Rychlost.cz Články Vše, co potřebujete vědět o TV přes internet

Vše, co potřebujete vědět o TV přes internet

Autor článku: Lukáš Benzl | 23.03.2018

V posledních letech se výrazně začalo rozšiřovat vysílání televizních programů prostřednictvím internetu, označované jako IPTV (Internet Protocol Television). Toto vysílání poskytují především telekomunikační operátoři prostřednictvím svých telefonních linek. Co vše byste měli vědět, než začnete televizi přes internet sledovat?

Jak to funguje?

K připojení slouží většinou vysokorychlostní internetové přípojky nebo připojení prostřednictvím optických vláken. K nesporným výhodám IPTV patří široká nabídka televizních programů a také dodatečné televizní služby, k nimž patří elektronický průvodce EPG (Electronic Programing Guide), nabídka placených pořadů PPV (Play Per View), video na vyžádání - VoD (Video on Demand) i další informační služby. Jejich rozsah vychází vždy z konkrétní nabídky jednotlivých společností.

Kde a jak je IPTV dostupná?

Dostupnost IPTV závisí v první řadě na dostupnosti vysokorychlostního připojení, jehož prostřednictvím je IPTV přenášena. Pokud máte zájem například o IPTV od společnosti, která používá k jejímu přenosu ADSL2+, pak je nutné, aby bylo ADSL2+ dostupné v oblasti vašeho bydliště. O dostupnosti technologie se můžete vždy informovat u konkrétní společnosti, která IPTV nabízí. Pro sledování budete potřebovat set-top-box a v případě přenosu IPTV pomocí ADSL přípojky také ADSL modem. Set-top-boxy, používané pro příjem IPTV, jsou většinou hybridní. To znamená, že podporují současně i příjem pozemního (DVB-T), satelitního (DVB-S) i kabelového digitálního vysílání (DVB-C).

Jak je to se současným sledováním a surfováním?

Nemusíte se obávat žádných komplikací. Díky oddělení pásma pro telefonování a přenos dat současně s nastavením priority pro živé televizní vysílání můžete prostřednictvím jedné pevné telefonní nebo optické linky zároveň sledovat televizní program IPTV, telefonovat, stahovat data i surfovat po internetu.

Další přednosti IPTV

  • Sledovaný pořad lze zaznamenat pro opakované zhlédnutí
  • S použitím speciálního zařízení (například DIGI2GO) lze pořad kdykoli zastavit, přetočit a sledovat od požadovaného místa.
  • Jednou z možností, jak sledovat v reálném čase na televizi nebo na PC či jiném zařízení, je streamování přes klasický přehrávač médií. Přehrávače typu VLC Player nebo BS Player, které jsou ke sledování filmů z disku nejčastěji používány, lze totiž využít i pro sledování TV.
  • Další variantou je streamování přímo na webových stránkách televizí (má je i vysíláni České televize).

Videoservery místo IPTV

Nechcete si pořizovat IPTV a dáváte přednost pouze jednotlivým pořadům? Pokud navštívíte některý z videoserverů televizních stanic, můžete snadno sledovat pořady online prakticky kdekoli a kdykoli (v zahraničí je to občas omezeno platností vysílací licence). Pro sledování stačí zvolit požadovaný pořad, kliknout na přehrávání a můžete se na něj podívat rovnou ze serveru poskytovatele. To se jeví jako ideální řešení pro sledování původních pořadů, filmů i seriálů z televizní produkce dané stanice.

Pro sledování a streamování v reálném čase ovšem počítejte s tím, že budete potřebovat pro nerušený zážitek opravdu kvalitní, spolehlivé a rychlé připojení. Potom totiž můžete zvolit i vysokou kvalitu rozlišení, která výsledný dojem jistě ještě navýší. S výběrem připojení vám poradí vyhledávání přímo u nás na webu.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.