Rychlost.cz Články Mobilní sítě

Mobilní sítě

Autor článku: Redakce | 02.02.2015

V prvním díle našeho nového seriálu o nejrozšířenějších typech internetového připojení se zaměříme na mobilní sítě třetí generace a to zejména proto, že jde o soubor nejrozšířenějších a nejdostupnějších technologií internetového připojení, které lze využívat téměř kdekoliv. Zároveň jde o poměrně aktuální téma v souvislosti s upgradem na LTE, které by mělo hlavně v budoucnu přinést výrazné zrychlení.

Mobilní připojení k internetu třetí generace si prošlo dlouhým vývojem, během nějž došlo k razantním upgradům použitých technologií a navýšení přenosových rychlostí, proto není v dnešní době problém tento typ připojení plnohodnotně využívat na cestách k řešení každodenních nenáročných úkolů. Existují však oblasti, a není jich rozhodně málo, kde jako by se zastavil čas a stále ještě se využívají historické technologie jako GPRS nebo EDGE generace předchozí. Bohužel nejde jen o méně osídlené oblasti, pole, lesy a louky, ale často také o vesnice, nezřídka v těsné blízkosti větších měst. Využívání mobilního internetu se tak stává čirým utrpením a byť v dávných dobách šlo o nejrozšířenější standardy, na dnešní webové stránky a aplikace jde o reálně nepoužitelné řešení.

Zpátky ale ke 3G. V souvislosti s touto generací nejčastěji v našich končinách narazíme na termíny jako WCDMA, HSPDA a LTE. Někdo možná namítne, že LTE již patří do generace čtvrté, avšak v současné fázi jde stále o jednu a tutéž, někdy také označovanou jako pre-4G nebo 3.9. Specifikace jednotlivých technologií vydává skupina telekomunikačních asociací s názvem 3rd Generation Partnership Project (3GPP) v tzv. releasech, kde průběžně upravuje a vylepšuje jednotlivé standardy a jejich parametry.

WCDMA - Wideband Code Division Multiple Access

Nejstarší a také nejpomalejší technologie, spadající mezi připojení třetí generace, je WCDMA. Jde o zpětně kompatibilní evoluci sítě GSM, která u nás pracuje ve frekvenčním pásmu 2,1 GHz a pro svoji činnost využívá jeden pár kanálů o šířce 5 MHz. Její specifikace byly vydány začátkem roku 2000 v Release 99. Rychlosti nejsou nikterak oslnivé, své maximum má na zhruba 0,4 Mb/s v příchozím i odchozím směru, takže užívání takového internetu často vyžaduje značnou trpělivost na straně uživatele a to především při načítání komplexnějších webových stránek. Internet s tak pomalým uploadem pochopitelně není vhodný na odesílání velkých dat a už v případě fotek si odesilatel počká, ale třeba pro instant messaging nepředstavuje žádné omezení.

HSPA - High-Speed Packet Access

HSPA je pokračovatelem zastaralého WCDMA a podobně jako se LTE řadí do 3.9G, HSPA můžeme označit jako připojení generace 3.5. Tento standard má několik releasů, které se od sebe liší maximální rychlostí stahování i odesílání. Poprvé spatřil světlo světa v roce 2002 v Release 5 a na rozdíl od WCDMA zde nejsou rychlosti symetrické. V ideálních podmínkách s příchodem Release 7 z roku 2007 se dá dosáhnout rychlosti kolem 20 Mb/s směrem k uživateli a zhruba 10 Mb/s od uživatele, u varianty HSPA DC v posledním Release 8 není problém se na stahování přiblížit až ke 30 Mb/s. Vyšší propustnosti s technologií DC (dual-cell) bylo dosaženo efektivnějším rozložením zátěže ve frekvenčním spektru.

Zatímco v případě WCDMA lze maxima dosáhnout na libovolném zařízení, s HSPA můžeme u některeých starých telefonů narazit na limit z jejich strany, moderní telefony však aktuálně z HSPA vytěží maximum, co se dá protlačit. Nutno podotknout, že takto rychlý internet je zatím poměrně vzácný a časetěji se s ním setkáme jen ve městech a s rychlostí ještě o něco nižší. I tak už se dá HSPA internet používat prakticky bez omezení pro veškerou běžnou činnost, kterou na mobilech provozujeme, i když na žádné velké stahování nebo sdílení to stále není.

LTE - Long-Term Evolution

O standardu LTE se objevuje první zmínka v Release 8 ze čtvrtého čtvrtletí roku 2008 stejně jako o HSPA DC. Pro LTE jsou v Česku vyhrazeny frekvence 800, 1800, v případě Vodafonu také 900 a 2100 MHz, a počítat můžeme i s 2600 MHz. Kromě podpory potřebných frekvenčních pásem u zařízení je třeba věnovat pozornost také tzv. UE kategorii (User Equipment), tedy rychlostní třídě, která má své pevně dané rychlostní limity. V případě nejstarších LTE mobilů se pravděpodobně setkáme se třídou 1, jejíž maximální rychlosti jsou ještě o něco nižší než u HSPA, konkrétně 10/5 Mb/s. Nejvyšší UE kategorie má číslo 5 a dosáhnout lze k rychlostem 300 Mb/s u stahování a 75 Mb/s u odesílání. Vysoké propustnosti LTE bylo dosaženo rozšířením pásma na 20 MHz při použití technologie dual-cell a konfigurace antén MIMO 2x2.

Jak vidno, LTE internet se dá s moderním mobilem nebo mobilním modemem využít jako plnohodná náhrada zastaralé kabelové technologie ADSL, která na řadě míst představuje jedinou možnost, jak se k internetu připojit. Je však třeba mít na paměti, že v případě LTE jde o sdílený prostor, takže s rostoucím podílem LTE mobilů můžeme očekávat větší sdílenost a v důsledku i nižší dosažitelné rychlosti. S ohledem na vysokou propustnost se však dá předpokládat, že by rychlost neměla spadnout pod několik desítek Mb/s ani za pár let. V té době se snad objeví pokračovatel současného LTE - LTE Advanced, čistokrevné mobilní připojení čtvrté generace.

LTE-A - Long-Term Evolution Advanced

Zatím posledním vývojovým stupněm od 3GPP, spadajícím již do čtvrté generace mobilního internetu, je LTE-A. Nejvyspělejší druh připojení se poprvé objevuje v Release 10 z prvního čtvrtletí roku 2011 a je zpětně kompatibilní se stávající generací LTE z roku 2008. LTE-A přináší výrazné navýšení rychlosti a to zejména v dosud posledním Release 11, kde díky pokročilému slučování až osmi nosičů (octa-cell) s MIMO 2x2 nebo čtyř (quad-cell) s MIMO 4x4 není problém z mobilního internetu vytřískat rychlosti přesahující 1 Gb/s.

Ačkoliv se na trhu již objevují první zařízení s podporou LTE-A, ta vyhovují zatím pouze šesté UE kategorii pro LTE připojení s maximální rychlostí 300/50 Mb/s, tedy obdobou předchozí UE třídy základního LTE. Klíčovým problémem nových zařízení podporujících až gigabitové rychlosti je zejména jejich vysoká spotřeba, a tak výrobci stojí před problémem, jak vyrobit dostatečně výkonný modem při zachování spotřeby obdobné jako v případě LTE. Asi málokdo by ocenil extrémně rychlý internet, pokud by se mu smartphone během jediného dne několikrát úplně vybil, proto je nejrychlejší LTE-A stále hudbou vzdálenější budoucnosti.

Situace na českém trhu

Zatímco v oblasti pevného internetu si jde konkurence tvrdě po krku, na poli mobilního internetu zde máme různobarevná trojčata a hromadu virtuálních operátorů. Virtuály ale necháme stranou, protože jejich nabídka je často dost chudá a uspokojí jen nenáročné uživatele, kteří využívají mobilní služby ve značně omezené míře.

Hlavním problémem českého mobilního internetu, bránícím jeho masivnějšímu využití, jsou datové limity. S nimi jsme se mohli setkat v období kolem roku 2005 i v sítích velkých kabelových operátorů, avšak právě konkurence se postarala o jejich poměrně rychlé odbourání. Dnes tak není problém v hustěji osídlených oblastech surfovat bez omezení rychlostí v řádku desítek Mb/s za ceny od 300 do 600 korun.

Ačkoliv mobilní internet už běžně dosahuje několikanásobně vyšších rychlostí než pevný internet před deseti lety a srovnatelných rychlostí s dnešním kabelem nebo bezdrátem, stále tady máme datové limity obdobných velikostí jako v roce 2005. Pokud si porovnáme aktuální nabídku z webových stránek poskytovatelů mobilního internetu - pro přehlednost a jednoduchost vždy s limitem 10 GB, tak v případě Vodafonu vychází na 499 Kč měsíčně, u O2 a T-Mobilu shodně na 649 korun měsíčně. Uváděné rychlosti se mohou s ohledem na kvalitu signálu a vytíženost konkrétní lokality lišit a tudíž jim nelze přikládat žádnou váhu. Smutnou realitou je, že onen zmiňovaný 10GB limit je tím nejvyšším, co se dá standardní cestou získat.

Pokud si tedy položíme otázku, zda je v dnešní době možné mobilní internet využívat aktivně a plnohodnotně tam, kde se rychlost ADSL po zaokrouhlení na celé desítky Mb/s blíží nule, pak jednoznačná odpověď je nikoliv. Vždyť do 10 GB se často nevejde ani jeden celý film v 1080p. Pokud se ale na celou situaci podíváme z pohledu nenáročného surfaře, který si jednou za čas pustí několikaminutové video na YouTube a jinak převážně prohlíží webovky, zde takovýto datový limit nepředstavuje problém.

Bohužel ani nedávno uskutečněná aukce kmitočtů pro rychlé připojení LTE na současném stavu nic nezmění. Jednou z podmínek ČTÚ v aukci byla, že operátoři s nově přidělenými frekvencemi jsou povinni budovat sítě nové generace a to i v místech s nižší hustotou osídlení. K čemu nám ale tak rychlý internet bude, když celý měsíční limit můžeme vyčerpat za pár minut?

Shrnutí a závěr

Mobilní připojení k internetu není jen náhradou pevného domácího internetu na cestách, pro řadu lidí v méně osídlených oblastech je to jediný způsob, jak se k internetu vůbec připojit. Pakliže máme štěstí na signál, potom rychlost na moderním telefonu, tabletu nebo jen modemu nepředstavuje žádný zásadní problém a s postupným rozšiřováním sítě nové generace bude jeho užívání stále příjemnější. Zásadním problémem jsou limity na objem přenášených dat, které nutí náročnější uživatele vyhledávat alternativní řešení v podobě lokálních WiFi a WiMax sítí nebo je nutí setrvávat na prehistorickém ADSL, které je sice bez limitů, ale kde je rychlost v nejvzdálenějších bodech od ústředny mizivá.

Výhody

  • široká dostupnost, na mobilní internet se připojíme prakticky odkudkoliv
  • slušná rychlost v řádu jednotek až desítek Mb/s a do budoucna další zrychlení
  • pro připojení stačí mobilní telefon nebo tablet

Nevýhody

  • v některých oblastech je stále problém narazit alespoň na 3G
  • téměř žádná konkurence a z toho vyplývající podobná nabídka
  • limity na objem přenášených dat

A jak jste na tom s mobilním internetem vy? Využíváte mobilní připojení jako hlavní nebo jako alternativu na cesty? Co máte za telefon a/nebo tablet? Jakých dosahujete rychlostí a jaký máte měsíční datový limit? Povedlo se vám vyjednat zajímavou cenovou nabídku? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.