Rychlost.cz Články Co je to WiFi Mesh?

Co je to WiFi Mesh?

Autor článku: Lukáš Benzl | 26.11.2018

Určitě to znáte. Chcete se na mobilu, tabletu nebo notebooku připojit k WiFi síti, ale signál je slabý. Tak popocházíte po pokoji, aby se na ikonce objevila další vytoužená čárka navíc. Takové řešení je ale dost otravné a někdy ani není možné. Co má s tímto problémem společného systém Mesh?

Jak rozšířit signál WiFi?

Nejdříve hezky od začátku. Způsobů, jak docítil rozšíření signálu, je hned několik. První a vývojově nejstarší možností je použití tzv. repeateru. Název tohoto zařízení by se dal přeložit jako „opakovač“ a tento pojem taky dobře vystihuje princip jeho fungování. Signál z hlavního routeru se přes repeater přeposílá na stejném pásmu.

Další možností je o něco modernější nástroj – extender. Ten bychom mohli nazvat „rozšiřovačem“. Funkce je poměrně dost podobná jako u repeateru. Výhodou je ale využití více pásem. Variantou extenderu je ještě network extender, což je v podstatě sekundární router využívající drátového připojení. A konečně poslední přírůstkem do rodiny posilovačů signálu WiFi se stává systém WiFi Mesh.

Jak funguje systém Mesh?

Mesh systémy jsou relativní novinkou a představují nejpokročilejší způsob, jak zajistit opravdu rozsáhlé pokrytí jednou WiFi sítí. Princip, jednoduše řečeno, spočívá v soustavě hned několika „routerů“. K jednomu hlavnímu směrovači patří ještě několik vedlejších jednotek, dalo by se říct satelitních prvků.

Všechny jednotky jsou vzájemně propojené, disponují všesměrovými anténami a komunikují spolu prostřednictvím pásem 2,4 GHz, 5 GHz. Mohou využívat taky ethernet – tedy drátovou síť. Tento systém umožňuje zajištění efektivního pokrytí i značně rozlehlé plochy silným signálem jediné WiFi sítě.

Výhody Mesh systému

Mesh systém nabízí široké možnosti využití bezdrátové sítě v domácím i firemním prostředí. Zajistí vysoce kvalitní a silný signál. V mnoha případech umožní obejít se bez drátového připojení. Předností je také fakt, že jednotky mezi sebou komunikují navzájem – nikoli jen jednosměrně z jednotky hlavní do vedlejší. Výpadek jednoho bodu tedy neohrozí systém.

Zprovoznění i údržba takové sítě jsou přitom velmi jednoduché záležitosti, které zvládne i laik. Konfigurace je jednoduchá a zařízení si samo vybírá optimální způsob šíření signálu, aby bylo zajištěno rovnoměrné a stabilní pokrytí.

Kdy má smysl si pořídit Mesh systém?

Snad jedinou nevýhodou WiFi Mesh je vyšší pořizovací cena. Zařízení tohoto typu se začala objevovat teprve v roce 2016. Snad můžeme do budoucna počítat se snižováním nákladů. I v současnosti se ale investice mnohdy vyplatí. WiFi Mesh systém oceníte zejména pokud:

  • Máte rozlehlý byt či dům (nebo firemní prostory)
  • Máte problémy s šířením signálu kvůli rušení nebo překážkám
  • Potřebujete zajistit velmi silný a stabilní signál na celé ploše
  • Nechcete se spoléhat na drátovou síť
  • Chcete jednoduché řešení bez nutnosti náročné konfigurace

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.