Rychlost.cz Články Satelitní internet - jak funguje a je opravdu spolehlivý?

Satelitní internet - jak funguje a je opravdu spolehlivý?

Autor článku: Jakub Janíček | 08.08.2024

Žijete v oblasti, kde je kabelový internet spíše sci-fi? Nebo vás nebaví omezený datový limit mobilního připojení? Satelitní internet slibuje vysokorychlostní internet prakticky kdekoli na světě. Je ale skutečně tak revoluční, jak se o něm říká? V našem článku vám odhalíme pravdu o satelitním internetu, jeho fungování, výhodách a nevýhodách, ale i jeho budoucnosti.

Satelitní internet - jak funguje a je opravdu spolehlivý?

V éře digitálních technologií se internet stal nepostradatelnou součástí našich životů. Zatímco ve městech a hustě obydlených oblastech je přístup k internetu samozřejmostí, na venkově a v odlehlých místech to nemusí být tak jednoduché. Právě proto se na scéně objevil také satelitní internet, který nabízí pokrytí i tam, kam nedosáhnou kabely ani mobilní signál. Jak funguje a je skutečně tak spolehlivý, jak se o něm říká?

Jak funguje satelitní internet?

Satelitní internet funguje na jednoduchém principu, kdy mezi sebou komunikuje váš počítač a anténa, satelit kroužící na oběžné dráze Země a pozemní stanice poskytovatele internetu. Tyto tři body tvoří pomyslný trojúhelník, po kterém se pohybují vaše data.

Když zadáte do prohlížeče webovou adresu, váš požadavek se vydá na cestu z počítače do antény. Anténa vyšle signál směrem k satelitu. Ten signál zachytí a bleskovou rychlostí ho odešle zpět na Zemi, tentokrát do pozemní stanice poskytovatele. 

Pozemní stanice je pomyslným mozkem celého systému, který požadavek zpracuje a odešle vám požadovaná data – přes satelit a vaši anténu až do počítače. Ačkoliv signál musí urazit obrovskou vzdálenost, ve většině případů se nemusíte obávat nízké rychlosti. 

Někteří poskytovatelé vám jsou schopni nabídnout stejnou latenci (zpoždění při přenosu dat mezi jednotlivými body v síti) jako u běžnějších typů připojení.

Spolehlivost satelitního internetu: Mýty a realita

Spolehlivost satelitního internetu je často opředena mýty a polopravdivými informacemi. Zatímco dříve byl satelitní internet spojován s pomalou rychlostí, vysokou latencí a častými výpadky signálu, moderní technologie přinesly revoluční změny. Dnešní satelitní internet se pyšní srovnatelnou rychlostí s pevným připojením a jeho spolehlivost se neustále zvyšuje.

Přesto existují faktory, které mohou spolehlivost satelitního internetu ovlivnit. Jedním z nich je počasí. Extrémní meteorologické jevy, jako jsou silný déšť, husté sněžení či mlha, mohou signál rušit a způsobit jeho zpomalení, nebo dokonce výpadky. 

Dalším faktorem je technický stav satelitu a pozemní stanice. I ty nejmodernější technologie se mohou potýkat s poruchami, které mohou vést k výpadku internetu.

Výhody a nevýhody satelitního internetu

Satelitní internet má oproti jiným typům připojení řadu nesporných výhod, ale i minusů, s nimiž je třeba počítat.

Výhody

  • Široké pokrytí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Satelitní internet je dostupný prakticky kdekoliv na světě. To z něj činí ideální řešení pro odlehlé oblasti, horské chaty, lodě na moři a další místa.
  • Nezávislost na pozemní infrastruktuře –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Satelitní internet nevyžaduje kabely ani jinou pozemní infrastrukturu. To zjednodušuje a zrychluje jeho instalaci a zároveň ho dělá odolným vůči výpadkům pozemních sítí.
  • Rychlá instalace –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Instalace satelitního internetu je poměrně rychlá a snadná. Stačí nainstalovat anténu na vhodné místo s výhledem na oblohu a propojit ji s počítačem.

Nevýhody

  • Vyšší latence – I když jsme zmínili, že latence není u většiny poskytovatelů problém, stále můžete narazit na omezení. V tomto ohledu je na tom nejlépe Starlink, menší poskytovatelé však nemusí nabízet tak kvalitní připojení.
  • Vliv počasí – Jak již bylo zmíněno, extrémní počasí může spolehlivost satelitního internetu negativně ovlivnit a vést k častým výpadkům. Opět záleží na poskytovateli a kvalitě připojení.
  • Vyšší cena – Satelitní internet bývá dražší než pevné připojení, a to jak z hlediska instalace, tak i měsíčních poplatků.

Kdo vám satelitní internet zprostředkuje?

Stejně jako u jiných typů připojení se jeho kvalita odvíjí od toho, u jakého poskytovatele si ho sjednáte. Na trhu působí hned několik společností, které se liší pokrytím, nabízenými tarify, cenami a samozřejmě i úrovní poskytovaných služeb. 

Mezi nejznámější poskytovatele satelitního internetu patří:

  • Starlink – Společnost, založená Elonem Muskem, si klade za cíl poskytovat vysokorychlostní internet s nízkou latencí prostřednictvím sítě tisíců satelitů na nízké oběžné dráze. Starlink je zatím ve fázi budování infrastruktury, ale již nyní nabízí své služby téměř po celém světě.
  • Tooway – Služba poskytovaná společností INTV využívá geostacionární satelity k poskytování širokopásmového internetového připojení i v odlehlých a těžko dostupných oblastech. Nabízí asymetrické rychlosti stahování a nahrávání, ale je cenově dostupnější než Starlink. 

Při výběru poskytovatele je důležité zvážit vaše individuální potřeby a preferované parametry, jako je rychlost připojení, datový limit, cena a dostupnost v dané lokalitě. Nezapomeňte si také prostudovat recenze a zkušenosti ostatních uživatelů.

Budoucnost satelitního internetu

Satelitní internet prošel v posledních letech bouřlivým vývojem, který dalece překonal jeho dřívější limity. Z technologie spíše nouzového charakteru se stává dynamicky se rozvíjející odvětví s obrovským potenciálem. 

Jedním z hlavních motorů této revoluce jsou satelitní konstelace s nízkou oběžnou drahou, jako je například již zmíněný Starlink od Elona Muska. Tyto konstelace, tvořené tisíci miniaturních satelitů kroužících v relativní blízkosti Země, slibují dramatické snížení latence, která je dnes jedním z hlavních limitů satelitního internetu.

Nižší latence znamená rychlejší odezvu, plynulejší streamování a celkově komfortnější online zážitek srovnatelný s pevným připojením. S rozvojem laserových technologií pro komunikaci mezi satelity se navíc otevírají dveře k dalšímu zrychlení přenosu dat a zvýšení kapacity sítě. Satelity budou moci mezi sebou komunikovat přímo, bez nutnosti složitého přeposílání dat přes pozemní stanice, což dále zredukuje latenci a zvýší spolehlivost.

Inovace se ale neomezují jen na technologie ve vesmíru. I na Zemi dochází k vývoji nových typů antén s pokročilým zaměřováním a sledováním satelitů, které zaručí stabilnější signál i za zhoršených povětrnostních podmínek. Kromě toho jsou často menší, lehčí a snadněji se instalují. Satelitní internet má tak potenciál stát se plnohodnotnou alternativou k tradičním formám připojení, a to nejen v odlehlých oblastech. 

Jak jste se mohli přesvědčit, satelitní internet je atraktivní volbou pro ty, kteří nemají přístup k pevnému připojení nebo hledají spolehlivé řešení pro odlehlé oblasti. Moderní technologie přinesly značné zlepšení v rychlosti a spolehlivosti, a i když existují faktory, které mohou připojení ovlivnit, rychlý vývoj technologií je rychle eliminuje.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):