Rychlost.cz Články Co dělat, když vás zaskočí výpadek internetu?

Co dělat, když vás zaskočí výpadek internetu?

Autor článku: Lukáš Benzl | 18.04.2017

Výpadek internetového připojení je velmi nepříjemným zážitkem, který dokáže způsobit nemalé komplikace. Naučte se řešit nefunkční připojení u velkých poskytovalů internetu a zjistěte, jak odhalit nejčastější zdroje problémů.

První kontrola

Je to klasický zákon schválnosti. Internetové připojení celou dobu funguje spolehlivě, bez problémů. Když zrovna nutně potřebujeme internet použít, nenačte se ani e-mailová schránka. Nepropadejte panice. Mnohdy si dokážete poradit sami a problém vyřešit. Důležité je postupovat systematicky a objevit, kde problém vznikl.

Často se jedná o maličkost, například vypadlý kabel, nebo problém s routerem. Zda je přiváděn do zařízení signál, zjistíte podle ikonky v pravém dolním rohu monitoru. Pokud je u ikonky monitoru vykřičník ve žlutém trojúhelníku, je místní síť funkční, ale spojení se nepodařilo navázat.

Je-li ikonka monitoru v pořádku, na vině může být chybné nastavení firewallu. Zkontrolujte ho jak v panelu nastavení, tak v antivirových programech. Objeví-li se na ikonce červený křížek, je problém většinou v síťovém hardwaru, tedy v nefunkčním (nebo omylem vypnutém) routeru. Příčinnou může být také poškozený kabel, nebo nefunkční síťová karta. Zamyslete se také nad tím, jestli jste od posledního funkčního připojení neprováděli instalaci nových programů a nestahovali aktualizace.

Někdy pomůže obyčejný restart

Určitě už jste zaslechli často opakovanou radu: „Vypni, počkej a znova zapni, třeba to naskočí.“ Právě restart všech jednotek (nejen počítače, ale i routeru a dalších připojených zařízení) nezřídka pomůže problém vyřešit. Používejte běžných postupů pro restart. U routeru většinou postačí odpojení od elektrického napájení. Nepoužívejte zbytečně tlačítko pro restart, které by vás u některých modelů mohlo připravit o kompletní nastavení. Před restartem pečlivě zkontrolujte uložené posledních operací a editovaných souborů, abyste zabránili nežádoucí ztrátě dat.

Zapojení nakrátko a následné hledání

Pokud problém přetrvává, vyhledejte zaručeně funkční a nepoškozený kabel. Pozor na křehké koncovky. Když bude v takovém případě připojení k internetu fungovat a při běžném zapojení stále ne, proveďte kontrolu kabelů a propojení. Problémem může být přiskřípnutý a přerušený kabel.

Kontrola průchodnosti sítě

Vhodným testem je ověření pingu. Oč se jedná? Ping nám ukáže, zda je síť průchodná tím, že odešle dotaz a čeká na odpověď. Spuštění provedeme z příkazové řádky, do níž (do vyhledávacího políčka) napíšeme příkaz „cmd“ a stiskneme klávesu ENTER. Potom provedeme spuštění programu zadáním příkazu s vložením cílové IP adresy routeru. Tu můžeme zjistit z routeru nebo od správce, který prováděl nastavení sítě. Měli bychom ji tedy mít někde uloženu. Pokud obdržíme chybové hlášení, či zprávu o nedostupnosti cílového hostitele, není program schopný svůj protějšek úspěšně kontaktovat. Potom už se raději obrátíme na odborníka, nebo se obrátíme na zákaznickou podporu poskytovatele připojení.

Zákaznická podpora je zde pro vás

Zákaznická podpora je poradenskou službou. Pomáhá přes telefon s instalací nových zařízení a nastavením. Bohužel občas trvá, než se přes automatické odpovědi dostaneme k pracovníkovi, který nám poradí. Služba samotná bývá zdarma a většinou je dostupná nonstop. Kam se obrátit v případě problému u nejrozšířenějších poskytovatelů?

Někdy stačí počkat

Výpadky připojení internetu nejsou v České republice častým jevem, a proto ve většině případů stačí počkat. Pokud máte mobilní připojení a sociální sítě, máte možnost snadno dohledat, zda-li připojení nefunguje pouze vám, nebo se jedná o plošný problém. Mnoho uživatelů hlásí výpadek například na Twitteru. Volat v takovém případě na zákaznickou podporu je zbytečné. O plánovaných výpadcích informují poskytovatelé na oficiálních webových stránkách.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.