Rychlost.cz Články Google plánuje pohánět umělou inteligenci pomocí reaktorů

Google plánuje pohánět umělou inteligenci pomocí reaktorů

Autor článku: Jakub Janíček | 18.10.2024

Google oznámil partnerství se společností Kairos Power s cílem vybudovat sedm malých jaderných reaktorů pro napájení svých datových center. Tento ambiciózní projekt slibuje dodat do sítě 500 megawattů bezemisní energie do roku 2030.

Google plánuje pohánět umělou inteligenci pomocí reaktorů

V době, kdy se energetické nároky datových center a umělé inteligence prudce zvyšují, hledají technologičtí giganti alternativní zdroje energie. Google se rozhodl pro odvážný krok a uzavřel dohodu se startupem Kairos Power o výstavbě sedmi malých modulárních reaktorů, které by měly pohánět jeho datová centra. Krok slibuje přidat do sítě zhruba 500 megawattů bezemisní elektřiny.

Jaderná energie: Nová naděje pro datová centra?

Spolupráce Googlu s Kairos Power není ojedinělá. I další technologické firmy, jako Microsoft a Amazon, se obracejí k jaderné energii. Microsoft se dohodl se společností Constellation Energy na restartu reaktoru v Three Mile Island.

Naopak Amazon plánuje vybudovat hyperscale datové centrum přímo napojené na jadernou elektrárnu v Pensylvánii. Jaderná energie je tak stále více vnímána jako spolehlivý a bezemisní zdroj pro energeticky náročná datová centra.

Výzvy a překážky na cestě k jaderné budoucnosti

Kairos Power patří k nové generaci startupů, které se zaměřují na malé modulární reaktory (SMR). Reaktory slibují nižší náklady a rychlejší výstavbu oproti tradičním jaderným elektrárnám.

Kairos jde ještě o krok dál a používá k chlazení reaktoru místo vody roztavené soli fluoridu lithného a berylnatého. Inovativní přístup sice získal schválení od regulačních orgánů, ale zároveň představuje technologickou výzvu.

Google chce výstavbu dokončit do roku 2030

Ekonomická stránka SMR zatím nebyla v praxi ověřena a použití roztavených solí představuje odklon od desítek let zkušeností s vodou chlazenými reaktory. Nezanedbatelnou překážkou je i veřejné mínění.

Přestože podpora jaderné energie roste, stále existuje značná část populace, která se staví proti jejímu využívání. Google očekává, že nové elektrárny budou v provozu do konce dekády. Kairos Power původně plánoval spuštění komerčního provozu až na začátek 30. let, takže termín 2030 se zdá být ambiciózní.

Navíc se Kairos ocitá v závodě s fúzními startupy, které se také snaží spustit komerční elektrárny do roku 2035. Zda se Googlu a Kairos Power podaří překonat tyto překážky a uskutečnit svou vizi jaderně poháněných datových center, ukáže až čas.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):