Rychlost.cz Články Co je to WiFi Mesh?

Co je to WiFi Mesh?

Autor článku: Lukáš Benzl | 26.11.2018
Co je to WiFi Mesh?

Jak rozšířit signál WiFi?

Nejdříve hezky od začátku. Způsobů, jak docítil rozšíření signálu, je hned několik. První a vývojově nejstarší možností je použití tzv. repeateru. Název tohoto zařízení by se dal přeložit jako „opakovač“ a tento pojem taky dobře vystihuje princip jeho fungování. Signál z hlavního routeru se přes repeater přeposílá na stejném pásmu.

Další možností je o něco modernější nástroj – extender. Ten bychom mohli nazvat „rozšiřovačem“. Funkce je poměrně dost podobná jako u repeateru. Výhodou je ale využití více pásem. Variantou extenderu je ještě network extender, což je v podstatě sekundární router využívající drátového připojení. A konečně poslední přírůstkem do rodiny posilovačů signálu WiFi se stává systém WiFi Mesh.

Jak funguje systém Mesh?

Mesh systémy jsou relativní novinkou a představují nejpokročilejší způsob, jak zajistit opravdu rozsáhlé pokrytí jednou WiFi sítí. Princip, jednoduše řečeno, spočívá v soustavě hned několika „routerů“. K jednomu hlavnímu směrovači patří ještě několik vedlejších jednotek, dalo by se říct satelitních prvků.

Všechny jednotky jsou vzájemně propojené, disponují všesměrovými anténami a komunikují spolu prostřednictvím pásem 2,4 GHz, 5 GHz. Mohou využívat taky ethernet – tedy drátovou síť. Tento systém umožňuje zajištění efektivního pokrytí i značně rozlehlé plochy silným signálem jediné WiFi sítě.

Výhody Mesh systému

Mesh systém nabízí široké možnosti využití bezdrátové sítě v domácím i firemním prostředí. Zajistí vysoce kvalitní a silný signál. V mnoha případech umožní obejít se bez drátového připojení. Předností je také fakt, že jednotky mezi sebou komunikují navzájem – nikoli jen jednosměrně z jednotky hlavní do vedlejší. Výpadek jednoho bodu tedy neohrozí systém.

Zprovoznění i údržba takové sítě jsou přitom velmi jednoduché záležitosti, které zvládne i laik. Konfigurace je jednoduchá a zařízení si samo vybírá optimální způsob šíření signálu, aby bylo zajištěno rovnoměrné a stabilní pokrytí.

Kdy má smysl si pořídit Mesh systém?

Snad jedinou nevýhodou WiFi Mesh je vyšší pořizovací cena. Zařízení tohoto typu se začala objevovat teprve v roce 2016. Snad můžeme do budoucna počítat se snižováním nákladů. I v současnosti se ale investice mnohdy vyplatí. WiFi Mesh systém oceníte zejména pokud:

  • Máte rozlehlý byt či dům (nebo firemní prostory)
  • Máte problémy s šířením signálu kvůli rušení nebo překážkám
  • Potřebujete zajistit velmi silný a stabilní signál na celé ploše
  • Nechcete se spoléhat na drátovou síť
  • Chcete jednoduché řešení bez nutnosti náročné konfigurace
Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):