Rychlost.cz Fórum Síťový hardware rozšíření wifi v domě

rozšíření wifi v domě

rozšíření wifi v domě

Síťový hardware
od bedrich-plesaty
IP: (zobrazit)

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jak v rodinném domě rozšířit dosah Wifi. Wifi router mám v patře domu, ale signál Wifi mi již nedosahuje do přízemí. Od routeru nahoře mám po celém domě natahané kabely k internetu do všech místností zakončené zásuvkou. Napadlo mě, že bych si zakoupil ještě jeden router a tento někde dole zapojil do zásuvky a nějak jej zprovoznil. Má otázka zní, jde toto učinit, jak toto udělat a jaký router zakoupit. Nahoře mám router od TP link, model přesně neznám, ale je černej, větší, má ostré hrany a čtyři antény. A líbilo by se mi asi něco jako "most" (nebo jak se tomu říká) nechci tam dávat opakovač.

Jestli mi dokážete prosím poradit, napište jaký router si koupit a případně jak to zapojit, konkrétně kam do routeru zastrčit kabely, jak ho nastavit, apod.

Předem děkuji za odpověď s pozdravem Bedřich_plešatý.

od evamilan
Rychlost (Mbits): 278/236
Poskytovatel: Síť21

Ahoj, já jsem si po baráku zavedl WI-FI mesh systém od tp-linku a max. spokojenost.

https://www.tp-link.com/cz/home-networking/deco/

od virten
Rychlost (Mbits): 79,2/27,7

Nejlepší bude nějaký mesh systém. Buď TP-Link Deco a nebo profi Unify

od alan-anka
Poskytovatel: Vodafone

Bedřich_plešatý | 21.01.2026 09:52

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jak v rodinném domě rozšířit dosah Wifi. Wifi router mám v patře domu, ale signál Wifi mi již nedosahuje do přízemí. Od routeru nahoře mám po celém domě natahané kabely k internetu do všech místností zakončené zásuvkou. Napadlo mě, že bych si zakoupil ještě jeden router a tento někde dole zapojil do zásuvky a nějak jej zprovoznil. Má otázka zní, jde toto učinit, jak toto udělat a jaký router zakoupit. Nahoře mám router od TP link, model přesně neznám, ale je černej, větší, má ostré hrany a čtyři antény. A líbilo by se mi asi něco jako "most" (nebo jak se tomu říká) nechci tam dávat opakovač.

Jestli mi dokážete prosím poradit, napište jaký router si koupit a případně jak to zapojit, konkrétně kam do routeru zastrčit kabely, jak ho nastavit, apod.

Předem děkuji za odpověď s pozdravem Bedřich_plešatý.

Ahoj,

to co chceš udělat je úplně běžné řešení a jde to udělat docela jednoduše. Jelikož už máš po domě natažené síťové kabely, tak je to ideální – můžeš dole přidat další Wi-Fi vysílač (Access Point) a nebudeš muset používat opakovač.

Já bych doporučil koupit třeba MikroTik RB941‑2nD (hAP lite). Je to malý a levný router, který se dá použít právě jako další Wi-Fi bod v domě. Má 4 ethernet porty a Wi-Fi 2,4 GHz až cca 300 Mb/s, což pro běžné domácí použití úplně stačí.

Jak to zapojit

V přízemí vezmeš síťový kabel ze zásuvky ve zdi.

Ten zapojíš do portu 1 (ether1) na MikroTiku.

Router zapojíš do napájení (microUSB adaptér).

Wi-Fi pak bude vysílat z přízemí a pokryje spodní část domu.

Jak to nastavit (jednoduše)
Na MikroTiku nastavíš:

stejný název Wi-Fi (SSID) jako máš nahoře

stejné heslo
jiný Wi-Fi kanál

Telefon nebo notebook se pak automaticky přepne na silnější signál podle toho, kde zrovna jsi.

Lepší varianta – CAPsMAN

Pokud chceš trochu „chytřejší“ řešení, MikroTik umí funkci CAPsMAN. To znamená, že jeden MikroTik řídí všechny ostatní Wi-Fi body v domě centrálně (stejné nastavení, roaming apod.).

V praxi to znamená:

jeden router nastavíš jako řídící (CAPsMAN)

druhý MikroTik dole běží jen jako Wi-Fi vysílač (CAP)

Wi-Fi se pak chová jako jedna síť po celém domě