Rychlost.cz Články Japonští vědci vyvinuli nejrychlejší internet na světě. Poprvé dosáhli rychlosti 402 Tbps

Japonští vědci vyvinuli nejrychlejší internet na světě. Poprvé dosáhli rychlosti 402 Tbps

Autor článku: Jakub Janíček | 08.07.2024

Japonští výzkumníci z NICT dosáhli neuvěřitelného milníku v rychlosti internetu. Pomocí komerčně dostupného optického vlákna a chytré kombinace pokročilých technologií stanovili nový světový rekord –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 402 terabitů za sekundu. Ve výsledku je dosažená rychlost připojení 1,6 milionkrát rychlejší než průměrná rychlost internetu v USA.

Japonští vědci vyvinuli nejrychlejší internet na světě. Poprvé dosáhli rychlosti 402 Tbps

Představte si, že byste si mohli stáhnout celou knihovnu Netflixu za pouhou vteřinu. Zní to jako sci-fi? Pro japonské vědce je to realita. Tým výzkumníků z Národního institutu informačních a komunikačních technologií (NICT) v Japonsku nedávno dosáhl neuvěřitelného milníku v rychlosti internetového připojení.

Rychlost, která vám vyrazí dech

Japonští vědci stanovili nový světový rekord v rychlosti přenosu dat, a to ohromujících 402 terabitů za sekundu (Tbps). Pro porovnání je takové připojení 1,6 milionkrát rychlejší než průměrná rychlost širokopásmového připojení v USA. Při takové rychlosti byste mohli stáhnout asi 12 500 filmů za jedinou sekundu.

Klíčem k úspěchu bylo využití komerčně dostupného optického vlákna a chytrá kombinace různých technologií. Výzkumníci použili všechna přenosová pásma standardních optických vláken a nasadili různé zesilovací technologie. Tím se jim podařilo otevřít dveře k využití dříve nevyužívaných vlnových délek.

Co to znamená pro budoucnost internetu?

NICT vidí v pokroku velký potenciál pro rozšíření kapacity optické komunikační infrastruktury. S rostoucí poptávkou po datových službách by tato technologie mohla v budoucnu významně přispět k uspokojení čím dál tím vyšších nároků na internetové připojení.

Každopádně, než se tato ohromující rychlost dostane do našich domovů, bude potřeba překonat ještě mnoho překážek. Rekord byl sice dosažen s běžným optickým vláknem, ale za optimálních laboratorních podmínek. Přenést tento úspěch do reálného světa bude vyžadovat další výzkum a zdroje.

Pro srovnání, průměrná rychlost širokopásmového připojení v USA v květnu 2024 činila 248,27 Mbps pro stahování a 34,23 Mbps pro nahrávání. Nejrychlejší poskytovatel, Cox, dosáhl nejvyšší průměrné rychlosti ve čtvrtém čtvrtletí 2023. Rozdíl mezi těmito běžnými rychlostmi a japonským rekordem je tedy skutečně astronomický.

Ačkoli je cesta k praktickému využití nové technologie ještě dlouhá, tento průlom nám dává fascinující náhled do budoucnosti internetu. Kdo ví, možná jednoho dne budeme všichni surfovat online rychlostí, o které se nám dnes ani nezdá.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):