Rychlost.cz Články Novela zákona o kybernetické bezpečnosti! Co přinesla a ještě přinese?

Novela zákona o kybernetické bezpečnosti! Co přinesla a ještě přinese?

Autor článku: Lukáš Benzl | 31.08.2017

S rozvojem počítačové techniky samozřejmě přicházejí i úpravy právních předpisů a zákonů. Jedním z velmi důležitých je Novela o kybernetické bezpečnosti (ZKB), která nabyla platnosti dnem 1. srpna 2017. Současně došlo ke změnám i v zákoně o svobodném přístupu k informacím, v kompetenčním zákoně, služebném zákoně, zákoně o informačních systémech a řadě dalších.

Co novela přinesla a co ještě můžeme očekávat?

Následující shrnutí není odborným rozborem, pouze informuje o hlavních změnách a novinkách z pohledů běžného uživatele internetu. Úkolem novelizace bylo zapojení evropské směrnice 2016/1148 o opatřeních k zajištění vysoké společné úrovně bezpečnosti sítí a informačních systémů v EU do českého právního řádu. V Brně byl v souvislosti s novelou zřízen nově Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, který bude působit jako správní úřad pro oblast kybernetické bezpečnosti a pro vybrané oblasti ochrany utajovaných informací podle zákona o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti. Další změny se dotýkají všeobecně tématiky prohloubení rozsahu zajištění kybernetické bezpečnosti v České republice a jejich účelem je celkově posílit bezpečnost informačních systémů.

Koho se novela ZKB týká?

Dosah Novely zákona o kybernetické bezpečnosti se týká především velké skupiny společností, které provozují takzvané „základní služby“ (banky, dopravní podniky, nemocnice), nebo provozují digitální služby (vyhledávače a platformy pro elektronické obchodování). Definice služeb jsou jasně stanoveny. Pro základní služby podle zákona zní: „Služba, jejíž poskytování je závislé na sítích nebo informačních systémech a jejíž narušení by mohlo mít významný dopad na zabezpečení klíčových společenských nebo ekonomických činností v některém z těchto odvětví: energetika, doprava, bankovnictví, infrastruktura finančních trhů, zdravotnictví, dodávky a rozvody pitné vody, digitální infrastruktura, chemický průmysl a veřejná správa.“

Pod označením digitální služby se následně rozumí: „Služba informační společnosti, která spočívá v poskytování služby online tržiště, které spotřebitelům umožňuje online uzavírat s prodávajícím kupní smlouvu nebo smlouvu o poskytnutí služeb, internetového vyhledávače nebo cloud computingu, který umožňuje přístup k rozšiřitelnému a přizpůsobitelnému úložišti výpočetních zdrojů, jež je možno sdílet“.

Jaké cíle si klade Novela o kybernetické bezpečnosti?

Cílem novely ZKB je především ochrana funkčnosti a dostupnosti základních služeb (dodávka pitné vody, elektrické energie, fungující veřejná doprava, provoz stáních orgánů, bank apod.). Blízce se dotýká také evropského nařízení GDPR, jehož cílem je ochrana soukromí a práv fyzických osob z pohledu ochrany, zpracování jejich osobních údajů (ochrana před zveřejněním nebo zneužitím či smazáním osobních dat).

Novela je výrazně přehlednější a jasněji se vyjadřuje k otázkám kybernetické bezpečnosti, protože přesně stanovuje seznam konkrétních bezpečnostních opatření, která musí každá společnost, na niž se ZKB vztahuje, bezodkladně přijmout. Jedná se zejména o ochranu přístupu do sítě, využití šifrovacích technologií, zajištění bezpečného přihlašování uživatelů, pravidelný monitoring a podobně.

Celkový přístup je u evropského nařízení GPDR založen na individuálním hodnocení rizik. Z toho vyplývá, že vyhodnocování počtu zpracovávaných údajů závisí na každém správci dat. Ten současně hodnotí, jakou mají tato data hodnotu pro něj i případné útočníky, jak jsou systémy rozsáhlé, kolik uživatelů do nich má povolen vstup a jaká je zranitelnost systémů. Podle celkové úvodní analýzy potom dochází k vyhodnocení konkrétních rizik a následuje přijetí odpovídajících bezpečnostních opatření (nejčastěji monitoring, anonymizace dat nebo jejich šifrování).

Vyhovět ZKB občas nebude úplně snadné

Zajištění kybernetické bezpečnosti je bezesporu velmi důležité a má svůj smysl především v kritických oborech. Mělo by dojít k lepšímu ošetření zabezpečení v oboru energetiky, zdravotnictví, vodárenství apod. Pro velkou většinu podniků ale bude včasné splnění požadavků ZKB v plném rozsahu s ohledem na poměrně značný stupeň zanedbanosti a finančnímu podhodnocení z minulých let značně obtížné.

Komplikace mohou vzejít i z toho, že vyvstávají velké rozdíly mezi smyslem a obsahem legislativy u nutnosti dokázat včas detekovat a zároveň správně vyhodnotit nejrůznější typy kybernetických útoků, hrozeb i rizik, umět na tato rizika rychle a účinně reagovat (povinnost incidenty včas hlásit) spolu s potřebou věnovat kybernetické a informační bezpečnosti větší pozornost a prostředky. Cíl ochrany a přístup k výběru bezpečnostních opatření totiž nejspíš v takových případech nebude zcela jednoznačně stanovitelný.

V první fázi tak novela přináší především mnoho otazníků, třebaže její dodržování může výhledově skutečně klíčově zvýšit úroveň zabezpečení informačních systémů v České republice.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.