i na samotných zařízeních. Routery pořízené před šesti lety tak nelze porovnávat se současnými modely na trhu. Pokud tedy máte problémy s rychlostí Wi-Fi a rozpočet vám to dovolí, je vhodné investovat do modernějšího zařízení. Kvalitní routery koupíte už od 2 000 Kč.

Během výběru se zaměřte na to, aby daný router nabízel:

  • Wi-Fi 6 – nejnovější verze Wi-Fi standardu, jež nabízí vyšší rychlost, kapacitu a efektivitu. Obecně se hodí pro domácnosti s více zařízeními.
  • Duální pásmo (Dual-Band) – nabízí přepínání mezi dvěma pásmy. Setkat se lze i s Tri-Band routery, které nabízí navíc druhé 5 GHz pásmo.
  • WPA3 – nejpokročilejší technologie zabezpečení routeru. 
  • QoS – umožňuje nastavení priorit pro zařízení a aplikace, která mají přednostní přístup k připojení.

9. Pravidelný restart routeru

S kvalitou signálu Wi-Fi routeru vám dokáže pomoci i pravidelné restartování. Router totiž podobně jako ostatní zařízení potřebuje čas od času oddych, aby mohl vyčistit svoji paměť a vyřešit drobné chyby v softwaru, které mohou vést právě k omezování rychlosti internetu.

Obecně se doporučuje router restartovat zhruba jedenkrát do měsíce. Postupovat lze více způsoby. Většina modelů již disponuje tlačítkem pro restartování, které stačí na chvíli podržet. Poté lze router ještě vypnout a na chvíli odpojit od elektrické sítě.

Zejména u starších routerů je restart možný pouze druhým zmíněným způsobem, tedy vypnutím a opětovným spuštěním zařízení. Pro lepší výsledky je dobré vypnout Wi-Fi připojení na všech zařízeních a chvíli po restartu jej opět zapnout. Stejný postup byste měli čas od času provádět také u modemu.

10. Navyšte tarif u svého poskytovatele internetu

Pokud vám nestačí vaše dosavadní rychlost internetu a žádné ze zmíněných řešení nefunguje, je namístě popřemýšlet nad změnou zvoleného tarifu či dokonce typu internetu. V první řadě proveďte měření rychlosti připojení a zjistěte, zda opravdu dosahujete rychlosti zvoleného tarifu.

Pokud ano, obraťte se na svého poskytovatele a požádejte ho o navýšení rychlosti – v opačném případě ho konfrontujte s tím, že vám neposkytuje slíbené služby. Rychlost ale nemusí být vždy možné navýšit, a to zejména u bezdrátového či ADSL internetu. Naopak rychlejší alternativy jako kabelový či optický internet jsou dostupné pouze v městských oblastech.

Nízká rychlost internetu a nedostatečné pokrytí Wi-Fi může mít celou řadu příčin a řešení. Pokud se nechcete pouštět do náročného nastavování routeru, ve většině případů si vystačíte s jeho restartováním či koupí extenderu. Pro lepší kontrolu změn můžete využít i náš test rychlosti internetu, který vám poslouží i jako odrazový můstek při jednání s poskytovatelem. 



Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):