Rychlost.cz Články Existuje internet bez agregace?

Existuje internet bez agregace?

Autor článku: Lukáš Benzl | 30.03.2018

Nic není tak v vzteku jako připojení, které občas funguje a občas se loudá jako šnek. Pokud potřebujete opravdu rychlý a stabilní připojení, na které je stoprocentní spolehnutí v kteroukoliv denní i noční dobu, zamyslete se nad internetem bez agregace.

Agregace se používá zcela běžně

Termínem agregace je označováno sdílení kapacity internetové linky mezi větším počtem uživatelů. Tento způsob rozdělení kapacity je vcelku běžný a pro méně náročné uživatele bezesporu vyhovující. S ohledem na vyšší agregaci je totiž možné cenu za připojení pro jednotlivé uživatele opravdu výrazně snížit. A cena je často při výběru rozhodující. Správně nastavená agregace v přijatelném poměru nijak výrazně nekomplikuje přenos dat a sdílení linky se proto zpravidla nejeví jako problémové. Dojde-li ale z důvodu příliš velké agregace k přetížení linky, projeví se to pomalým načítáním stránek, nízkou či kolísající rychlostí stahování.

Kde najdeme úroveň agregace?

Ve smlouvě o podmínkách poskytovaného internetového připojení musí být v každém případě úroveň agregace uvedena, ovšem musíte vědět, co hledáte. Jinak je skryta v nenápadné formulaci kdesi v doplňujícím textu a snadno byste ji mohli přehlédnout. Pro domácí uživatele se u nás běžně používá agregace 1:50 a 1:40, pro Wi-Fi a lepší xDSL připojení agregace 1:20. Pro firmy jsou k dispozici i nabídky s ještě nižší agregací (například jen 1:10 nebo 1:8). Neomezený převod dat ale bude v takovém případě logicky kompenzován značně vyšší cenou za dokonalé připojení.

K čemu poslouží internet 1:1?

Jedná se o zcela ideální připojení, kdy klient nesdílí linku s žádným dalším uživatelem. Tento způsob připojení je skutečně v jiné cenové kategorii, než na jakou jste jako běžní uživatelé zvyklí, ovšem zaručuje maximální komfort. Přenos velkých souborů, online konference a sledování televize jsou zcela bez problémů. Odpadá spekulování o tom, zda se večer, v době velkého vytížení sítě, podaří stáhnout či odeslat soubory, v klidu si poslechnout hudbu nebo vychutnat film. Agregace 1:1 je lákadlem především pro korporátní zákazníky a IT společnosti, pro které je rychlost připojení klíčová.

Agregace není jediným důvodem pomalého připojení

Sdílení linky a vysoká agregace nemusí být jediným důvodem pomalého internetu. Po ověření úrovně agregace byste si měli také zkontrolovat stav počítače, kompletní hardware a zjistit, zda některé programy neubírají na rychlosti připojení zcela zbytečně. Důležité je i prověřit technologii připojení (ADSL, WiFi) i další specifická nastavení poskytovatele.

Pozor na slůvko „až“

U většiny poskytovatelů se setkáte s uvedením přenosové rychlosti ve spojitosti se zrádným slovíčkem „až“. To znamená, že rychlost, která je uvedena v označení tarifu, je maximem toho, co můžete očekávat v momentě, kdy linku využíváte pouze vy. Nechcete-li se o kapacitu dělit, zaměřte se skutečně na připojení s co nejnižší agregací, nebo rovnou na připojení zcela bez agregace.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.