Rychlost.cz Články Kde a jak legálně sledovat online televizní vysílání?

Kde a jak legálně sledovat online televizní vysílání?

Autor článku: Lukáš Benzl | 11.02.2019

Chcete být vždycky v obraze, mít přehled o aktuálním dění a nenechat si ujít své oblíbené pořady, televizní soutěže, sportovní přenosy nebo dokumentární filmy? Jednoduchým a fungujícím řešením je sledování vysílaných programů online prostřednictvím internetu, případně i vyhledání záznamů z archívu a databáze. Jde to zadarmo nebo s použitím placených funkcí a streamů prakticky u všech českých programů, stejně jako u většiny programů ze zahraničí.

Jak legálně sledovat televizní vysílání?

Mnohé české televizní stanice nabízejí online své lineární vysílání ve formě internetového streamu. Ten můžete bez problémů přehrávat v běžném webovém prohlížeči, případně v některých multimediálních přehrávačích. Například Česká televize nabízí své vysílání všech svých kanálů v rámci služby iVysílání.cz, navíc v několika rozlišeních podle rychlosti internetového připojení uživatele. Pozadu nezůstávají ani další televize, kupříkladu TV Nova umožňuje po přihlášení prostřednictvím portálu Voyo.cz pro předplatitele nejen vysílání zpravodajských relací, ale i divácky atraktivní sportovní přenosy a další zajímavé programy. Samozřejmostí je i archív pořadů a především filmů.

Legálně znamená s koncesionářskými poplatky?

Co se týče sledování pořadů České televize (a také Českého rozhlasu), poplatek je třeba platit při používání zařízení, schopného příjmu televizního signálu, za který se počítač nepovažuje (přestože sledování programů ČT umožňuje). Jinak by to ovšem bylo v případě, když svůj počítač máte vybaven TV tunerem, případně FM tunerem. Potom by se platba koncesionářského poplatku na počítač již vztahovala, ovšem pravděpodobně můžete zůstat v klidu - poplatek se totiž týká domácnosti a pokud máte jeden nebo více televizních přijímačů, již se jejich počtem dál nijak nenavyšuje.

Živé vysílání

Sledovat živé vysílání můžete ne některých stanicích jen s určitým omezením nebo za poplatek, stejně jako právě běžící přenosy nebo filmy. Živému vysílání ale často klade velké překážky poměrně složitý a přísný autorský zákon, tudíž se televize často musejí při nabídce internetového vysílání omezovat jen na pořady vlastní výroby. Pokud tedy vysílající televizní stanice nemá k právě běžícímu pořadu práva pro internetové vysílání, bývá daný kanál dočasně nedostupný. Placené kanály mají stále větší nabídku programů a stávají se stále oblíbenějšími.

Online z archívu

Když máte náladu na nějaký film nebo pořad, který jste nestačili zhlédnout, z jakýchkoli důvodů jste museli jeho sledování přerušit nebo vám někdo doporučil už odvysílaný pořad, stačí sáhnout do správného archívu, kde bude záznam dostupný. Velmi bohatým archívem disponuje především Česká televize, Nova Group (Nova, Nova Cinema a Nova Sport) a Prima Group (Prima Family, Prima Cool a Prima Love). Ani další televizní stanice ale nezahálejí a obsah svých dostupných archívů stále doplňují a rozšiřují. Stejně jako u živého vysílání lze prakticky vždy zvolit mezi různými kvalitami videa, Vyberete si podle rychlosti dostupného připojení, nejčastěji je k dispozici rozlišení 288p, 404p a 576p.

Co budete ke sledování TV online potřebovat?

Protože objem přenášených dat je vysoký (minimálně 100 kb/s, ale častěji kolem 300 kb/s a více), probíhá přenos pomocí tzv. streamingu. Ten je založen na postupném načítání datového toku, kdy v počítači diváka je vždy jen omezené množství dat, jež se načítají až těsně před zobrazením. Divák tudíž nemusí čekat, až dojde k načtení celého videa ze záznamu (živé vysílání bez streamingu nemůže vůbec fungovat).

Pro streaming se používá několik formátů, nejčastěji ale postačí nainstalovat dva základní přehrávače - Windows Media Player a Real Player. Windows Media Player je již součástí operačního systémuu Windows, a je tudíž (především u nás) velmi rozšířen jak pro příjem, tak pro vysílání obrazového signálu. Real Player více využijete při přehrávání například programů zámořských televizí. Přehrávače lze bezplatně stáhnout na webových stránkách konkrétní televize nebo vyhledat odkaz pro stažení, nabídka je bohatá. Zároveň je dnes již standardem embedovaný přehrávač přímo na stránkách poskytovatele, u kterého nic neřešíte.

Klady a zápory online sledování televizních programů

+ pokud se rozhodnete sledovat televizní vysílání online na internetu, bude to mnohdy zadarmo, ovšem musíte věnovat určitý čas vyhledání kvalitního nebo alespoň přijatelného připojení

+ obrovský výběr televizních stanic

+ archiv umožní vyhledat starší i nové pořady, filmy, dokumenty

- streamovaný přenos může občas dočasně vypadnout

- pro vysokou kvalitu potřebujeme opravdu rychlé připojení

- jsme odkázáni na kvalitní příjem signálu

- někdy dochází i k výlukám internetového vysílání kvůli absenci potřebných práv k vysílání

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.