Rychlost.cz Články Simulace pomalého připojení k internetu

Simulace pomalého připojení k internetu

Autor článku: Lukáš Benzl | 11.03.2019

Pomalý internet a cíleně? Na první pohled to vypadá, že nic takového asi nechcete, každý je přece rád, když má internetové připojení co nejrychlejší a o pomalejší tok dat nestojí. Ovšem když už na to dojde, můžete si pomalejší internetové připojení na svém počítači nebo jiném zařízení nasimulovat.

Proč simulovat pomalé připojení?

Simulaci pomalého připojení využívají například vývojáři nebo tvůrci webových stráněk a dalších aplikací, kteří potřebují zjistit, jak se bude jejich výsledný produkt chovat v případě pomalého připojení. Simulace se může hodit i na vyzkoušení toho, jak by se počítač choval při pomalejším (a tedy výrazně levnějším) připojení, pokud budete chtít využívat připojení jen občas a nejste si jistí, jakou rychlost připojení budete vlastně v reálu potřebovat.

Zkuste to přes router

Pokud máte kvalitní router, prostudujte návod k použití, ten by měl nabízet i možnost snížení či omezení průchodu množství dat, procházejících směrem ven i dovnitř (upload a download). Nastavení se u jednotlivých routerů liší, postup tedy nelze univerzálním způsobem popsat do detailu a krok za krokem. Ovšem po připojení routeru k počítači tuto volbu snadno najdete a dál postupujte podle pokynů. Počítejte však s tím, že jednodušší (a cenově přístupnější) routery často touto funkcí vybaveny nejsou, potom je třeba simulaci omezení rychlosti připojení nastavit podle postupů, které jsou popsány o něco dále. Je-li router opatřen funkcí IP QoS Bandwidth Management, lze u něj nastavit (tedy omezit) nejen rychlost připojení, ale mnohdy i datový tok pro jednotlivé počítače nebo další zařízení. To se vyplatí v případě, že je k routeru připojeno více přístrojů a při plném vytížení jedním z nich by ostatní byly zpomalovány a omezovány.

Znáte program NetLimiter?

Lze použít i program NETLIMITER. Jedná se o šikovný nástroj pro řízení a sledování internetového toku a provozu, který funguje v operačním systému Windows. Pomocí této aplikace lze nastavit limity přenosových rychlostí pro download (stahování) i upload (nahrávání) nebo samotné připojení. Provoz a tok dat je můžete sledovat v přehledné grafice, navíc tento program nabízí i komplexní soubor internetových statistických nástrojů.

Měření může probíhat v reálném čase a navíc můžete sledovat internetový provoz i prostřednictvím dlouhodobé statistiky. Pokud vyžadujete přehled o velikosti stahovaných nebo odesílaných dat, je to velmi praktický pomocník. K dispozici jsou tři oddělené nástroje, jejichž pomocí lze podle potřeby řídit síťovou (internetovou) komunikaci v počítači:

  • LIMITY umožňují nastavení maximální povolené rychlosti přenosu pro jednotlivé aplikace a filtry, které umožní vybrat jen ty aplikace, u nichž chcete NetLimiter použít
  • Nastavení PRIORIT vám umožní upřednostnit internetový provoz vybrané aplikace před ostatními. Stačí, když vyberete aplikaci, která má mít vyšší prioritu a označíte ji, NetLimiter se postará o všechno ostatní
  • Funkce BLOKOVÁNÍ umožňuje uživateli zablokovat vybrané aplikace, takže můžete vytvořit vlastní filtr internetových stránek nebo serverů. Pomocí jednoduchého nastavení volitelných parametrů u filtrů nastavíte požadované hodnoty velmi přesně

Simulace pomalého připojení ve Windows 10

Použijete prohlížeč Google Chrome, po stisku klávesy F12 se dostanete na kartu Network a vpravo uvidíte šipku (pokud je funkce deaktivována, vedle ní se zobrazuje "No throttling!). Tady si potom můžete zvolit pro simulaci nejen rychlost připojení, ale k dispozici je i latence EDGE. Můžete tak snadno nasimulovat například připojení iPhonu, tabletu a podobně přes mobilní internet.

Po zapomnětlivé

Pokud už nebudete simulované snížení rychlosti internetového připojení potřebovat, nezapomeňte vrátit nastavení do původního stavu, jinak byste se najednou mohli divit, jak stahování nebo odesílání a načítání stránek s komplikovanou grafikou trvá dlouho. Komplikace a nesrovnalosti by mohly nastat i v případě, že počítač používají i další členové domácnosti, kteří o simulaci pomalého připojení nic nevědí, udělejte si tedy raději uzel na kapesníku, abyste nezapomněli vše nastavit do původního režimu! Simulace ovlivňuje také výsledky měření na rychlost.cz.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.