Rychlost.cz Články Je AI chytřejší než lidé? OpenAI o1 exceluje ve vědě, programování i matematice

Je AI chytřejší než lidé? OpenAI o1 exceluje ve vědě, programování i matematice

Autor článku: Jakub Janíček | 16.09.2024

Připravte se na novou éru umělé inteligence. OpenAI představilo modely o1, které myslí jako doktorandi a excelují ve vědě, programování i matematice. Díky tomu dokáží řešit komplexní problémy, na které starší AI systémy nestačily.

Je AI chytřejší než lidé? OpenAI o1 exceluje ve vědě, programování i matematice

Umělá inteligence se stále více přibližuje lidskému myšlení. Důkazem je i nejnovější počin společnosti OpenAI – řada modelů umělé inteligence s názvem o1. Modely slibují revoluci v oblasti komplexního myšlení a řešení problémů, a to v oblastech, jako je věda, programování i matematika.

Revoluce v uvažování strojů

Na rozdíl od předchozích modelů je o1 navržena tak, aby před samotnou odpovědí věnovala více času analýze a promýšlení. Díky tomu dokáže řešit složitější úkoly, a překonávat tak limity, na které narážely starší AI systémy.

Testy prokázaly, že o1 dosahuje srovnatelných výsledků s doktorandy v náročných úkolech z fyziky, chemie a biologie.

Nezaostává ani v matematice a programování – v kvalifikační zkoušce pro Mezinárodní matematickou olympiádu (IMO) vyřešil model o1 správně 83 % problémů, zatímco GPT-4o pouze 13 %. V programování se pak v soutěžích Codeforces umístil v 89. percentilu.

Bezpečnost na prvním místě

Společnost OpenAI si je vědoma rizik spojených s čím dál vyspělejší umělou inteligencí. Proto vyvinula nový přístup k bezpečnostnímu tréninku, který využívá schopnosti uvažování modelu o1 k dodržování bezpečnostních pokynů.

Modely o1 jsou již nyní dostupné v ChatGPT Plus a Team a brzy se dočkají i uživatelé ChatGPT Enterprise a Edu. Vývojáři s přístupem k API (úroveň 5) mohou s modely o1-preview a o1-mini experimentovat již dnes.

Společnost plánuje modely o1 dále zdokonalovat a rozšiřovat jejich funkcionalitu o procházení webu, nahrávání souborů a obrázků a další užitečné funkce.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):